نشست علمی تخصصی «مسلمانان عراق، حج و حرمین شریفین»، با هدف شناخت هرچه بیشتر ظرفیتهای عظیم حج در ابعاد گوناگون بینالمللی آن از سوی پژوهشکده حج و زیارت، صبح امروز در محل سالن همایش های حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت قم برگزار شد.
در ابتدای این نشست علمی علی اکبر ضیائی رئیس پژوهشکده حج و زیارت، گزارش از فعالیت های پژوهشکده حج و زیارت در خصوص مباحث علمی ارائه کرد و برگزاری چنین نشست ها را از وظایف این مجموعه پژوهشی دانست.
وی تصریح کرد: هدف از برگزاری این نوع نشست ها آشنایی از ظرفیت کشورهای همسایه وحجاج سایر کشورهای اسلامی به منظور، آشنایی از حج گذاران کشوران اسلامی، آشنایی با پژوهشکده ها در ارتباط با حج، ارائه و تولید محتوا در ارتباط با حج، تولید محتوا برای کارگذاران حج برای ارتباط با حجاج خارجی است.
در ادامه حجت الاسلام غلامرضا رضایی معاون پژوهشی پژوهشکده حج و زیارت به تبیین و تشریح نشست علمی پرداخت و گفت: اهمیت حجگزاری و مسائل مرتبط با حرمین شریفین سبب شد تا پژوهشکده حج و زیارت در راستای رسالت خود، به حجگزاری برخی کشورهایی که به طریقی در امر حجگزاری، پیوندی عمیق بافرهنگ ایران اسلامی داشتهاند، اهتمام ورزد.
وی افزود: با توجه به محورهای ارائهشده در فراخوان این نشست، تعاملات و پیوندهای فکری دو تمدن بزرگ ایران و عراق درباره حج و حرمین شریفین را موردتوجه قرار دادیم تا از این طریق محملی برای هماندیشی در این حوزه، برای اندیشمندان فرزانه، ایجاد شود.
حجت الاسلام رضایی خاطرنشان کرد: بیتردید برگزاری چنین نشست علمی به ایجاد فرصتهای مشترک و نزدیکی دو تمدن بزرگ و کهن ایران و عراق، کمک میکند. این نشست آغازی برای بازنمایی و ارائه بخشی اندک از میراث بزرگ تمدن ایران و عراق در حوزه حج و زیارت و گستراندن بستر مباحث و ایجاد زمینه بحثهای تخصصیتر در همایشها و نشستهای بعدی است.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدعبدالفتاح نواب نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت در این نشست علمی، گفت: در طول تاریخ اسلام مسئله «مسلمانان عراق؛ حج و حرمین شریفین» دورههای مختلفی داشته و در دوره و بنیعباس نسبت به حرمین و برخورد با حج برخوردهای گزینشی شده است.
وی افزود: اکنون به لطف الهی وضعیت حج عراق تغییر کرده است؛ اما باید به این موضوع توجه جدی کرد که چرا عربستان در رابطه با حج با کشورهای اسلامی اینگونه گزینشی برخورد میکند؛ عربستان باید در نحوه تعاملش با کشورهای اسلامی تجدیدنظر کند.
سرپرست حجاج ایرانی تأکید کرد: خوشبختانه هماینک وضعیت حج عراق بهبود یافته و این تغییرات نتیجه فعالیتهای فراوانی است که عزیزان عراقی در این زمینه انجام دادهاند.
گفتنی است، در این نشست علمی همچنین حجتالاسلاموالمسلمین ذوالفقار علی محمدرضا کاشف الغطا استاد حوزه علمیه و دانشگاه عراق و حجت الاسلام و المسملین سید حمید حسینی رئیس اتحادیه رادیو و تلویزیون های اسلامی عراق سخنرانی کردند.
حجت الاسلام محمد سعید نجاتی و آقایان احمد خامه یار و سید محمود سامانی، نیز در این همایش علمی مقالات علمی خود را ارائه کردند.