هم اندیشی مجازی «بقیع؛ نگین تراث اسلامی» عصر امروز(شنبه 10خرداد) به همت پژوهشکده حج و زیارت و کمیته فرهنگی اربعین حسینی در آستانه هشتم شوال سالروز تخریب قبور ائمه بقیع برگزار شد.
این نشست علمی با با حضور و سخنرانی تنی چند از نخبگان علمی و فرهنگی از ایران و برخی کشورهای اسلامی برگزار شد. در این گزارش، خلاصهای از سخنرانیهای ارائه شده در این هم اندیشی، عرضه شده است.
در ابتدای این نست، حجت الاسلام والمسلمین «سید عبدالفتاح نواب» نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان این که بقیع مدرسه ای بزرگ و تراثی عظیم برای کل مسلمانان است، گفت: پیامبر گرامی اسلام(ص) و اهل بیت(ع) به این مکان اهمیت زیادی می دادند.
همچنین «نورالدین ابولحیه» اندیشمند الجزایری با اشاره به آثار منفی تخریب قبور ائمه بقیع بر وحدت اسلامی گفت: تا پیش از تخریب قبور ائمه اطهار(ع) در بقیع، همه مسلمانان در زیارت ایشان وحدت داشتند و به زیارت ائمه اربعه مدفون در بقیع می رفتند.
آیت الله «محمدهادی یوسفی غروی» استاد سطح عالی حوزه علمیه قم نیز با اشاره به این که حساب اهل سنت از وهابیت تکفیری جداست، گفت: برخلاف وهابیت و اتباع ابن تیمیه، بسیاری از علمای اهل سنت زیارت نامه های مفصلی برای مدفونان بقیع به ویژه حضرت زهرا و ائمه اهل بیت نوشته اند.
در ادامه این نشست حجت الاسلام والمسلمین «سید کاظم خرسان» رئیس مؤسسه امام الحسن(ع) عراق قبرستان بقیع را یکی از اجزاء تمدنی مهم تمدن اسلامی دانست و گفت: تعظیم و تکریم بقیع در حقیت تکریم شخصیت های بارز و تاریخ ساز و چهره های برجسته علمی و فرهنگی و اساسا تعظیم انسانیت است که در قبرستان بقیع مدفون شده اند.
حجت الاسلام والمسلمین «سید مصطفی میرمحمدی» استاد حقوق بین الملل دانشگاه مفید نیز در این نشست گفت: فعالیت های سعودی ها در تخریب بقیع و همچنین حمله به کربلای معلا با معیارهای امروز حقوق بین الملل از جمله مواد هفت و هشت دیوان بین المللی کیفری از مصادیق جنایت علیه بشر محسوب می شود.
از دیگر سخرنانان این هم اندیشی، سید عبدالقادر بهجت الحسینی الالوسی، رئیس جمعیت علمای رباط محمدی عراق بود. وی تخریب بقاع متبرک بقیع را یکی از امور تاثیرگذار در تاریخ امت اسلامی دانست و آن را در ضمن یک نقشه جهانی برای امت اسلامی قابل بررسی دانست که باعث قطع ارتباط میان آینده و گذشته امت اسلامی شده است .آلوسی افزود دشمنان قصد دارند نسلی پدید آید که شواهد تمدنی نشان دهند تاریخ عمیق اسلامی را نبیند شواهدی که فقط دینی و اسلامی نیست بلکه نشان از مویت تمدنی بشر در گذشته است.
همچنین «احمد خامهیار» مسئول واحد احیای میراث پژوهشکده حج و زیارت با ارائه گزارشی درباره حافظه تصویری بقیع در میراث اسلامی به اهمیت ترسیم مشخصات معماری حرمهای تخریب شده در بقیع و نقش نگارههای باقیمانده در سفرنامهها و کتب مزار اشاره و آنها را را بسیار مهم ارزیابی کرد و بر استفاده از این منابع تاریخی برای تکمیل اطلاعات ما درباره این بقاع متبرکه تأکید کرد.
در ادامه حجت الاسلام «محمدسعید نجاتی» مدیر واحد بقیع پژوهی پژوهشکده حج و زیارت به ارائه گزارشی از نشست هم اندیشی بقیع و واحد بقیع پژوهی پژوهشکده حج و زیارت پرداخت و گفت: در آینده نزدیک کنگره بین المللی علمی هنری بقیع برگزار میشود. وی به معرفی مجموعه آثار ارائه شده در این هماندیشی از تولیدات پژوهشکده حج و زیارت پرداخت .
نجاتی با بیان اینکه این اقدام، گامی در راستای پاسداشت تراث اسلامی به ویژه بقیع است، گفت: واحد بقیعپژوهشی پژوهشکده حج و زیارت برای صدمین سال تخریب بقیع، کنگره بینالمللی هنری و علمی برگزار خواهد کرد. همچنین پایگاه اطلاعرسانی بقیع به نشانی baqi.ir که بانک اطلاعات خوبی محسوب میشود، راهاندازی شده است.
مدیر واحد بقیعپژوهی پژوهشکده حج و زیارت با بیان اینکه در نشست هماندیشی امروز از شش اثر، رونمایی به عمل میآید، گفت: کتاب «اسناد تخریب بقیع»، حاوی ۲۰۰ سند مربوط به تخریب بقیع، کتاب «طرحی برای یک ضریح»، حاوی داستانهایی هنری درباره تخریب بقیع، کتاب «بهشت بقیع در شعر آئینی»، حاوی مجموعه اشعار درباره بقیع، کتاب «مشروح مذاکرات هماندیشی بقیعپژوهشی» و کتاب «منزل خلوتگزینان»، حاوی گزارش مرتبط با بقیع از سفرنامههای عصر صفوی و قاجاریه، ویژهنامه ۱۱۱ میقات حج، حاوی ۱۰ مقاله تاریخی، جامعهشناسی و فرهنگی درباره بقیع، شش اثر را تشکیل میدهند.
حجت الاسلام «عمار ابوطالبی» راوی بعثه مقام معظم رهبری نیز در این نشست به ارائه گزارشی از سیر تحول اماکن و ابنیه تاریخی در بقیع پرداخت و گفت: از قرن سوم تا قرن سیزدهم وچهاردم ساختمان ها و گنبدهایی تا 15 عدد در بقیع ساخته شده بود.
در بخش دیگری از این نشست، حجت الاسلام «سید باقر عباس زیدی» استاد حوزه و دانشگاه پاکستان با تأکید بر این که تخریب قبور ائمه بقیع هیچ سند و مدرک عقلی و شرعی نداشت، گفت: انگیزه تخریب این قبور تنها مسائل سیاسی و دور کردن مردم از اهل بیت(ع) بوده است.
گفتنی است، در بخش پایانی این نشست، شش جلد از کتاب های جدید پژوهشکده حج و زیارت در موضوع بقیع به همراه آخرین شماره نشریه میقات حج که در موضوع بقیع منتشر شده است، رونمایی شد.