در جلسه اي كه روز چهارشنبه 10 مرداد ماه در محل معاونت پرورشي و فرهنگي وزارت آموزش و پرورش برگزار شد، آقاي دكتر علي اكبر ضيائي رئيس پژوهشكده حج و زيارت، با آقايان عليرضا كاظمي معاون پرورشي و فرهنگي آموزش و پرورش و رئيس سازمان دانش آموزي، محمد روشني، قائم مقام سازمان دانش آموزي، محمود شاكري شمسي، مشاور سازمان و محمدرضا باقري رخنه مشاور امور پيگيري مجلس و دستيار ويژه معاونت پرورشي و فرهنگي آموزش و پرورش ديدار و گفتگو كردند.
اين ديدار به منظور آشنايي بيشتر دو نهاد با فعاليتها يكديگر و نيز بررسي راهكارهاي فعاليتهاي علمي و پژوهشي و فرهنگي مشترك در عرصه هاي حج و عتبات عاليات برگزار شده بود. در اين ديدار ابتدا آقاي عليرضا كاظمي رئيس سازمان دانش آموزي، بر ضرورت توسعه معارف قرآني و شناخت عميق سيره ائمه معصومينعليهم السلام تأكيد نمود و گفت كه اجراي طرح زيارت اوليهاي اهل بيت عليهم السلام داراي آثار فكري و معنوي زيادي براي دانش آموزان است و برقراري اردوهاي زيارتي چه در داخل كشور به اماكن مقدسي چون آستان مقدس امام رضا عليه السلام و شاهچراغ و چه در خارج از كشور در قالب سفرهاي دانش آموزي به عتبات عاليات و عمره دانش آموزي، تاثيرات عميقي در روحيات و باورهاي دانش آموزان خواهد گذاشت؛ و اميدواريم كه با همكاري پژوهشكده حج و زيارت و سازمان هاي مرتبط با امور سازماندهي عتبات عاليات و عمره مفرده، مانند سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري، بتوانيم اين خدمات معنوي را به دانش آموزان كشورمان ارائه دهيم و بايد همگي تلاش كنيم كه با بهترين امكانات و امن ترين روش ها اين مهم را سازماندهي كنيم.
همچنين آقاي محمد روشني قائم مقام سازمان دانش آموزي در اين جلسه آمادگي سازمان متبوعش را جهت احياي فرهنگ غني زيارت و برنامه ريزي سفرهاي زيارتي به عتبات عاليات و عمره مفرده اعلام نمود.
در ادامه آقاي محمود شاكري شمسي، ضمن ارائه گزارشي درباره سوابق عمره هاي دانش آموزي و اهميت راه اندازي اين سفر معنوي گفت: در حال حاضر بهترين روش براي آشنا كردن دانش آموزان با فضاي معنوي و ايجاد تحولات تربيتي و معنوي، برقراري سفرهاي زيارتي به عتبات عاليات مي باشد و همه مسئولان بايد تلاش كنند كه اولا ميزان ايمني افزايش يابد و با كمترين هزينه بتوانيم به اين مهم همت گماريم.
در ادامه اين جلسه، آقاي دكتر علي اكبر ضيائي رئيس پژوهشكده حج و زيارت، ضمن تشكر از معاونت پرورشي و فرهنگي وزارت آموزش و پرورش و مسئولان سازمان دانش آموزي و مشاور امور پيگيري مجلس و دستيار ويژه معاونت، هدف از اين جلسه را همفكري در زمينه هاي پژوهشي حج و عتبات عاليات دانست و گفت: توسعه فرهنگ زيارت مي تواند در داخل و خارج از كشور از گسترش تفكرات سلفي و وهابي، ممانعت به عمل آورد و فرهنگ زيارت، نه تنها در تشيع، بلكه در مذاهب اربعه اهل سنت نيز مورد احترام است و وهابيت سعي دارد تا توسل و شفاعت و زيارت را از بدعت هاي شيعه قلمداد نمايد؛ اين درحالي است كه بسياري از علماي اهل سنت در باره پشتوانه هاي قرآني و حديثي اين امور و مشروعيت آنها كتابهاي بسياري را به رشته تحرير درآورده اند[1] اما توسعه فرهنگ زيارت، تنها از طريق يك پژوهشكده كه متكفل فعاليتهاي پژوهشي در اين باره است امكان پذير نيست و پژوهشكده حج و زيارت علاقمند است تا با مربيان و اساتيد برجسته وزارت آموزش و پرورش در زمينه اعتلاي فرهنگ و باور عميق زيارت، همكاري علمي و پژوهشي نمايد، زيرا شناخت نسل جديد و نيازهاي دانش آموزان از نظر ديني و معنوي از طريق اين نوع همكاري و مشاركت، بهتر تحقق مي پذيرد. وي در ادامه گفت: «پژوهشكده در سالهاي اخير مجموعه خوبي را تحت عنوان «ره توشه» براي مخاطبان گسترده حوزه حج و زيارت، تاليف و تدوين كرده است و علاقمنديم كه وزارت آموزش و پرورش به ما در تدوين ره توشه زيارت عتبات و حج براي دانش آموزان ياري كند و اگر پژوهشگران و اساتيد مرتبط با اين حوزه طرحهاي پژوهشي داشته باشند مي توانند آنها را براي بررسي و تاييد به پژوهشكده حج و زيارت ارسال نمايند و اين مي تواند سرآغاز همكاريهاي علمي و پژوهشي باشد.
دكتر ضيائي بكارگيري تكنيك هاي جديدي چون انيميشن و موشن گرافي را براي شناخت فرهنگ زيارت و حج داراي اهميت زيادي دانست و بيان كردند پژوهشكده حج و زيارت با همكاري برخي از مؤسسات علمي و پژوهشي كشور همكاريهايي را در تدوين اين نوع فعاليتها آغاز نموده است.و آمادگي پژوهشكده در همكاري با معاونت فرهنگي و پرورشي آموزش و پرورش و سازمان دانش آموزي كشور، در تدوين اين برنامه هاي فرهنگي را اعلام كردند. است.
ايشان در ادامه گفتند تدوين تاريخ شفاهي حج در حال انجام است و يكي از پيشنهادهاي ما همكاري سازمان دانش آموزي براي گردآوري تجربيات معنوي دانش آموزان در حج و عتبات عاليات و سپس تدوين طرحهاي پژوهشي در اين باره است. چراكه در صورت تدوين ره توشه حج و عتبات عاليات براي دانش آموزان، مي توانيم از اين گونه كتابها براي بسته هاي فرهنگي كه در اختيار حجاج و زائران عتبات قرار مي گيرد نيز استفاده كنيم.
در ادامه اين ديدار آقاي محمود شاكري شمسي مشاور سازمان دانش آموزي گفت كه اين سازمان مي تواند با پژوهشكده در تدوين راهنماي حج و عتبات عاليات در قبل، حين و بعد سفر كمك كند، زيرا دانش آموزان پس از انجام اين سفرهاي معنوي نيازمند تداوم آن حالات معنوي هستند تا ارزشهاي معنوي در آنان نهادينه گردد. همچنين آقاي عليرضا كاظمي معاونت پرورشي و فرهنگي آموزش و پرورش آمادگي خود را جهت همكاري با بعثه مقام معظم رهبري و سازمان حج و زيارت در ساماندهي عمره هاي دانش آموزي و سفر به عتبات عاليات اعلام نمود.