نشست تخصصی «کارکردهای اجتماعی و تربیتی پیاده روی زیارت اربعین» به همت دفتر پژوهشکده حج و زیارت در خراسان و با همکاری بنیاد پژوهشهایاسلامی آستان قدس رضوی روز چهارشنبه، ۱۸ مهر ۱۳۹۷ با سخنرانی حجت الاسلامدکتر علیزاده موسوی در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی برگزار شد.
در این نشست، حجت الاسلام دکتر سیدمهدی علیزاده موسوی کارشناس ارشداندیشه سیاسی جهان اسلام و مدیر سابق پژوهشکده حج و زیارت سخنرانی کرد.
علیزاده موسوی در این نشست به واکاوی آسیبها، تهدیدها و فرصتهای پدیده یپیاده روی زیارت اربعین پرداخت و گفت: در عصر حاضر اجتماعی به عظمت زائران پیاده اربعین نداشتهایم و این پدیده در جهان امروز بی سابقه است همانطور که اساس سیاست گذاری ر حوزههای داخلی و بین المللی دیپلماسی عمومی است این پدیده نیز خودجوش و مردمی است.
وي در خصوص ماهيت پديده ي پياده روي زيارت اربعين، افزود: اين پديده، يك پديده ي درون شيعي و مذهبي است كه بر اساس علايق ديني به وجود مي آيد، به مرور زمان بين الادياني مي شود همان طور كه 10 هزار هندو در مراسمي خاص براي امام حسين(ع) سينه مي زنند و مي توان گفت هر غيرمسلماني به امام حسين(ع) نگاه مثبت دارد. از مجموع يك ميليارد مسلمان تنها 350 ميليون نفر شيعه هستند كه پياده روي زيارت اربعين تجلي نماد حضور قدرت شيعيان است.
اين استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: اين پديده يك حركت بين المللي است و پس از مراسم حج دومين اتفاق حضور گسترده ي مردم در جهان اسلام است و همه ساله بيش از 72 كشور در ايام اربعين حضور فعال دارند، در دل اين حركت عظيم و پرشور مردمي يك هدف اصلي نهفته و آن ظلم ستيزي و مبارزه با فساد حاكمان است. مردم در پياده روي زيارت اربعين با دو پرچم سرخ و سبز حركت مي كنند كه پرچم سرخ نماد امام حسين(ع) و پرچم سبز نماد انتظار است.
وي يكي ديگر از ويژگي اين پديده را كاربردتبليغاتي و اعلامي اين عظمت دانست و گفت: در اين ايام همه رسانه ها اعم از غربي و شرقي معطوف به اين قضيه مي شوند كه يك فرصت بسيار مغتنم است تاپيام شيعيان به جهانيان برسد، اين پديده بزرگترين رويداد معنوي امروز به شمار مي رود همان طور كه در يونسكو هم به ثبت رسيده است و مي توان اربعين را به كانوني تبديل كرد كه هر كس به دنبال معنويت مي گردد با شركت در اين پياده روي به مقصود خود دست يابد.