حجتالاسلام والمسلمين احمد زادهوش، معاون پژوهشي پژوهشكده حج و زيارت در گفتوگو با
خبرگزاري بينالمللي قرآن(ايكنا) به تشريح اقدامات اين پژوهشكده پرداخت و عنوان كرد: پژوهشكده حج و زيارت در پنج محور پژوهشهاي خود را ساماندهي كرده است كه محور اول آن موضوعهاي اعتقادي و كلامي است.
وي به تشريح ضرورت پژوهش در موضوعهاي اعتقادي و كلامي پرداخت و عنوان كرد: زيارت در عصر كنوني فقط زيارت امام رضا(ع) و زيارت كربلا نيست بلكه هر سال هزاران شيعه به زيارت قبر مطهر حضرت رسول(ص) و ائمه بقيع (ع) ميروند و در شرايطي كه در عربستان حتي به ما اجازه انتشار يك صفحه مطلب داده نميشود، صدها هزار كتاب، فلشكارت، لوحفشرده و نرمافزارهاي مختلف مبلغان مسلط به زبان فارسي به زائران ما ارائه ميشود.
اين پژوهشگر حوزه حج و زيارت ادامه داد: بخشي از محتواي اين كالاهاي اعتقادي اين است كه مثلاً توسل شيعه به ائمه(ع) حرام و شرك است؛ وظيفه ما در اين پژوهشكده اين است كه براي زائران ايراني و ساير زائران تبيين كنيم كه همانگونه كه توسل به افراد زنده شرك نيست، توسل به بزرگاني كه وفات كردهاند نيز شرك نيست و اين مسئله (و مسائل مشابه مانند مسائل توحيدي، مهدويت، قضا و قدر و ...) به ادبيات مختلف با استناد به آيات و روايات پژوهش و در قالبهاي مختلف قبل از اعزام به زائران عمره و حج ارائه ميشود.
وي تاريخ و سيره را از محورهاي ديگر فعاليت اين پژوهشكده عنوان و اظهار كرد: در اين بخش پژوهشهاي مختلفي در خصوص تاريخ حرمهاي شريف، سفرهايي كه توسط پيشينيان انجام ميشده است و تجربههايي كه در اين راهها به دست آوردهاند، شخصيتهاي مثبت و منفي تاريخ اسلام كه در سرنوشت مسلمانان تأثيرگذار بودهاند و ... صورت ميگيرد.
معاون پژوهشي پژوهشكده حج و زيارت فقه و حقوق را از ديگر مباحث پژوهشي پژوهشكده حج و زيارت عنوان و اظهار كرد: در باب حج و هم زيارت احكام فقهي و مناسكي كه يك زائر و حاجي نيازمند است در ادبيات و قالبهاي مختلف مطابق با جديدترين استفتاعات مراجع مورد پژوهش قرار گرفته و در اختيار مردم قرار داده ميشود.
زيارت يك سفر عادي و بوسيدن يك پنجره طلا نيست
وي ادامه داد: چهارمين محور پژوهشي ما اخلاق و عرفان است؛ زيارت يك سفر عادي و بوسيدن يك پنجره طلا نيست؛ ما در اين پژوهشكده بر روي مباحثي از قبيل عرفان حج و زيارت، عميق و لايههاي مناسك و عبادات حج و زيارت، تأثيرات حج و زيارت بر زندگي و تعالي روح و ... را مورد پژوهش و مطالعه قرار ميدهيم.
زادهوش با اشاره به اينكه مطالعات سياسي اجتماعي بخش ديگري از پژوهشهاي اين پژوهشكده را شامل ميشود، اظهار كرد: زائران ما از يك محيط بومي و داخلي وارد كشور ديگري مانند عربستان، عراق، سوريه و احتماً بعدها كشورهايي مانند مصر ميشوند و با نظامهاي سياسي، مليتها، زبانها، فرهنگها و ... مختلف مواجه ميشوند.
وي ادامه داد: اين نظامهاي سياسي برخي مانند ما استكبار ستيز هستند و برخي مرعوب استكبار، در پژوهشكده حج و زيارت مطالعات مختلفي در اين زمينهها صورت ميگيرد تا تبيين شود تعامل ما با آنها چگونه باشد، چگونه زائر امنيت خود را حفظ كند و ما چگونه تأثيرگذاري بر جوامع را داشته باشيم.
معاون پژوهشي پژوهشكده حج و زيارت از انتشار حدود 860 عنوان كتاب در پژوهشكده حج و زيارت به زبانهاي مختلف فارسي، عربي، فرانسه، تركي استانبولي و اردو نيز سخن گفت و عنوان كرد: تمامي اين توليدات در سايت پژوهشكده حج و زيارت به آدرس
phz.hajj.ir به صورت رايگان در اختيار عموم قرار دارد.
وي در پايان تصريح كرد: راه نرفته زيادي پيش روداريم.