تاريخ : 1395/05/16 | کد : 19345 |
نشست «زندگي در آينه حج» در قم برگزار شد
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، در اين نشست اساتيد حوزه و دانشگاه، در موضوعات،؛ حج وعبوديت، حج و سبك زندگي، حج و تربيت اسلامي، حج و جامعه اسلامي، حج و الگوهايي فرهنگي، حج و سيره امامان(ع) به ارايه بحث پرداختند.
در آغاز اين نشست حجت الاسلام والمسلمين احمدي مدير آموزش بعثه با تبريك دهه كرامت و سالروز ميلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها وگراميداشت هفته حج، به ضرورت تبيين اضلاع مختلف حج به عبادت فاخر و جامع، از حضور اساتيد در اين هم انديشي جهت ارايه مباحث عالمانه و ايجاد ادبيات در حوزه حج تقدير كرد و تبيين عالمانه معارف بلند حج را بهترين و نيكو ترين شيوه گراميداشت هفته حج برشمرد. در ادامه نشست حجت الاسلام والمسلمين دكتر حميد پارسانيا عضو شورايعالي انقلاب فرهنگي با استناد به آيات قرآن كريم. حج را يك عمل عبادي بر شمر د و تاثير مكان و رابطه آن با ملكوت در عبادات اسلامي را تشريح كرد.
از ديگر اساتيدي كه در اين نشست به ارايه بحث پرداختند دكتر شرف الدين استاد ارتباطات دانشگاه باقرالعلوم بود. ايشان حج و رمضان را در اسلام داراي مرجعيت الگويي بي بديلي دانست وگفت مردم در اين دو عبادت معيشت و شالوده زيست اسلامي را تجربه مي كنند، اين عضو هيأت علمي گروه ارتباطات دانشگاه باقر العلوم بيان داشت حج انسان را در آستانه توحيد ناب قرار مي دهد و زندگي در موسم حج، زندگي بر مدار توحيد و اجابت دعوت حق و زيست در شعاع وجودي حضرت ابراهيم عليه السلام هردوي است. دكتر شرف الدين خاطر نشان كرد حج توان زيست فرا فرهنگي و ميان فرهنگي را فراهم ميآورد و عينيت اعتصام به حبل الله است، ايشان زندگي بر اساس مشتركات اسلامي در حج را مايه همبستگي جمعي و ارايه كننده سبك و الگوي زيست اقوام و مذاهب اسلامي بر اساس معنويت دانست.
سومين سخنران نشست زندگي در آيينه حج حجت الاسلام والمسلمين دكتر داودي دكتراي علوم تربيتي و عضو هيئت علمي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بود كه در خصوص نقش حج در ارايه الگوي تربيت اسلامي سخن گفت، وي با استناد به آيه 197 سوره بقره. هدف تربيت اسلامي را تربيت انسان مسلمان برشمرد و گفت انسان مسلمان انساني معتقد به توحيد و عامل به شريعت و احكام اسلامي و متعهد به ارزشهاي اسلامي است و حج صحنه تمرين براي به فعليت رساندن توانمندي هاي انساني جهت زيست بر اساس هنجار هاي اسلامي است. وي با اشاره به آيه قرآن كريم كه مومنان را به برداشتن توشه دعوت ميكند، اظهار داشت اين توشه فقط به سفر آخرت اختصاص ندارد بلكه توش براي دنيا وزارت است لذا حج هم سرمايه براي ساحت دنياي آدمي و هم آخرت است
از ديگر سخنران اي هم انديشي حجت الاسلام دكتر آقاجاني از اعضاي هيئت علمي دانشگاه بود كه در خصوص حج و جامعه اسلامي مباحث را ارائه كرد، وي از حج به عنوان آرمان شهر اسلامي ياد كرد و گفت اين رويكرد الهام بخش جامعه اسلامي است تا اجتماع مسلمانان بر اساس ارزشهاي اسلامي و الهي بنا گردد. دكتر آقاجان با اشاره به پيوند به تكوين و تشريع، انجام مناسك حج را باعث قرابت حج گزار با جهان تكوين و كمال ذكر كرد و رهاورد آن را تشكيل جامعهاي اسلامي دانست، وي با بي بديل خواننده برابر پديده ها در هستي مانند كعبه و وجود امام معصوم، آنها را مولد و راهنماي جامعه آرماني و نمونه دانست كه بر پايه اخلاص و توحيد مي باشد. .
در ادامه اين نشست استاد دكتر مريجي جامعه شناس و رييس دانشگاه باقرالعلوم و مدير اين نشست با ذكر حديثي ، ارتباط بين ملل و اقوام و فرهنگ ها را ضامن پايداري و حيات فرهنگ و ملل ذكر كرد وميان داشت يكي از عوامل بالندگي فرهنگي تعامل بين فرهنگيهاست كه حج عرصه و ظرفيت بسيار عالي براي اين تعامل و ارتباط است به همين دليل حج تضمين كننده استمرار حيات و فرهنگ اسلامي است.
حجت الإسلام جوادي از پژوهشگران حوزه دين نيز با آرايه بحث در خصوص هدايتگر مسجدالحرام به ضرورت داشتن هادي براي هدايتگري، پيامبر و ايمه اطهار را هنديان امت ب شمرد و سيره حج اين اولياء الهي را در حج فرهنگ سازي دانست، وي گفت معصومان در حج به فرهنگ سازي عبادي، نذر. خدمت به مردم،و تعامل با ديگران پرداختند
در بخش پاياني اين نشست. حجت الاسلام والمسلمين دكتر حميد پارسانيا به جمع بندي مباحث مطرح شده از سوي اساتيد پرداخت و بيان داشت ؛ اين مباحث بيانگر عمق و گستره معارف حج و ضرورت تحقيق و پژوهش صاحب نظران در آن است. ايشان با اشاره به بيان شيخ الرئيس اين سينا كه براي شريعت كاركردهاي اجتماعي قايل است. گفت شريعت به عنوان يك نياز و دليل اجتماعي مستلزم تكرار براي استمرار و بقاست به همين دليل گردهمايي و تذكر در محيط و مكانيزم نزول آن ضامن استمرارش مي باشد، به همين جهت در قرآن كريم همگان را به ذكر در موسم حج توصيه نموده و براي انجام مناسك به يك مكان خاص دعوت ميكند اين اقدام استمرار شريعت اسلامي را ضمانت كردهاست از اين رو حضرت علي عليه السلام استمرار حيات كعبه را تضمين كننده براي اسلام دانست.
لازم به ذكر است در دومين روز اين نشست ها در روز شنبه مورخ 16 مرداد از ساعت 18 الي 20 اساتيد در موضوعات "اسرار عرفاني و اخلاقي حج، فلسفله حج در متون روايي، حج در قرآن و حج ، امامت و ولايت" به بحث خواهند پرداخت.
در روزهاي آينده نيز نشست هاي «حج و معرفت» ، «حج برنامه استراتژيك»، «حج فرهنگ و هنر»، «حج و جهان اسلام» و «حج و آرمان هاي اسلامي» به صورت جداگانه برگزار خواهد شد.