تاريخ : 1393/12/17 | کد : 14864 |
شرح حال «سيد تاج الدين حسيني آوي» و «ابراهيم بن مالك اشتر» از سوي گروه تاريخ پژوهشكده حج و زيارت منتشر شد
پژوهش در باره چهرههاي تأثير گذار در تحولات سياسي اجتماعي صدر اسلام براي ترسيم چهرههاي واقعي آنان و ميزان نقش ايشان در رويدادهاي مهم و سرنوشت ساز داراي اهميت است.
ابراهيم ابن مالك اشتر نخعي (متوفاي 72ق.)
نوشته سيدمحمود ساماني، نشر مشعر، 140صفحه، رقعي.
درباره ابراهيم بن مالك اشتر و عملكرد او در برهه اي حساس از تاريخ اسلام و تشيع، اظهارات متناقضي ارائه شده است. بحث برانگيز ترين مسائل در باره او، چرايي عدم شركت او در واقعه عظيم كربلا و فرجام ابراهيم و رويگرداني او از مختار بن ابي عبيده ثقفي و پيوستن به مصعب بن زبيراست . اين در حالي است كه اثر نسبتا جامعي در باره زندگاني او تأليف نشده است.
در اين پژوهش تلاش شده تا نخست ضمن اشاره به نقش و جايگاه مالك اشتر در رويدادهاي عصر خلفا و بويژه نقش مالك در خلافت اميرمؤمنان (عليه السلام)، در سه فصل بعدي به ابراهيم بن مالك پرداخته شده و زندگي نسبتا جامعي از او ارائه شود. البته بيشترين اطلاعات و دادههاي تاريخي از ابراهيم، نقش آفريني او در قيام مختار، نبرد با سپاه اموي به فرماندهي عبيد الله بن زياد و نيز رويگرداني از مختار و همراهي با مصعب بن زبير است. در پايان نيز فصلي به نسل ابراهيم و بقعههاي منسوب به آنان اختصاص داده شده است.
سيد تاج الدين حسيني آوي
نوشته محمدسعيد نجاتي، نشر مشعر، 80صفحه، رقعي.
سيد تاج الدين حسيني آوي از سلسله سادات جليله آوه و از دانشمندان بزرگ قرن هشتم هجري است و با دانش و قدرت بيان و استدلال خود توانست با همراهي علامه حلي ، ايلخان مغول اولجايتو را به مذهب شيعه در آورد و با اينكار زمينه خدمت به جهان اسلام را فراهم آورد و در نهايت نيز به همين جرم مظلومانه در كنار دجله به شهادت رسيد. در اين نوشتار پس از بررسي نام و نسب اين شخصيت، توضيحاتي درباره چهره هاي شاخص خاندان سيد تاج الدين و خانواده و فرزندان وي و نيز دوران زندگي اوو نقش وي در تشيع اولجايتو آمده است. در ادامه برخي از اقدامات و مناصب سيد تاج الدين و علل قتل وي بررسي شده است. در پايان هم سابقه مرقد و مزار منسوب به سيد تاج الدين بررسي شده و تصاويري از آن آمده است.