خوشبختانه در دو دهه اخير، آثار و تأليفات متعددي در معرفي و بيان تاريخچه عتبات عاليات، زيارتگاههاي عراق و شهرهاي مهم زيارتي آن و نيز مباحث مرتبط با فلسفه، آداب و فضايل زيارت ائمه معصومين(عليهم السلام) نگاشته و منتشر شده است كه نشاندهنده اهتمام ويژه پژوهشگران و نويسندگان، به اين حوزه است.
پژوهشكده حج و زيارت براي افزايش آگاهي و شناخت زائران كاروانهاي زيارتي عتبات عاليات از تاريخچه شهرهاي زيارتي عراق و بارگاههاي مطهر ائمه (عليهم السلام) و آداب زيارتي آن، كتابهايي را كه به تشخيص كارشناسان اين پژوهشكده، ميتواند براي زائران مفيد و مناسب باشد، شناسايي و در اين نوشتار معرفي كرده است.
كتابهاي معرفي شده، در سه بخش، سامان يافتهاند: بخش اول شامل تاريخ، جغرافيا و راهنماي اماكن زيارتي؛ بخش دوم شامل فلسفه و اهداف زيارت و بخش سوم شامل فضايل و آثار زيارت است. اميد است مسئولان و دستاندركاران مؤسسات خدمات مسافرتي و زيارتي، با بهرهگيري از اين كتابها، اين پژوهشكده را در افزايش آگاهي و شناخت زائران، ياري نمايد.
بخش اول: تاريخ، جغرافيا و راهنماي اماكن زيارتي
آستانه خورشيد: آلبوم تصويري اماكن زيارتي عراق
عكاس: كمالالدين شاهرخ، ابراهيم اصغرزاده، ترجمه متن انگليسي: سيد صدرالدين موسويجشن، ترجمه متن عربي: سنا انصاري، تهران، نشر مشعر، 1392، 380 ص، رحلي.
آشنايي با عتبات مقدسه و زندگاني چهارده معصوم(عليهم السلام)
جعفر الخليلي، ترجمه علي چراغي، تهران، حميد، چاپ1، 1376، 372 ص، وزيري.
اين كتاب، ترجمهاي از كتاب «مدخل الي موسوعة العتبات المقدسة» نوشته جعفر الخليلي است و مجموعه اطلاعاتي درباره عتبات و زيارتگاههاي شريف ائمه معصوم(عليهم السلام)، در آن آمده است. نويسنده، زندگينامه چهارده معصوم(عليهم السلام) و اخلاقيات و خدمات اجتماعي آنان را به تفصيل آورده و بررسي نموده است. آنگاه بارگاههاي آنها را در شهرهاي مختلف عراق، عربستان و ايران، تحليل و بررسي كرده است.
آشنايي با كشور عراق و عتبات عاليات
خادمعلي سالاريان، مشهد، رستگار، چاپ1، 1385، 256 ص، رقعي.
اين كتاب، بررسي جنبههاي مختلف عتبات عراق است. به اين منظور، نخست اطلاعاتي را درباره جغرافياي طبيعي، تاريخي، سياسي و اقتصادي كشور عراق بيان ميكند. سپس پيشينه تاريخي عتبات عاليات و ديگر اماكن سياحتي ـ زيارتي اين كشور را بررسي مينمايد.
اماكن زيارتي و سياحتي
محمدرضا قمي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1379، 96 ص، پالتويي.
اين كتاب، به بررسي اماكن زيارتي و زيارتگاهها و نيز سياحتگاههاي عراق ميپردازد. نويسنده پس از مقدمه، در هفت فصل، شهرهاي زيارتي عراق را معرفي مينمايد. ابتدا نجف اشرف، سپس كوفه، كاظمين، بغداد و سامرا. بخش دوم و آخرين قسمت كتاب، مربوط به آثار باستاني عراق و برخي از تصاوير است.
اينجا نجف است: نجف از آغاز عالم تا سال چهلم هجري
سيد مجتبي بحريني، مشهد، نشر يوسف فاطمه(عليها السلام)، 1391، جلد1، رقعي.
اين اثر، چهارمين دفتر از مجموعة «مشاهد مشرفه» و نخستين دفتر از مجموعة سه جلدي «اينجا نجف است»، به معرفي پيشينة شهر نجف اشرف در تفاسير، احاديث و گذر تاريخ، اختصاص دارد. اين مجموعه، در قالب سفرنامه نگاشته شده است تا افزون بر جذّابيت، دربردارنده نكات آموزنده ديگر نيز باشد. مطالب كتاب در هفت فصل، تدوين شده است. نگارنده، پس از شرح آغاز سفر از شهر مشهد تا نجف و خاطرات پرواز، نامهاي اين سرزمين مقدس را برميشمارد و درباره آنها توضيحاتي را بيان ميكند. بخش سوم، به شرح سابقة تاريخي اين شهر، پيش از ظهور اسلام، اختصاص دارد و در بخش چهارم، وقايع مرتبط با نجف در دوران اسلام، تبيين ميشود. رخدادهاي مرتبط با شهادت اميرمؤمنان علي(عليه السلام)، مراسم تجهيز ايشان و رويدادهاي پس از دفن در نجف، مطالب ديگر اين دفتر است. زبان اثر، اديبانه و روان است. از اينرو نگارنده در مواردي، از اشعار فارسي و عربي نيز استفاده كرده است.
با من به كربلا
علياكبر بابازاده، قم، دانش و ادب، چاپ1، 1381، 414 ص، جيبي.
