بر اساس یک دیدگاه رایج میتوان تعالیم دینی را در سه بخش اساسی «اعتقادات»، «اخلاقیات» و «احکام (شریعت)» جای داد. البته بيتردید کمال دینداری جز در سایه دینشناسی فراهم نمیگردد؛ ازاینرو شناخت صحیح آموزههای نظری و عملی دین، برای داشتن منظومه معرفتی متقن و استوار و انجام درست تکالیف دینی ضروري است. آیین اسلام در هر سه بخش، معارفی ناب و بیبدیل از طریق قرآن، سنت و عقل در اختيار انسان قرار داده است.
در آيات قرآن کریم به اصول اعتقادی توجه ويژه شده و عالمان مسلمان آثار فراوانی در تبیین آموزههای اعتقادی و پاسخگویی به سؤالات و شبهات مربوط به آنها نگاشتهاند. اثر حاضر، گزارش و توصیفی از عقاید ناب اسلامی است که به خاطر روانی و گویایی عبارات، برای عموم مردم قابل استفاده است و در عین حال با دقت در کاربرد عبارات، برای بیان دیدگاه درست در هر یک از مسائل، برای اهل فن و متخصصان نیز درخور توجه است. البته از آنجایی که طرح جامع برای بیان اصول عقاید اسلامی، در گرو بیان کلیاتی درباره طرق معرفت و شناخت، و نگاه اسلام نسبت به انسان و جهان است، به این مباحث نیز به صورت کلی و مختصر اشاره شده است. گفتني است که مباحث مذکور در این اثر نظر قاطبه علمای شیعه است و ممکن است مانند دیگر مذاهب اسلامی ديدگاههاي شاذ و متفاوتی هم وجود داشته باشد. بنابراين مطالب اين اثر به منابع اندیشمندان بزرگ شیعی مستند شده و در موارد لزوم از منابع عالمان اهل سنت نیز استفاده شده است. البته در تهیه این مجموعه، از آثار آیتالله جعفر سبحانی، مانند الالهیات و منشور عقاید امامیه، و نيز کتاب عقاید استدلالی استاد علی ربانی گلپایگانی و آموزش کلام اسلامی آقاي محمد سعیدیمهر بهره وافر برده شده است.
کتاب «عقاید اسلامی در پرتو قرآن» نوشته حسن ترکاشوند در گروه کلام و معارف پژوهشکده حج و زیارت تهیه شده و در بهمن ماه 1398 توسط نشر مشعر در 176 صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است.