معرفت ديني و آشنايي با معارف اسلام براي مسلمانان يك ضرورت است. مسلمانان اين معرفت و علم را در عصر حضرت رسول(ص) از ايشان ميآموختند. اما پس از آن حضرت، مرجع مسلمانان در فرا گرفتن احكام و شناسايي حلال و حرام در مسائل نوظهور كه در مورد آنها نصي از پيامبر نرسيده، كيست؟
از مجموع آيات و روايات متعدد بر ميآيد كه خواسته خداوند و رسول خدا(ص) آن بوده كه مردم براي پيمودن صراط مستقيم و سلوك اخلاقي و معنوي با فروغ تابان اهل بيت(ع) پيش روند و آن حجتهاي الهي را الگو، پيشوا و مرجع خود قرار دهند، تا هم عملشان برمدار حق باشد و هم نزد خداوند متعال حجت داشته باشند. در واقع مجرا و مسير زلال و مطمئن براي رسيدن به معرفت ديني و علم مفيد و شناخت احكام خدا، حضرت علي(ع) و اولاد طاهرش هستند.
با ملاحظه منابع، آثار و انديشههاي متكلمان فرق اهل سنت و همچنين اسناد و دلائل عقلي و نقلي درمييابيم كه اهل تسنن نيز ميبايست همانند اهل تشيع، مرجعيت ديني اهل بيت(ع) را ميپذيرفتند، اما متأسفانه در مقام عمل با پيروي از سنت صحابه، دچار انحراف شدهاند و مرجعيت ديني اهل بيت عصمت و طهارت را نپذيرفتهاند.
اين نوشتار داراي 5 فصل شامل «مفاهيم و كليات»، «مرجعيت ديني اهل بيت از نگاه اهل حديث»، «مرجعيت ديني اهل بيت از نگاه معتزله»، «مرجعيت ديني اهل بيت از نگاه اشاعره» و «مرجعيت ديني اهل بيت از نگاه ماتريديه» است.
در اين فصول مفاهيمي از جمله اهل بيت، مرجعيت، مذاهب كلامي اهل سنت، اهل حديث، معتزله، سير تحول تاريخي هر يك از اين مذاهب كلامي از جمله اشاعره،ماتريديه، معتزله، سنت صحابه، نقد شبهات ابن تيميه، اجماع و قياس و عقل، منابع استنباط احكام و معارف ديني از نگاههاي مختلف، سنت نبوي، اهل بيت، قرآن كريم و ... شرح شده است.
حجتالاسلام محمد معرفت در بخشي از پيشگفتار اين اثر مينويسد: هدف اصلي در اين كتاب، بيان ديدگاه مذاهب كلامي اهل سنت نسبت به مرجعيت ديني اهل بيت(ع) است و از جمله اهداف فرعي آن، بررسي مهم ترين منابع استنباط احكام و معارف ديني آنان، همچنين بيان دلائل مرجعيت ديني اهل بيت(ع)از منظر قرآن، روايات، عقل و تاريخ، تبيين جايگاه صحابه در مرجعيت ديني مذاهب كلامي اهل سنت است.
كتاب «مرجعيت ديني اهل بيت(ع) نزد مذاهب كلامي اهل سنت» در 3000 نسخه و بهاي 11000 تومان توسط نشر پرهيزكار روانه بازار نشر شد.