اين كتاب، اماكن زيارتي شهرهاي نجف، كربلا، كوفه، كاظمين و سامرا را بررسي مينمايد. نگارنده در بخش نخست، به عناويني توجه كرده كه دانستن آن براي هر زائر عتبات عاليات، ضروري است. آنگاه در بخشهاي دوم تا ششم، تاريخ شهرهاي زيارتي عراق و فضيلت هريك و شرح زيارتگاههاي آن را آورده است. گفتني است، در بخش چهارم كتاب كه مباحث مربوط به كربلا و امام حسين(عليه السلام) آمده است، عناويني، همچون فضيلت كربلا، تربت كربلا، زائران كربلا، انواع زيارت امام حسين(عليه السلام) و شيوه زيارت نيز بررسي شده است.
بارگاه خورشيد: نجف اشرف، حرم مطهر اميرالمؤمنين(عليه السلام)
سيد مهدي خاتمي و محسن اسكندري، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامي، 1392، 160 ص، خشتي.
اين كتاب براي شناخت همه جانبه از شهر نجف و حرم مطهر امام علي(عليه السلام)، در چهار فصل، تدوين شده است. فصل نخست به ويژگيهاي كلي شهر نجف، همچون جغرافياي عمومي و اقليمي آن ميپردازد. در فصل دوم، با نگاه تاريخي به شهر نجف، آن را بستر مناسب توسعه حرم، دانسته است. در فصل سوم، حرم مطهر حضرت علي(عليه السلام)، كانون توجه قرار گرفته است. در اين فصل، وضعيت فعلي حرم مطهر و سير تغييرات آن در طول تاريخ، بررسي شده است. در فصل آخر نيز پيشنهادهايي براي گسترش مناسب اين حرم، ارائه گرديده است.
ترجمه تاريخ كربلا و حائر الحسين(عليه السلام)
عبدالجواد كليددار، ترجمه مسلم صاحبي، تهران، نشر مشعر، 1389، 375ص، وزيري.
اين كتاب، نوشته مرحوم دكتر «سيد عبدالجواد كليددار آلطعمه» در سال ۱۳۶۸ هـ. است كه اطلاعات كاملي درباره تاريخ شهر كربلا، آثار ديني، فتنهها و نيز اقداماتي كه زمامداران دين اسلام و بزرگانش براي آباداني كربلا انجام دادهاند، ارائه شده است. در اين كتاب، بهويژه، بررسي جامعي درباره «حائر حسيني»، صورت گرفته است؛ درباره اينكه حائر، نام چه مكاني است، نظريههاي متفاوتي بيان شده كه در فصلهاي اين كتاب، به اين مسئله پرداخته شده است.
جغرافياي تاريخي اماكن مقدسه
ابراهيم حيدري، تهران، زعيم، چاپ1، 1388، 339 ص، وزيري.
اين كتاب، به بررسي ابعاد عتبات، مرقدها، مدفنهاي بزرگان، ابرار و رهبران ديني ميپردازد. نويسنده، اماكن مقدس را براساس معيارهاي جغرافيايي تقسيم و دستهبندي مينمايد و آنگاه رخدادهاي مهم مرتبط و منتسب به اين اماكن را بررسي ميكند. اماكن مقدس، شامل ابعادي مثل معماري، نمادها و سمبلها، شخصيتشناسي، آسيبشناسي، نظريات مردم درباره آنان، آرا و ديدگاه خودشان و موقوفات وابسته است. هريك از اين ابعاد، خود مشتمل بر چند مطلب ديگر است؛ براي مثال معماري، شامل فنوني همچون گچبري، آينهكاري و كاشيكاري است. نويسنده، تلاش كرده است كه اين نوع مقولات را بررسي كند.
در ضيافت ضريح: پژوهشي درباره زيارت اهلبيت(عليهم السلام)
سيد محمد بنيهاشمي، بازنويسي سعيد مقدس، تهران، مركز فرهنگي انتشاراتي منير، چاپ1، 1385، 476 ص، وزيري.
اين كتاب، در چهار بخش، به بررسي فضيلت، آموزهها و آداب زيارت اهلبيت(عليهم السلام)، به روش تحليلي و مستند به آيات و روايات ميپردازد. كتاب، حاصل دو سال تدريس نويسنده بوده است كه به قلم سعيد مقدس بازنويسي و ويرايش شده است. معرفت، نيت و همّت، آداب و اعمال زيارت و قبولي، عناوين بخشهاي اين كتاب است. در بحث پاياني، شرايط و موانع قبول عمل، احباط عمل و رابطه آن با فضل الهي، با رويكردي اخلاقي همراه ديدگاهها و مواعظ ائمه معصوم(عليهم السلام) بيان شده است.
راهنماي استان نجف
سيد علي علوي، تهران، نشر مشعر، 1391، 216ص، خشتي.
معرفي اماكن زيارتي و سياحتي استان نجف و نيز وضعيت جغرافيايي آن، موضوع اين كتاب است.
راهنماي اماكن زيارتي و سياحتي در عراق ويژه كارگزاران حج و زيارت
احسان مقدس، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1387، 361 ص.
اين كتاب، راهنماي مديران و زائران در شناخت اماكن و زيارتگاههاي عراق است. نويسنده، به منظور تهيه متن درسي براي دوره آموزش مديران و پرسنل گروههاي زيارتي، اين كتاب را نوشته و همه اطلاعات مورد نياز را دقيق و جامع، آورده است.
راهنماي حرم مطهر اميرمؤمنان حضرت علي بن ابيطالب(عليه السلام)
مهدي سرحدي و علي علوي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1388، 144 ص، رقعي.
اين كتاب، راهنماي زائران بارگاه امام علي(عليه السلام) براي زيارت آگاهانه اين مرقد شريف است. امام علي(عليه السلام) به عنوان صحابي پاكدامن نزد اهلسنت و امام اول شيعيان، از مقام و منزلت ويژهاي برخوردار است. مرقد او در طول تاريخ، محلي براي زيارت ميليونها زائر بوده است. در ضمن اين مرقد، در هر دوره، توسعه يافته و تحولاتي داشته است. نويسنده اين كتاب، سعي كرده است تا همه اين تحولات را بشناساند.
