تاريخ : 1393/09/18 | کد : 13093 |
كتاب «خداي سلفيه» به قلم علي الله بداشتي از سوي انتشارات كتاب طه منتشر شد
به گزارش خبرگزاري رسا به نقل از شهر كتاب، كتاب «خداي سلفيه» به قلم علي الله بداشتي از سوي انتشارات كتاب طه راهي بازار نشر شده است. با توجه به نقش زيربنايي توحيد، در انديشه و عمل آدمي، نه تنها غيرمسلمانان بلكه بسياري از مسلمانان؛ نيز حق توحيد را به جا نياورده و دچار لغزشهاي فكري و عملي گشتند. گروهي دريافتهاي عقلي را اصل قرار داده و گروه ديگر به ظواهر نقل متمسك شدهاند. تلاش نويسنده در اين كتاب بر اين بوده است تا از ميان انديشهها، ديدگاه سلفيه را كه تأكيد ويژهاي بر توحيد و درستي برداشتهاي خود، از آن دارد؛ مورد نقد و بررسي قرار دهد.
علي الله بداشتي دكتراي تخصصي خود را در رشته فلسفه و كلام؛ از دانشگاه تهران؛ با رساله «نقد آراء سلفيه در توحيد و نبوت» در سال ۱۳۸۲ به پايان رساند. او در اين كتاب به آراي سلفيه درباره توحيد پرداخته سپس از ديدگاه قرآن، سنت و برهان عقلاني آنها را نقد ميكند. علي الله بداشتي تلاش دارد به تبيين تصور سلفيه از ذات الهي، منظور سلفيه از توحيد، تصور سلفيه از اسماء و صفات الهي، و در نهايت تأثير اينگونه نگرش به توحيد در منش اخلاقي و روش عملي و اجتماعي ايشان بپردازد و بهصورت مستدل و با استفاده از محكمات قرآن و روايات معتبر روش آنها را نقد نموده و تعارضات آنها را آشكار سازد.
در بخشي از كتاب آمده است: «ابن تيميه تدبر و تعقل را ميپذيرد، اما به لوازم آن ملتزم نيست، چنانكه علوم عقلي اعم از منطق، فلسفه و كلام را، كه ابتناي عقل دارند، رد ميكند و مشتغلان به آنها را اهل حشو و باطل ميداند.» مؤلف بعد از بررسي آراي سلفيه؛ درباره توحيد و تبيين تناقضات به اين نتيجه رسيده است كه سلفيه چون معرفت عقلي مسائل ماوراي طبيعي بهخصوص خدا و اسماء و صفاتش را متعذّر، بلكه ناممكن ميدانند، به معرفت نقلي و آن هم به ظاهرگرايي در قرآن و سنت و تبعيت از آراي سلف روي آوردهاند و خود را از تأمل و تفكر در آيات الهي معاف داشته و به تقليد فكري از سلف بسنده كردهاند. حال آنكه خداي سبحان بارها در قرآن به تعقل و تدبّر در آياتش امر كرده است. از همين رو انديشههاي سلفيه در باب توحيد را بررسي و نقد ميكند و مباني هستيشناختي و معرفتشناختي سلفيه را مورد ارزيابي قرار ميدهد و در نهايت به بررسي تأثير اين نوع نگرش به توحيد در منش اخلاقي و روش عملي و اجتماعي آنان ميپردازد.
ويژگي ممتاز كتاب اين است كه در عين استحكام با قلمي ساده و روان و در سيري منطقي به بيان مطالب و نقد اين ديدگاهها پرداخته است. نويسنده پس از ورود به بحث اصلي، مدخلي در شناخت سلفيه گشوده تا كساني را كه با اين نحله فكري كمتر آشنا هستند با مفهوم سلفي بودن و تاريخچه پيدايش و رهبران فكري آنان آشنا كند. در فصل اول كتاب آمده است: «روزي مردي در درس محمد بن عبدالوهاب حاضر نشد. شيخ امر كرد او را آوردند. گفت چرا در درس حاضر نشدي؟ مرد خواست عذري بياورد. شيخ گفت: براي قبول توبهات يا بايد ريشت را بتراشي و يا صد دينار طلا جريمه بدهي. مرد راضي شد صد دينار طلا را بپردازد تا از تراشيدن ريش كه شرعاً و عرفاً قبيح بود؛ معاف شود. اكنون بايد پرسيد كه چگونه محمد بن عبدالوهاب به خود اجازه داد به كاري خلاف شرع و عرف امر نمايد؟» مقدمه كتاب به قلم حجت الاسلام و المسلمين احمد عابدي به بحث از تناقضات آشكار درباره ظواهر قرآن از ديدگاه سلفيه ميپردازد. اللهبداشتي پيش از اين كتابي با عنوان «شناخت سلفيه: معناشناسي، تاريخچه پيدايش و تحولات آن» نوشته و در آن معناي سلفيه و تعريف سلفيه را از ديدگاه موافقان و مخالفان مورد بررسي و نقد قرار داده است اما در كتاب خداي سلفيّه به صورت جزئيتر و تخصصيتر، آراي سلفيه بررسي ميشود. اين كتاب به جهت نگارش روان و شيوه منطقي و بررسي علمي ميتواند در رشتههاي كلامي حوزه و دانشگاه بهعنوان منبع استفاده ميشود.
كتاب «خداي سلفيه» در۳۸۴ صفحه به قيمت ۱۴۰۰۰ تومان از سوي انتشارات كتاب طه منتشر شده است. گفتني است براي خريد اين كتاب اينجا را كليك كنيد.