«حجرالأسود»، اين سنگ مقدس كه قدمتي به قدمت تاريخ بشريت دارد، داراي پيشينهاي تاريخي و احكام و مناسك فقهي است كه شناخت آن در انجام هرچه بهتر فريضه نوراني و متعالي حج مؤثر است.
گروه فقه و حقوق پژوهشكده حج و زيارت در ادامه بررسي نمادهاي مسجدالحرام و نقش فقهي آنها، تصميم گرفت جايگاه «حجرالأسود» را نيز از نظر فقهي بررسي كند. به همين خاطر انجام اين پروژه را به يكي از اعضاي هيئت علمي گروه، جناب حجتالاسلام والمسلمين «رضا عندليبي» سپرد. ايشان در اين نوشتار به تبيين اين موضوع فقهي پرداخته و تحقيقي جامع با عنوان «حجرالأسود و جايگاه آن در فقه» به رشته تحرير در آورده است.
در فصل اول اين اثر، به شناخت مفاهيم كاربردي كتاب، همچون «حجرالأسود»، «استلام»، «ركن»، «فقه» و بيان مطالب كلي مربوط به بحث، همچون اهميت حجرالأسود و تاريخچه آن از منظر روايات پرداختهايم. در فصل دوم به بررسي جايگاه حجرالأسود در طواف پرداخته شده است و پس از آن در فصل سوم، فلسفه و آثار استلام حجر، حكم، كيفيت، محدوده آن و سرايت اين احكام به اركان ديگر كعبه بررسي شده است. در فصل پاياني كتاب نيز مستحبات ديگر حجرالأسود بيان شده است.
نويسنده تأكيد داشته كه تمامي اين مطالب با تكيه بر دلايل متقن فقهي و روايات معتبر اهل بيت (عليهم السلام) بوده و صرفاً از بُعد فقهي بررسي شده است.