راهنماي زائرين كربلا: تاريخ و آثار اسلامي عتبات عاليات عراق همراه با فضايل ائمه(عليهم السلام)
محمدمهدي احمدي، قم، نصايح، چاپ3، 1378، 150 ص، رقعي.
اين كتاب به معرفي اماكن مقدس و تاريخي و تبيين پيشينه تاريخي شهر كربلا ميپردازد. در ابتدا، موقعيت جغرافيايي شهر بررسي شده است. سپس درباره نامگذاري اين شهر و نظرهاي موجود درباره چند اسم متداول در متون تاريخي، تحليل و بررسي شده است. در ادامه، نويسنده به توصيف ويژگيهاي ظاهري و هنر معماري حرم امام حسين(عليه السلام) و حرم حضرت عباس(عليه السلام) ميپردازد و وضعيت بناي قديمي شهر را كه شامل شش دروازه بوده، بررسي مينمايد و وضعيت فعلي شهر و محلات و وجه تسميه هريك را تشريح ميكند. همچنين به رسوم مردم كربلا در زيارت هريك از اماكن مقدس كه در ايام خاصي از سال صورت ميگيرد، اشاره هايي ميكند. در ادامه، اصطلاح مقام تعريف شده و تعدادي از مقامات تاريخي و باستاني شهر، مانند مقام حر، مقام ابنفهد حلي، تل زينبيه را معرفي مينمايد. گفتني است، قسمت پاياني كتاب به معرفي برخي از مجالس عزاداري معروف و نذرهاي رايج مردم كربلا و نيز آداب زيارت اختصاص يافته است.
راهنماي مسجد مقدس كوفه و اماكن اطراف آن
سيد علي علوي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1388، 156 ص، رقعي.
اين كتاب به بررسي مسجد كوفه و پيرامون آن ميپردازد. مسجد كوفه، از مساجد مهم جهان اسلام است كه بسياري از حوادث تاريخ اسلام در آن واقع گشته است. اين كتاب، بخشهاي مختلف اين مسجد را معرفي ميكند و تحولات تاريخي آن را بررسي مينمايد.
راهنماي مصور سفر زيارتي عراق
سيد احمد علوي، عكاسان: علي علوي، امير حسامينژاد و ناصر ابراهيمي، قم، نشر معروف، 1389، 586 ص.
اين كتاب، معرفي شهرهاي زيارتي عراق براي راهنمايي زائران آن است. در اين نوشتار، بهصورت مصور، اماكن مذهبي عراق، معرفي شده و ضمن معرفي اجمالي امامان و امامزادگان مدفون در اين كشور و زيارتنامه برخي از آنان، اوصاف جغرافيايي، شهري، تاريخي، مذهبي و فرهنگي اين شهرها نيز بيان گرديده است. نويسنده، ضمن توصيف شهرهاي كربلا، نجف، سامرا، كاظمين، كوفه و بغداد، تاريخچهاي را از برخي اماكن مذهبي مهم، مانند سرداب مقدس در سامرا، مسجد كوفه، مسجد سهله، مسجد براثا، مسجد صعصعه، ارائه نموده است.
زائر كربلا
جواد محدثي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1387، 59 ص، پالتويي.
اين كتاب، به طور خلاصه به مسئله زيارت و آثار آن و آشنايي اجمالي با حرمها و زيارتگاهها و اماكن تاريخي سرزمين عراق ميپردازد و به زباني نوشته شده است كه عموم زائران، بتوانند از آن استفاده كنند.
زمين آسماني (2): سرزمين مقدس عراق
محمدرضا نيلفروشان، اصفهان، گنبدهاي فيروزهاي، همانديشان، چاپ1، 1388، 432 ص، رقعي.
اين كتاب، به بررسي ابعاد مختلف اماكن مقدس و زيارتي كشور عراق ميپردازد. البته نويسنده با توجه به تخصصش در معماري، بيشتر از اين جنبه، به معرفي بناها پرداخته است. در واقع وي، جنبههاي هنري اماكن زيارتي را برجستهتر كرده است.
سيماي سامرا: سيناي سه موسي
محمد صحتي سردرودي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مركز چاپ و نشر، چاپ1، 1374، 240 ص.
اين كتاب درباره شهر سامرا و اماكن مقدسي و زيارتي اين شهر و نيز درباره تحولات تاريخي، اجتماعي، ديني و جغرافيايي اين شهر است. به نظر نويسنده، سامرا، مركز تلاقي ديدگاههاي ائمه شيعه و رهبران مذهبي است و از اين نظر، بسيار مهم است؛ زيرا غيبت حضرت وليعصر[ نيز از همين شهر آغاز شد.
نشر مشعر، گزيدهاي از اين كتاب را با عنوان «گزيده سيماي سامراء: سيناي سه موسي»، در سال 1388ه .ش منتشر كرده است.
سيماي كاظمين: آرام دجله
حسن ايدرم، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، شركت چاپ و نشر بينالملل، چاپ1، 1379، 228 ص، رقعي.
اين كتاب، شهر كاظمين را از نظر تاريخي، جغرافيايي، جمعيتي، آداب و رسوم، آثار و گنجينههاي تاريخي، بررسي كرده است. نويسنده، مطالب را در پنج بخش با اين عناوين تنظيم نموده است: كاظمين آرام دجله؛ كاظمين در نگاه زمان؛ كاظمين در چشمان يك زائر؛ كاظمين در گستره دين و كاظمين از حماسه تا سالهاي فروغ.
گفتني است، نشر مشعر اين كتاب را در سال 1387ه .ش منتشر كرده است.
سيماي كربلا: حريم حريت
محمد صحتي سردرودي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مركز چاپ و نشر، چاپ2، 1373، 237 ص.
