تاريخ : 1394/03/19 | کد : 15308 |
معناشناسي محرمات احرام / محمد مهدوي
نوشته محمد مهدوي
ميقات حج، شماره 90، زمستان 1393، صص 6-26.
تمام اعمال و مراسم حج رمزي و نمادين است و نمادهاي آن نيز معاني مختلفي را داراست؛ اما هنوز ابعاد بيشماري از اين فريضه بزرگ و مهم، ناشناخته و مهجور مانده است. بنابراني، با درك معاني اين نمادها، حقايق اين مراسم آشكارتر ميشود. البته حقايق آن تمام شدني نيست و پا به پاي حركت زمان و رشد انديشه بشر رو به شكوفائي است. قدر مسلم اينكه هر اندازه فلسفه حج مورد بحث و بررسي قرار گيرد، پيام هاي تازهاي يافت ميشود و در نتيجه كاركردهاي جديدي از آن مراسم كشف ميگردد. روايات نيز به اين ژرفاي فناناپذير حج اشاره دارد.
معاني بسياري از نمادهاي حج براي مردم مشخص نيست؛ مثلاً با آغاز احرام، از سويي استفاده از عطر و بوي خوش حرام ميشود و از سوي ديگر هنگام انجام مناسك حج و عمره، گرفتن بيني از بوي نامطبوع حرام است. اين موضوع داراي پيامي است و در حين مراسم، پيامهاي متعددي از اين دست به شركت كنندگان منتقل ميشود.
ضرورت پرداختن به ابعاد معناشناختي محرمات احرام، ريشه در اهميت مطالعه درباره ابعاد معناشناختي حج به مثابه نماد اسلام دارد. بنابراين، در بحث پيشرو، بررسي ابعاد معناشناختي محرمات احرام و كاركردهاي ارتباطي آن، به عنوان اولين عمل حجگزار ضرورت پژوهش حاضر را روشن ميسازد.