جلسه نخست کارگاه آموزش ویکی نگاری و آشنایی با سایت ویکی حج در تاریخ شانزدهم اسفند ماه ۱۳۹۷ با شرکت بیست تن از علاقهمندان در پژوهشکده حج و زیارت برگزارشد.
ویکیها در اصل دانشنامههای آزاد و عمومی هستند که اصلیترین شاخصهای مقالات ویکی علمی بودن، سادگی و فهم پذیر بودن، مستند بودن، و پرهیز از نگاه جانبدارانه است. پژوهشکده حج و زیارت با برگزاری این کارگاه و کارگاههای بعدی در صدد آشنا ساختن محققان و پژوهشگران با این سایت و جذب مشارکت عمومی پژوهشگران در تولید وارتقای محتوای سایت است.
سایت ویکی حج که از سال ۱۳۹۶ آغاز به کار کرده در حال حاضر بیش از ۷۰۰ مقاله در موضوعات حج و زیارت را در خود جای داده است. این پروژه با اتکا به محتوای بزرگ تولید شده در پژوهشکده حج و زیارت که در قالب کتاب و مقاله منتشر شده است کار خود را آغاز کرده و در مرحله نخست در حال ویکی سازی و انتشار محتوای علمی تولید شده در پژوهشکده حج و زیارت در قالب ویکی حج است. محدوده محتوای ویکی حج، همه موضوعات مرتبط به حج و زیارت شامل مفاهیم فقهی و کلامی حج و زیارت، اماکن زیارتی اسلامی، اماکن متبرک مکه و مدینه، آداب مرتبط به زیارت، جامعهشناسی زیارت، تاریخ امکان زیارتی، معرفی آثار پژوهشی در موضوع حج و زیارت و ... را در برمیگیرد.
در ابتدای این جلسه آقای دکتر علی اکبر ضیائی رئیس پژوهشکده با تاکید بر لزوم بهره گیری از ابزارهای تازه و روزآمد برای نشر معارف دینی، هدف از برگزاری این کارگاه را گسترش فرهنگ ویکی نگاری و آشنایی تحصیل کردگان علوم دینی با این رسانه در جهت نشر فرهنگ و معارف صحیح دینی دانست. هدف دیگر این کارگاه آشنا کردن نویسندگان و پژوهشگران با سایت ویکی حج و جذب همکاری آنان برای نگارش و ویرایش مقالات در این سایت است.
در ادامه مدرس کارگاه آقای دکتر مرتضی حسنی نسب به معرفی شیوه ها و اصول ویکی نگاری پرداخته و شیوه نگارش در محیط ویکی را آموزش داد. وی پس از معرفی اجمالی ویکی ها و ساختار و اهداف اساسی آنان، در ابتدا اصول ویکی نگاری را بیان کرد.
از دیگر مباحث ارائه شده در این کارگاه نحوه کار در محیط ویکی مدیا از جمله شیوههای ایجاد صفحه در ویکیها، نحوه نگارش محتوا، نحوه ایجاد ارجاعات، بارگذاری تصاویر و ایجاد پیوند به صفحهها و پیوند به بیرون آموزش داده شد.