اين كتاب، مجموعه مطالبي درباره تاريخ شهر كربلا، آستان مقدس امام حسين(عليه السلام) و اماكن تاريخي و زيارتي اين شهر است. كربلا در مذهب شيعه، نماد مظلوميت است و در اين مكان، دو جريان حق و باطل به رزمگاه رفتند. از اينرو موجب عبرتآموزي است. موضوعات ديگري نيز در كتاب بيان شده است؛ از جمله: فلسفه زيارت، فضايل و آداب زيارت امام حسين(عليه السلام)، آداب زيارت حضرت ابوالفضل العباس(عليه السلام)، آثار معنوي زيارت، تأثير اجتماعي زيارت. نشر مشعر اين كتاب را در سال 1387ه .ش، منتشر كرده است.
سيماي نجف اشرف
سعيد بابائي حائري، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، مركز چاپ و نشر، چاپ1، 1376، 251 ص، رقعي.
اين كتاب، به بررسي تاريخ پيدايش نجف اشرف و معرفي زيارتگاههاي اين شهر ميپردازد. نجف اشرف، از مراكز بسيار مهم شيعه است؛ به طوريكه تشيع از اينجا، ترويج و گسترش يافته است. از اينرو همواره شيعيان و مسلمانان به اين مكان، توجه ويژهاي دارند. معماران و مهندسان نامدار شيعه، آثار زيادي را در اين شهر، بر جاي گذاشتهاند. نويسنده كتاب، به جنبههاي مختلف، مثل معماري، شهرسازي، شخصيتهاي مهم مقيم يا مدفون در اين شهر، بخشها و نهادهاي مهم شهري و حوزه علميه اين شهر، پرداخته است.
نشر مشعر، گزيدهاي از اين كتاب را با عنوان گزيده سيماي نجف اشرف، در سال 1387 ه .ش منتشر كرده است.
عتبات عاليات، سفره معنوي اولياء الله
ابوعلي خداكرمي زنجاني، قم، افق فردا، چاپ1، 1381، 325 ص، رقعي.
اين كتاب، به معرفي ابعاد زيارتگاههاي مذهبي عراق ميپردازد. نويسنده در هفت فصل، به اهميت زيارت اولياي الهي، بهويژه زيارت امام حسين(عليه السلام) پرداخته و با بهرهگيري از منابع حديثي و تاريخي، به آثار معنوي زيارت در پيوند محبت بنده با پيشوايان ديني و قُرب به حق، سخن گفته است. نويسنده در شهر كاظمين، به مرقد دو امام شيعه (امام كاظم و امام جواد) و قبور نواب امام زمان و شيخ كليني اشاره مينمايد و از تاق كسرا و ايوان مداين نيز سخن ميگويد. سپس ضمن بحث زيارت امام هادي(عليه السلام) و امام عسكري(عليه السلام) در سامرا، به شرح حال سيد محمد يكي از فرزندان امام هادي(عليه السلام) ميپردازد. وي، با سيري در كوفه، به اماكن زيارتي آن، مانند مسجد كوفه، مسجد سهله و مراقد بسياري از اولاد و احفاد امامان اشاره كرده و از اهميت نجف اشرف و تجديد بناي بارگاه ملكوتي قتلگاه، تل زينبيه، كرامات و چگونگي زيارت اين مَشاهد و عتبات عاليات و آداب و اعمال هريك، سخن گفته است.
عتبات عاليات عراق
اصغر قائدان، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1383، 280 ص، وزيري.
اين كتاب، بررسي آثار و مكانهاي مقدس عراق كه در اصطلاح از آنها به «عتبات عاليات» ياد ميشود، پرداخته است. مجموعه عتبات، شامل چهار منطقه است كه در فصلهاي كتاب، بررسي شدهاند:
فصل اول: نجف اشرف، شامل حرم اميرالمؤمنان(عليه السلام) و ساير آثار آن؛
فصل دوم: شامل مسجد كوفه و مقابر و مقامهاي صحابه و ياران حضرت علي(عليه السلام)؛
فصل سوم: كربلا، شامل حرم و مرقد مطهر امام حسين(عليه السلام)، شهيدان كربلا و نيز حضرت ابوالفضل(عليه السلام)؛
فصل چهارم: كاظمين، شامل مرقد مطهر امام كاظم و امام جواد(عليه السلام) و نيز بغداد و مدائن؛
فصل پنجم: سامرا، شامل مرقد مطهر امام هادي و امام عسكري(عليه السلام) و سرداب غيبت.
كربلا، كعبه دلها
جواد محدثي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1375، 216 ص، رقعي.
اين كتاب، ضمن بررسي اهميت و تحولات تاريخي كربلا و مرقد حسيني، نگاهي نيز به ديگر اماكن زيارتي عراق دارد. نويسنده كتاب، در پنج فصل، زيارت ائمه عراق را بررسي كرده و شهرهاي مقدس آن كشور را معرفي نموده است. سرفصلهاي مهم كتاب، چنين است: مكتب زيارت، كربلا قبله عشق، نجف كوي ولايت، كاظمين و سامرا، تحليل محتوايي زيارتنامهها.
مرقدها و مكانهاي زيارتي كربلا
عبدالامير قريشي، ترجمه احسان مقدس، تهران، نشر مشعر، 1391، 296 ص، وزيري.
