تاريخ : 1393/12/07 | کد : 14841 |
كتاب «قنبر ؛ غلام علي (ع)» نوشته احمد خامه يار منتشر شد
گروه تاريخ و سيره پژوهشكده حج و زيارت در راستاي ايفاي رسالت خود براي ترويج فرهنگ اصي اهل بيت (ع)، به شرح حال شماري از چهرههاي تأثيرگذار جهان اسلام در قالب تك نگارههايي مستقل پرداخته و در اين كتابها براي دسترسي آسان علاقمندان، زندگينامه تفصيلي هر فرد و معرفي زيارتگاههاي منسوب به وي و تاريخچه و اعتبار آن ارائه شده است. كتاب «قنبر؛ غلام علي (ع)» از جمله اين آثار است كه به كوشش آقاي احمد خامهيار تهيه شده است. نويسنده در اين اثر، از چند منظر شخصيت قنبر را بررسي كرده است.
اين كتاب در چهار فصل تنظيم شده كه عناوين آنها به شرح زير است:
۱) قنبر در منابع تاريخي و روايي؛
۲) فرزندان و نوادگان قنبر؛
۳) قنبر در ادب و هنر و فرهنگ عامه؛
۴) زيارتگاهها و مكانهاي منسوب به قنبر.
در فصل اول، نگارنده تلاش كرده است تا اقوال و روايات تاريخي مربوط به قنبر را گردآوري و بررسي كند و بر اساس منابع دست اول تاريخي و روايي، زندگينامهاي مستند و علمي از وي ارائه دهد.
در فصل دوم تلاش شده تا هر يك از فرزندان و نوادگان قنبر كه در كتب تاريخ و تراجم از آنها ياد شده است، معرفي گردد. در همين راستا، به نوادگان قنبر و خاندان وي در دو شهر نيشابور و سبزوار پرداخته شده است.
در فصل سوم، براي اولين بار جايگاه قنبر در شعر و ادب و فرهنگ عامه مردم ايران بررسي شده است. براي اين منظور، متون فرهنگي عامه مردم ايران همچون فتوّتنامههاي جوانمردان و ولايتنامهها و جنگنامههاي افسانهاي امام علي (ع) كه در گذشته در ايران بسيار رواج داشته، واكاوي شده است. در ادامه نيز به نمونههايي از آثار هنري نظير ديوارنگارهها و نقاشيهاي قهوهخانهاي، كه ميتوان در آنها شمايل قنبر را در كنار امام علي (ع) يافت، اشاره شده است.
فصل چهارم، به معرفي زيارتگاهها و مكانهاي منسوب به قنبر اختصاص دارد. در اين راستا، بيش از ۱۵ مكان منسوب به قنبر، شامل زيارتگاهها، قدمگاهها و حتي پديدههاي طبيعي، كه البته بيشتر آنها در ايران قرار دارد، معرفي شده است.
كتاب «قنبر؛ غلام علي (ع)» در اسفند ماه ۱۳۹۳ در ۱۲۷ صفحه با قطع رقعي، از سوي نشر مشعر منتشر شده است.