دكتر علي اكبر ضيايي، رئيس پژوهشكده حج و زيارت در گفتوگو با ايكنا؛ با اشاره به مباحثي كه در فضاي مجازي عليه مباني ديني از جمله حج مطرح ميشود، گفت: بر اساس روايتها اسلام بر پنج پايه بنيان گذاشته شده است. نماز، زكات، روزه، حج و ولايت.
وي به شبهات و مطالب خلاف واقعي كه عليه اين مباني ديني مطرح ميشود، اشاره و اظهار كرد: شاهد هستيم كه چه شبهاتي عليه اين مباني مطرح ميشود، اينكه پول زكات كجا ميرود؟ در حالي كه مصارف آن دقيق در اسلام مشخص شده است، عذرها و بهانههايي كه براي روزهنگرفتن مطرح ميشود و حتي بهانههايي مثل داشتن امتحان و كنكور براي روزه نگرفتن مطرح ميشود در صورتي كه در كشورهاي اسلامي كه كمتر مورد هجوم هستند، اصلاً چنين عذرهايي مطرح نيست و حج نيز يكي از اين اصول است كه به محض فرا رسيدن موسم آن بهانهجوييها و شبههافكنيها آغاز ميشود تا حج را زير سؤال ببرند.
ميخواهند بگويند ايرانيها مكه نميآيند چون كعبه را قبول ندارند
رئيس پژوهشكده حج و زيارت دور كردن مردم ايران از بدنه جهان اسلام را هدف دشمنان خارجي از مطرح كردن مباحث مربوط به حج دانست و اظهار كرد: آنها ميخواهند از اين طريق شيعيان و به ويژه ايرانيان را از حضور در جامعه بينالمللي مهجور و مطرح كنند كه اسلام ايرانيها با اسلام حقيقي فرق دارد و ايرانيها مكه نميآيند چون كعبه را قبول ندارند.
وي ادامه داد: در صورتي كه ايرانيان به مكه نروند شيعيان متهم ميشوند كه حج را قبول ندارند.
ضيايي در ادامه به عملكرد پژوهشكده حج و زيارت در تبيين مسائل مرتبط با حج اشاره و اظهار كرد: پژوهشكده حج و زيارت با پژوهشگراني كه سالها در اين حوزه تخصصي كار كردهاند در پنج رشته در حال فعاليت است. رشته اول گروه كلام كه شبهات مربوط به مباحث كلامي و اعتقادي حج را تشريح ميكند. موسوعهاي به نام موسوعه رد شبهات حج نيز در 15 جلد جمعآوري و منتشر شده است كه يكي از بهترين منابع در خصوص پاسخ به شبهات كلامي و اعتقادي حج است.
سيره ائمه(ع) در حج به صورت مستقل تهيه شده است
وي ادامه داد: گروه سيره شامل اخلاق و اسرار حج است و كتابهاي زيادي در اين زمينه تهيه شده به ويژه در رابطه با مباحث اخلاقي در حوزه حج، تعميق مفاهيم معنوي در ايام حج و سيره اخلاقي اهل بيت (ع) در حج كه به صورت كتابهاي مستقل منتشر شده است مثلاً امام علي(ع) در حج، امام صادق(ع) در حج و ... .
رئيس پژوهشكده حج افزود: در گروه تاريخ بخش زيادي از فعاليتهاي تاريخي مربوط به اماكن مرتبط با حج، حرمين شريفين، مقامها و زيارتگاهها، مساجد، شخصيتهاي تاريخي و ... مورد بررسي قرار ميگيرد و دانشنامه حج و حرمين نيز در همين خصوص در هفت جلد چاپ شده و جلد هشتم آن نيز زير چاپ است؛ اين دانشنامه، كتاب مفصلي در حوزه حج است كه مداخل تاريخي، فقهي و كلامي در آن استفاده شده است.
وي در خصوص فعاليتهاي گروه فقه كه مباحث فقهي مربوط به حج را مورد بررسي قرار ميدهند، گفت: ديدگاههاي جديد، مباحث نو، سؤالهاي مطرح در حوزه حج و شبهاتي كه در خصوص حج مطرح ميشود توسط اساتيد متخصص در اين زمينه تحقيق و پاسخ داده ميشود.
ضيايي ادامه داد: گروه اجتماعي ـ سياسي نيز در حال شكل گيري است ولي فعاليتهاي آن توسط محققان داخلي و خارجي از قبل انجام ميشده است و از جمله وظايف اين گروه بررسي ابعاد سياسي ـ اجتماعي حج است.
كسي كه حج را براي اداي حاجتي ترك كند، حاجتش برآورده نميشود
وي با تأكيد بر اهميت حج و به تأخير نينداختن آن، گفت: در احاديث مطرح شده كه اگر كساني كه حج بر آنها واجب شده به حج نروند هم از نظر دنيوي حاجاتشان مرتفع نميشود و هم از نظر اخروي دچار خسران ميشوند. در وسائلالشيعه از معصوم(ع) وارد شده كه كسي كه حج را ترك كند براي اينكه حاجتي را انجام دهد، مثلاً خانهاش را بسازد يا فرزندش را داماد كند و ... ، كساني كه به حج رفتهاند از حج باز ميگردند اما فردي كه تعلل كرده به حاجتش نميرسد.
ضيايي در پاسخ به اين سؤال كه پژوهشهاي صورت گرفته در حج چگونه در اختيار عموم مردم قرار ميگيرد؟ گفت: بر اساس سطحي كه حجاج دارند، آنها از نظر تحصيلي و اطلاعاتي طبقهبندي ميشود و نيازهاي هر گروه از حجاج در نظر گرفته شده و طرحهاي پژوهشي بر اساس اين سطح بندي و نيازسنجي صورت ميگيرد و در ادامه براي كودكان، بانوان در سطوح مختلف، روحانيان كاروانها در حد تخصصي و عموم مردم محصولات فرهنگي توليد ميشود.