موضوع اين كتاب، مكانهاي زيارتي كربلا ميباشد. اما درباره دو مرقد، يعني مرقد مطهر امام حسين(عليه السلام) و حضرت عباس(عليه السلام) كه اساس زيارت كربلاست، سخني به ميان نيامده است. البته به همت رحمتالله بانشي دو مبحث با عنوان «امام حسين(عليه السلام) و حرم حسيني» و «شخصيت و آرامگاه حضرت عباس(عليه السلام)»، گردآوري و به ابتداي مطالب كتاب، افزوده شده است. نويسنده در فصل اول، به بررسي مراقد زيارتي كربلا، همچون حبيب بن مظاهر، حر بنيزيد رياحي، سيد ابراهيم مجاب، امام نوح، عمادالدين، عون بن عبدالله حسني، علامه احمد بن فهد، محمد بنابيالفتح و در فصل بعد، به مقامهاي زيارتي كربلا، مانند خيمهگاهها، مقام امام حسين(عليه السلام)، حضرت علياكبر، حضرت ابوالفضل(عليه السلام)، تل زينبيه و مقام بانو فضه و حتي به مقامهاي امام جعفر صادق(عليه السلام) و حضرت مهدي(عج) پرداخته است.
بخش دوم: فلسفه و اهداف زيارت
بر آستان جانان: اسرار زيارات امامان معصوم(عليهم السلام)
باقر فخار اصفهاني، اصفهان، اقيانوس معرفت، 1390، 176 ص، وزيري.
در اين نوشتار، زيارت در روايات و انديشه انديشمندان، تشريح شده است. نگارنده در كتاب، مردم را به چند گروه تقسيم كرده است: آنهايي كه هيچ اطلاعي از امامان معصوم ندارند؛ آنهايي كه آگاهانه، ايشان را انكار ميكنند؛ گروهي كه در راه ايشان، قدم ميگذارند و گروهي كه به مرحله آخر، يعني تسليم و رضا ميرسند. وي معتقد است كه خداوند، هركس را شايسته بداند، محبت حضرت رسول را به او ارزاني ميدارد. نويسنده در بخشي ديگر، توضيحاتي دربارة سير و سلوك عُرفا داده و حكايتي را در اين باره، بيان كرده است. همچنين به حكم زيارت در نگاه قرآن، وجوب زيارت و ديدگاه فقها در اينباره پرداخته و ويژگيهايي از حرم مطهر و قسمتهايي از زيارت امامان معصوم را ذكر نموده است.
راز زيارت: آداب، اسرار، رازها، پاداشها و داستانهاي زيارت
رحيم كارگر، تدوين ستاد عمره دانشگاهيان، قم، نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، 1389، 96 ص.
زيارت: آسيبها، آثار، شبهات
محمدرضا احمدي ندوشن، تهران، نشر مشعر، 1390، 111ص، رقعي.
در اين كتاب، فلسفه و اسرار، آداب و آسيبشناسي زيارت و نيز پاسخ به برخي شبهات درباره مسئله زيارت، مطرح شده است.
زيارت، چراغي در مسير هدايت
محمدمهدي فجري، قم، زائر، چاپ1، 1388، 112 ص، جيبي.
اين كتاب، به بررسي زيارت از جنبههاي مختلف، بهويژه مشروعيت و فلسفه و اسرار آن ميپردازد. در فصل اول با عنوان «زيارت در اسلام»، زيارت خانه خدا و ائمه معصوم(عليهم السلام) و نيز زيارت شهدا و اهل قبور، بررسي شده است. «اسرار زيارت» عنوان فصل دوم است كه در آن، فلسفه زيارت آمده است. فصل سوم، به پاسخ درباره برخي شبهات مسئله زيارت، اختصاص يافته است. آداب زيارت و آسيبشناسي زيارت، موضوعاتي ديگر است كه در فصول بعدي كتاب، بررسي شدهاند.
زيارت چيست؟ زائر كيست؟
مجيد دانيالي، مشهد، دانشگاه فردوسي، مؤسسه چاپ و انتشارات، چاپ1، 1375، 63 ص، پالتويي.
اين كتاب، توضيحاتي درباره فلسفه و آداب و رسوم زيارت است.
سرّ ديدار: اسرار نهفته در ديدار و زيارت خداوند و انبيا با اباعبدالله الحسين(عليه السلام)
حسن احمدي، قم، طوباي محبت، چاپ1، 1384، 245 ص، رقعي.
اين نوشتار، دربردارنده مطالبي درباره ديدار و زيارت خداوند و انبيا با امام حسين(عليه السلام) ميباشد كه با استناد به آيات، روايات و احاديث بيان گرديده است. بر اين اساس، نگارنده پس از بيان معنا و انگيزه زيارت، مباحث زير را مطرح ميسازد: خداوند، مشتاق ديدار حسين(عليه السلام)، انبيا در ديدار سرزمين كربلا، سرّ ارتباط در ديدارهاي فاميلي، آشنايي و زيارت حيوانات از كربلا، اساس عجايب امور و علت رفع گرفتاريها و بيماريها و آثار زيارت به حسب شناخت و مراتب ديداركننده.
فلسفه زيارت و آيين آن
مرتضي واعظ جوادي، قم، اسراء، چاپ1، 1382، 255ص، وزيري.
اين كتاب، به بررسي مستند و جامعي درباره مفهوم زيارت و آيين و آداب اين آموزه ديني ميپردازد. نويسنده درصدد پرداختن به لايههاي معنايي و فلسفي زيارت است و از اسرار عرفاني آن پرده برميدارد. نويسنده ميكوشد به مقوله ارزش و نقش شايسته زيارت در تثبيت اركان ايماني و تحكيم پايههاي معرفت ديني، بپردازد و ساختهاي تازهاي از اين پديده را ارائه دهد. از اينرو اثر خود را در دو بخش، به نگارش درآورده است: در بخش نخست، به فلسفه زيارت اشاره كرده و مفهوم و اهداف زيارت و راز ارتباط با اهلبيت(عليهم السلام) را بيان نموده است. در بخش دوم، ويژگي سفر زيارتي و آداب و شرايط آن را بيان كرده است.
مديريت زيارت اميرالمؤمنين(عليه السلام)
مهدي نيليپور، اصفهان، مرغ سليمان، چاپ1، 1387، 155 ص، پالتويي.
اين كتاب، بررسي فلسفه، اسرار وآداب زيارت مرقد مطهر امام علي(عليه السلام) در نجف است.
