تاريخ : 1394/03/21 | کد : 15313 |
نشست علمي «حج در ادبيات كهن» در پژوهشكده حج و زيارت برگزار شد
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج، نشست علمي حج در ادبيات كهن با نگاهي انتقادي به آثار معاصر، روز چهارشنبه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۹۴ با حضور محمد شجاعي از شاعران معاصر، علي حيدري استاد فلسفه و عرفان و جمعي از پژوهشگران حوزه و دانشگاه در پژوهشكده حج و زيارت در قم برگزار شد.
حج بايد مقدمه همه عرفانهاي الهي باشد
علي حيدري يساولي، استاديار فلسفه دانشگاه تهران در اين نشست علمي با بيان اينكه زبان فارسي ميراث ماندگار كشور است، ابراز داشت: زبان فارسي از دير باز حافظ بسياري از معارف و معاني انساني و اسلامي بوده است و ديگر زبانها مديون اين زبان هستند.
وي اظهار داشت: زبان فارسي دري از آن روزي كه خود را شناخته و از آن وقتي كه ما آن را ميشناسيم و ميخوانيم حامل بسياري از معاني اسلامي مانند مناسك حج بوده است.
حيدري با اشاره به اينكه دو ورطه در ادبيات فارسي وجود دارد، تصريح كرد: اين دو ورطه را ادبيات تعليمي و عرفاني مينامند و از سويي ديگر ادبياتي هم به نام ادبيات صوفيه داريم كه يكي از اركان ادبيات است.
استاديار فلسفه دانشگاه تهران، سنايي را بنيانگذار اشعار عرفاني و تحقيق دانست و افزود: از جمله كساني كه در راستاي مناسك حج و آيين آن اشعار زيادي گفته مرحوم سنايي است.
وي با بيان اينكه خاقاني يكي از شعراي آذربايجاني است كه طريقت حج را در اشعارش وارد كرده است، ابراز داشت: اشعار خاقاني در اين زمينه از مفاخر اشعار كهن است چرا كه به صورت اختصاصي به اين مسأله پرداخته است.
حيدري با اشاره به اينكه نظامي گنجهاي در مخزن، الاسرار حج را به زيباترين كلمات و ابيات و با فصاحت و بلاغت كامل درآورده است، گفت: ايشان در اشعار خود حج را با چند رمز از رموز الهي تشبيه كرده است كه بسيار زيبا و دلنشين است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: حج ركني است كه در طريقت معنا ميشود و در حقيقت جا دارد و بايد مقدمه همه عرفانهاي الهي باشد.
شعرا از ورود به درياي حج واهمه نداشته باشند
محمد شجاعي از شاعران معاصر، گفت: در زمينه حج از زواياي مختلفي از نگاه شاعران و عرفا نگريسته شده است.
وي در ادامه ابراز داشت: خيلي از عرفا و شعرا حج را از زواياي مختلفي مانند سياست، عرفان و اجتماعي در غالب شعر آوردهاند و با نگاهي لطيف اين مهم را با نكاتي ريز با ادبيات فاخر منتشر كردهاند.
شجاعي در ادامه با اشاره به فرمايش امام راحل در زمينه حج گفت: ايشان ميفرمايند حج بسان قرآن كريم است كه همه بايد از آن بهره مند شويم و انديشمندان هم بايد در اين مسأله ورود كنند تا بتوانند از اين اقيانوس بي كران سيراب شوند.
اين شاعر معاصر ادامه داد: عرفا، ادبا و شعرا بايد از فرو رفتن در اين دريا واهمهاي نداشته باشند و از آن نترسند چرا كه ميتوانند از صدف اين دريا درهاي گرانقيمتي را پيدا كنند.
وي با بيان اينكه برخي از شعرا حج را كنگره بزرگ اجتماع مسلمانان ميدانند، ابراز داشت: اين افراد حج را يكي از راههاي برون رفت مسلمانان از مشكلات ميدانند و در اين زمينه هم اشعار زيادي را سرودهاند.
شجاعي در پايان با بيان اينكه گروهي از شعرا هم نگاهي عرفاني به حج داشتهاند، خاطرنشان كرد: ناصر خسرو يكي از اين شاعران است كه حديث شبلي را به صورتي زيبا و دلنشين در قالب شعر درآورده است.