تاريخ : 1394/01/31 | کد : 15071 |
انتشار كتابي درباره «امامت و دلايل انتصابي بودن آن» از سوي گروه كلام پژوهشكده
مسئله «نصب امام» از مسائل چالشبرانگيزي به شمار ميرود كه همواره ذهن متفكران مسلمان را به خود واداشته، به نزاع و جدالهاي فراوان تاريخي انجاميده است؛ چنانكه به تعبير شهرستاني: «شمشيرى كه براى امامت در همه زمانها كشيده شد، براى هيچ اصل دينى از نيام بر نيامد». (الملل والنحل، جلد ۱، ص ۳۰) اين چالشها از چگونگي احراز اين منصب سرچشمه ميگيرد؛ يعني اينكه آيا امامت از طريق تشريع الهي رقم ميخورد يا با گزينش و انتخاب صورت ميپذيرد. اين نوشتار با استناد به دلايل عقلي و منابع نقلي، مبحث جديد نصب امام را در چهار فصل عرضه ميكند:
۱. معناى لغوى و اصطلاحى امام، تشابه و تمايزهاى آن، پيشينه و نظام جانشيني در اديان، سازوكار تعيين آن و تطورات تاريخى نظريه نصب؛
۲. بررسي و نقد نظريه دوم درباره انتخاب امام؛
۳. بررسي دلايل عقلي نصب امام (امامت عامه)، همچون قاعده لطف، برهان عنايت، ضرورت حجت و جامعيت دين و دلايل نقلي نصب (امامت عامه) از ديدگاه قرآن و سنت و پاسخگويي به شبهات در اين زمينه؛
۴. بررسي دلايل نقلي امامت خاصه در قالب گفتاري درباره آيات قرآن (آيه ولايت و آيه صادقين)، گفتاري درباره هفت حديث مثبت امام خاص و تعيين جانشينان پيامبر (ص)، و شمار آنان از ديد سنت به صورت تطبيقي.
كتاب «امامت و دلايل انتصابي بودن آن» نوشته سليمان اميري پس از بازبيني در گروه كلام و معارف پژوهشكده حج و زيارت، از سوي نشر مشعر در ۳۷۶ صفحه و در قطع وزيري در فروردين ماه ۱۳۹۴ منتشر شده است.