مديريت عمومي زيارت اهلبيت(عليهم السلام)
مهدي نيليپور، اصفهان، مرغ سليمان، چاپ2، 1387، 156 ص، پالتويي.
اين كتاب، ضمن بررسي مفهوم و اهداف زيارت، ارتباط با اهلبيت(عليهم السلام) را از طريق زيارت آنان برميشمارد. نويسنده تلاش كرده است تا فلسفه و اسرار نهفته در زيارت ائمه معصوم(عليهم السلام) و نيز آداب صحيح زيارت آنان را بيان كند.
مديريت معنوي زيارت امام حسين(عليه السلام)
مهدي نيليپور، اصفهان، مرغ سليمان، چاپ1، 1387، 156 ص، پالتويي.
اين كتاب، به بررسي فلسفه، اسرار و آداب زيارت امام حسين(عليه السلام) ميپردازد.
معنويت و خداجويي در اردوهاي زيارتي و سياحتي
احمد فاضلي، قزوين، كتاب طلايي جامع، 1390، 500 ص، وزيري.
در اين كتاب، گوشههايي از فلسفه و اسرار زيارت و نيز برخي از آداب زيارت، بيان شده است. كتاب در چهارده فصل، با اين عناوين، سامان يافته است: سير و سياحت در آفاق و انفس، فطرت انسانها، اخلاق در اسلام، خداشناسي، بصيرت در انسانها، به سوي معنويت و كمالگرايي، عبادت و عبوديت و ذكر خدا، حضور قلب در نماز، مناجات، ارتباط معنوي با امام عصر(عج)، فلسفه و اهداف زيارت، ادب و آداب زيارت، احكام و آداب سفر، تأملي در زيارتنامههاي اهلبيت(عليهم السلام).
بخش سوم: فضايل و آثار زيارت
در بارگاه نور: در فضيلت زيارت امام حسين(عليه السلام)
محمدباقر مجلسي، تصحيح محمدحسين صفاخواه، عبدالحسين طالعي، تهران، ابرون، چاپ1، 1378، 152 ص، رقعي.
اين كتاب، مجموعه احاديث و روايات درباره زيارت امام حسين(عليه السلام) است. اين احاديث، در هفت فصل تنظيم شده است: در فصل اول، وجوب زيارت آن حضرت، فصل دوم درباره ثواب خالص گردانيدن نيت در زيارت آن حضرت، از فصل سوم تا ششم، رواياتي درباره فوايد زيارت آن حضرت آمده است و در فصل پاياني، فضيلت نماز خواندن در روضه مقدس حضرت امام حسين7 و كيفيت نماز زيارت، بيان شده است.
در ضيافت ضريح: پژوهشي درباره زيارت اهلبيت(عليهم السلام)
سيد محمد بنيهاشمي، بازنويسي سعيد مقدس، تهران، مركز فرهنگي انتشاراتي منير، چاپ1، 1385، 476 ص، وزيري.
نويسنده اين كتاب، فضيلت، آموزهها و آداب زيارت اهلبيت(عليهم السلام) را به روش تحليلي و مستند به آيات و روايات، در چهار بخش آورده است. كتاب، حاصل دو سال تدريس نويسنده بوده كه به قلم سعيد مقدس، بازنويسي و ويرايش شده است. معرفت، نيت و همت، آداب و اعمال زيارت و قبولي، عناوين بخشهاي اين كتاب است. در بحث پاياني، شرايط و موانع قبول عمل، احباط عمل و رابطه آن با فضل الهي با رويكردي اخلاقي همراه با ديدگاهها و مواعظ ائمه معصوم(عليهم السلام) بيان شده است.
چهل حديث زيارت
جواد محدثي، قم، معروف، چاپ1، 1382، 64 ص.
اين كتاب، مجموعهاي از چهل حديث در موضوع زيارت است. در اين احاديث، ابعاد مختلف زيارت، از جمله فلسفه، هدف، فضيلت و آثار آمده است.
چهل گام تا عتبات: احاديث و نكاتي چند، ويژه عتبات
جعفر اسلامي فرد، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1387، 114 ص، پالتويي.
اين كتاب، بررسي بعضي از احاديث خاص در موضوعات مرتبط با زيارت عتبات عاليات، به همراه اشعار مختصري است. كتاب به چهار بخش: نجف اشرف، كوفه، كربلاي معلي، كاظمين و سامرا تقسيم شده است. البته پايان بخش كتاب، فصلي به نام «پندها» ميباشد.
ششگوشه بهشت
سيد محمد بنيهاشمي، با همكاري سعيد مقدس، تهران، مركز فرهنگي انتشاراتي منير، چاپ1، 1386، 189 ص، رقعي.
اين كتاب، برگزيدهاي از كتاب «كامل الزيارات» ابنقولويه است و موضوع آن، بررسي فضيلت زيارت كربلا، مشروعيت و آثار آن است. نويسنده، مطالب خود را در چهار فصل، با اين عناوين آورده است: جلوههايي از شرافت زيارت و مزار سيدالشهدا(عليه السلام)، جلوههايي از عنايت اهلبيت(عليهم السلام) به زائر سيدالشهدا(عليه السلام) و معرفي بلندترين زيارت مأثور امام حسين(عليه السلام). به ضميمه اين نوشتار، متن و ترجمه بلندترين زيارت سيدالشهداء(عليه السلام)، در فصل پاياني كتاب نيز آمده است.
فضيلت زيارت سيدالشهدا(عليه السلام): گزيده كاملالزيارات
جعفر بن محمد بن قولويه، ترجمه و شرح و تحقيق محمدحسين صفاخواه و عبدالحسين طالعي، تهران، ابرون، چاپ1، 1381، 574 ص، وزيري.
كربلا
جواد محدثي، قم، نشر مشعر، چاپ1، 1378، 120 ص، پالتويي.
