جلسه هم انديشي مسئولان پژوهشي واحدهاي علمي حوزه روز پنج شنبه، 21 تيرماه 1397، در سالن اجتماعات انجمن هاي علمي حوزه قم برگزار شد. در اين نشست كه با حضور آيت الله اعرافي، مدير حوزههاي علميه برگزار شد، مديران مراكز و موسسات پژوهشي حوزوي در قم ضمن آسيبشناسي برنامههاي پژوهشي موجود، نظرات و پيشنهاداتي در جهت بهبود عملكرد فعاليت هاي پژوهشي مراكز بيان كردند. آقاي دكتر ضيائي، و حجت الاسلام رضايي، رئيس و معاون پژوهشي پژوهشكده حج و زيارت نيز در اين جلسه حضور داشتند.
همچنين آقاي دكتر ضيائي طي سخناني در اين نشست بيان داشتند: پژوهشكده حج و زيارت؛ با نگاه تخصصي به دو موضوع حج و عتبات فهرستي از نيازهاي علمي و پژوهشي در اين دو حوزه را تهيه كرده است كه ميتوانيم اين فهرست را براي غناي بيشتر مسألهشناسي و نيازسنجي موضوعات پژوهشي جديد در اختياز معاونت محترم پژوهشي حوزه قرار دهيم.
ايشان در بخشي ديگر از سخنان خود بيان كردند: گزارشي كه توسط معاونت پژوهشي حوزه ارائه شد عمدتاً رويكرد داخلي دارد و بسياري از مسائل بين المللي در جهان اسلام مورد عنايت قرار نگرفته است به عنوان مثال بسياري از كشورهاي اسلامي با بافت پنجاه درصدي مسلمان و هندويي و بودايي با مشكلات عديده فقهي روبرو ميباشند كه نگاه بسياري از مسلمانان جهان معطوف به مراكز علمي و ديني در ايران ميباشد و اگر حوزههاي علميه نتوانند پاسخگوي نيازهاي مسلمانان در مناطق مختلف جهان باشند بايد شاهد گسترش افراطگرايي و خشونت در جهان اسلام باشيم و خشونت جايگزين تمايلات ديني ميگردد.
ايشان در پايان سخنان خود به اين نكته اشاره داشتند كه ما بايد ببينيم مراكز علمي و پژوهشي خارج از ايران چگونه نسبت به مسائل ديني به پژوهش ميپردازند و كيفيت جمعآوري اطلاعات و تحليل و ارائه راهبردها و راهكارها چگونه ميباشد. به عنوان مثال طرح تغيير گروههاي مرجع ديني توسط دانشگاه آكسفورد انگلستان يك طرح در حوزه پژوهشي ديني مرجعيت مي باشد، لذا تمركز بر اين نوع تحقيقات ميتواند تا حدودي حوزههاي علميه را با مسائل جديتر آشنا سازد.