اين كتاب، به بررسي شناخت جايگاه زيارت، بهويژه زيارت قبر امام حسين(عليه السلام) و آثار سازنده آن ميپردازد.
بخش چهارم: اخلاق و آداب زيارت
آداب زيارت بامعرفت كربلا و حرمهاي مقدس اهلبيت(عليهم السلام)
عبدالحسين نيشابوري، قم، دليل ما، چاپ1، 1380، 168 ص، رقعي.
اين كتاب، به بيان آداب و اعمال زيارت عتبات عاليات ميپردازد. نويسنده با زباني ساده و روان و با بهرهگيري از منابع مهم حديثي، مانند بحارالانوار، وسائلالشيعه، تحفة الزائر و كاملالزيارات، به شرح و تبيين آداب و اعمال زيارت حرمهاي اهلبيت(عليهم السلام) پرداخته است.
آداب سخن و زبان، در سفرهاي زيارت
شكيبا سادات جوهري، تهران، نشر مشعر، 1391، 92ص، پالتويي.
اين كتاب به بيان برخي از آداب سخن گفتن در سفرهاي زيارتي ميپردازد: نويسنده در فصل نخست، به كاركردهاي مثبت زبان در سفرهاي زيارتي، اشاره ميكند. برخي از زيباييهاي زبان كه به آن اشاره شده، عبارت است از: ذكر، راستگويي، استغفار، قرائت قرآن، شكرگزاري، دعا و راز و نياز با خدا. فصل دوم به كاركردهاي منفي زبان در سفرهاي زيارتي اشاره ميكند كه توجه به آفتها و آسيبهاي زبان، بسيار مهم و ضروري است. بعضي از زشتيهاي زبان كه در اين كتاب بررسي شده است، شامل عيبجويي، غيبت، دروغ، دشنام، زخم زبان، چاپلوسي، تهمت، خودستايي، سخنچيني، رازگشايي، اهانت و بازگويي گناه ميباشد.
آداب سفر و زيارت عتبات عاليات
سيد علي قاضي عسكر، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1387، 215 ص، پالتويي.
اين كتاب، به بررسي آداب سفر و زيارت مراقد مطهر ائمه(عليهم السلام) در كشور عراق ميپردازد. نويسنده پيشتر كتابي را با عنوان «آداب سفر حج»، نوشته است. اثر اخير وي نيز با الهام از همان اثر و استفاده از مشتركات آن، تنظيم شده است. البته آداب زيارت امام حسين(عليه السلام) و ديگر پيشوايان مدفون در عراق، در اين كتاب اضافه شده است.
آداب كوي جانان: آداب زيارت حسيني
علامه اميني، ترجمه، تحقيق و تعليق: محسن رجبي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1387، 151 ص، رقعي.
اين كتاب، ترجمه رساله «ادب الزائر لمن يمم الحائر» از علامه اميني است و موضوع آن، بررسي آداب زيارت مراقد مدفون در كربلا، به همراه متون برخي ادعيه و زيارات است. نويسنده در فصل اول با عنوان «جامي از صهباي غدير»، سيره نويسنده كتاب ادب الزائر را از جنبههاي عشق به قرآن و اهلبيت(عليهم السلام) و نيز حضور سياسي و اصلاحات ديني، بررسي كرده است.
احكام فقهي سفر زيارتي عتبات
محمدحسين فلاحزاده، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1386، 60 ص، پالتويي.
در اين كتاب، مجموعه احكام و مسائل فقهي را كه ممكن است زائر عتبات عاليات در طول سفر با آن مواجه گردد، جمعآوري شده است؛ از جمله: نماز مسافر، نماز جماعت، احكام عزاداري، احكام مسجد و حرم.
اينجا كربلاست: آداب و ادب، بينش و معرفت
سيد مجتبي بحريني، مشهد، يوسف فاطمه3، 1389، 336 ص، رقعي.
اين مجموعه، به منظور آشنا كردن عاشقان امام سوم شيعيان با مكانهاي زيارتي، رخدادهاي تاريخي و آداب زيارت در كربلا، تهيه شده و به چاپ رسيده است. جلد سوم از اين مجموعه، به آداب زيارت، شرح زيارت، توضيح صلوات و خاطرات نويسنده در سفرهايش به كربلا، اختصاص داده شده است. توضيح چهار سلام، توضيح شش شهادت، سخني جامع در اظلة العرش، توضيح قسمت هاي مختلف زيارت و دلايل گريه بر امام حسين(عليه السلام)، برخي از مطالب مهم ارائه شده ميباشد.
اينجا نجف است: فضيلت زيارت، ادب و آداب زيارت، معارف زيارت
سيد مجتبي بحريني، مشهد، نشر يوسف فاطمه(سلام الله عليه)، 1391، رقعي.
اين اثر، ششمين دفتر از مجموعة «مشاهد مشرفه» و دومين دفتر از مجموعة سه جلدي «اينجا نجف است»، مشتمل بر مطالبي درباره فضيلت، آداب و معارف زيارت حضرت اميرمؤمنان علي(عليه السلام) است. شرح فضايل زيارت مزار علي(عليه السلام)، ادب زيارت و آداب شرفيابي، معارف زيارات مطلقه و مطلقه غيرمأثوره، معارف زيارات مخصوصه و زيارت مبعث، مباحث اصلي دفتر حاضر است. نگارنده، مطالب كتاب را با استناد به احاديث و روايات معتبر، ذكر كرده و داستانهاي بسياري از ائمه و اصحاب را نيز نقل نموده است. زبان نگارش اثر، اديبانه و روان ميباشد و در موارد بسياري، از اشعار فارسي و عربي نيز استفاده شده است.
چهل گام تا عتبات: احاديث و نكاتي چند، ويژه عتبات
جعفر اماميفرد، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1387، 114 ص، پالتويي.
اين كتاب، مجموعهاي از برخي احاديث و نكات مختلف درباره عتبات عاليات عراق است. اطلاعات نويسنده در پنج بخش با عناوين نجف اشرف، كوفه، كربلاي معلي، كاظمين و سامرا و پندها آمده است. در پايان هر قسمت، اشعار مختصري درباره همان موضوع و در انتهاي كتاب، غزليات و پندهاي مفيد، آورده شده است.
راه و رسم پابوسي: خلاصه كتاب در ضيافت ضريح
سيد محمد بنيهاشمي، به قلم سعيد مقدس، تهران، مركز فرهنگي انتشاراتي منير، چاپ1، 1388، 308 ص، رقعي.
اين كتاب، فضيلت، آموزهها و آداب زيارت اهلبيت(عليهم السلام) را به روش تحليلي و مستند به آيات و روايات، بررسي مينمايد. اين كتاب گزيدهاي از كتاب «در ضيافت ضريح: پژوهشي درباره زيارت اهلبيت:»، از همين نويسنده است.
راهنماي زائرين در آداب زيارت عتبات عاليات عراق
احمد سامعي، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، شركت چاپ و نشر بينالملل، چاپ6، 1388، 344 ص، رقعي.
اين كتاب، راهنماي زائران در معرفي اماكن و آداب و رسوم عتبات عاليات كشور عراق است. هريك از عتبات با اين اطلاعات معرفي شده است: متن عربي و ترجمه فارسي زيارتنامه، موقعيت جغرافيايي، ثواب خواندن زيارتنامه، اعمال و نمازها و تصويري از مكان مورد نظر.
رهتوشه عتبات عاليات
جمعي از نويسندگان، تهران، نشر مشعر، چاپ2، 1385، 503 ص، وزيري.
اين كتاب، مجموعه مقالاتي با موضوع زيارت و احكام و آداب آن و آشنايي با زيارتگاههاي اسلامي است. اين اثر با همكاري پانزده تن از فضلاي حوزه علميه قم، تدوين شده است تا روحانيان كاروانهاي زيارتي و عموم زائران را در شناخت سرزمين عراق، كربلا، نجف، كاظمين، سامرا، مراقد و آستانهاي مقدس امامزادگان و عارفان و عالمان بزرگ و مجاهدان تاريخ اسلام ياري دهد. پس از صفحات آغازين كتاب كه به عناوين «زيارت، تجديد عهد با خط امامت»، «احكام فقهي سفر زيارتي عتبات» و «سيري در تاريخ و جغرافياي عراق» پرداخته شده، ادامه كتاب در شش فصل سامان يافته است: 1. نجف اشرف؛ 2. كوفه؛ 3. كربلا؛ 4. كاظمين؛ 5. سامرا؛ 6. مدائن.
در زيرفصلهاي كتاب، شرح حال شش تن از ائمه به خاك سپرده شده در آن اماكن متبركه، بيان شده است. در ضمن همين شيوه درباره ديگر امامزادگان و عالمان بزرگ مدفون در آنجا به كار گرفته شده و به مختصري از شرح حال آنان، اشاره شده است.
فرهنگ تشرف به اماكن مذهبي
محمدرضا احمدي ندوشن، تهيه كننده مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما، قم، دفتر عقل، چاپ1، 1388، 216 ص.
اين كتاب، ضمن بيان آداب زيارت و چگونگي تشرف به اماكن متبرك، به بررسي وظايف زائر در نظر عرف و اخلاقيان ميپردازد.
فرهنگ زيارت: اهداف، آثار، تاريخچه، مشروعيت، سازندگي و آداب زيارت
جواد محدثي، تهران، نشر مشعر، چاپ1، 1386، 360 ص، وزيري.
اين كتاب، زيارت را از جنبههاي مختلف، از جمله آداب آن، بررسي كرده است. ابعاد بررسي شده، عبارتاند از: زيارت و فلسفه تربيتي آن،؛ ابعاد اجتماعي، سياسي و تاريخي زيارت، محتواي فرهنگي و اعتقادي، زيارت و موقعيت زائر و مكانتِ مكانهاي زيارتي و زيارت و آداب آن. بخشي از اين مباحث، بهصورت سلسله مقالاتي در مجله پيام انقلاب و بخشي ديگر، در قالب دو كتاب با عناوين «زيارت» و نيز «كربلا، كعبه دلها»، پيشتر منتشر شده است.
مهارت زيارت معصومان(عليهم السلام)
رضا اخوي، تهيهكننده مجموعه علمي فرهنگي مرآت انديشه، تهران، سازمان تبليغات اسلامي، شركت چاپ و نشر بينالملل، 1390، 72 ص.
هديه و سوغات در سفرهاي زيارتي
محمد احساني، تهران، نشر مشعر، 1390، 124ص، رقعي.
در اين كتاب، موضوع هديه و سوغات، بهويژه در سفرهاي زيارتي حج، بررسي شده است تا پس از آشنائي زائر با ابعاد مختلف آن، زمينه عمل بهتر و بدون آسيب به اين سنت ديني و اجتماعي فراهم گردد؛ زيرا بعضي افراد در عمل به اين سنت، دچار افراط و تفريط ميشوند كه برگرفته از آشنا نبودن آنان با سنت هديه است. هرچند هديه، سنت پسنديدهاي است و نقش مهمي در پيوندهاي اجتماعي دارد، اما بيشك، خالي از آسيب نيست و بايد آن آسيبها را بررسي و به زائران ارائه نمود تا هنگام تهيه آن، گرفتار جنبههاي منفي هديه و سوغات نگردند. عناوين فصول كتاب عبارتاند از: سفرهاي زيارتي، هديه و انواع آن، عوامل مؤثر بر هديه، بايستهها و آثار هديه، آسيبهاي هديه و راهكارهاي پيشگيري.