جریان سلفیه و بررسی باورهای پیروان این جریان موضوعی است که امروزه مورد توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه معارف دینی و علوم سیاسی قرار گرفته است. مدعیان پیروی از سلف، تنها خود را جریان نجاتبخش بشر دانسته و این نجاتبخشی را مرهون تفسیر خاص خود از قرآن و سنت میدانند.
شعار اصلی جریان سلفی بازگشت به اسلام نخستین است؛ یعنی بازگشت به قرآن و سنت سلف (سه نسل نخست اسلامی) و پیرایش اندیشه و رفتار مسلمانان از خرافات و بدعتها و مبارزه آنها.
نقلگرایی افراطی، مرجعیت بیضابطه سلف، ظاهرگرایی افراطی، نادیده گرفتن نقش عقل در فهم قرآن، انکار مجاز در قرآن و نفی هرگونه تأویل ضابطهمند، از جمله مبانی این جریان است.
امروزه وهابیت و جریانهای تکفیری ، با ادعای پیروی از سلف، پیروان دیگر مذاهب اسلامی را منحرف یا مشرک میدانند و با بهرهگیری از سرمایههای عظیم مادی و حمایت دشمنان اسلام، مصائب تأسفباری را پدید آوردهاند. بنابراین معرفی دقیق، جامع و بیطرفانه این جریان و روشهای معرفتی و باورهای دینی وسیاسی آنان ضروری است.
جناب آقای دکنر محمد عماره، یکی از نویسندگان پرکار مصری، در کتابی با عنوان «السلفیه» کوشیده است جریان سلفی را معرفی کند. این کتاب را مرکز پژوهشهای اسلامی غدیر در بیروت منتشر کرده و جناب آقای جمید ایماندار به سفارش گروه کلام و معارف پژوهشکده حج و زیارت ترجمه کرده است.
این کتاب در آذر ماه 1399 توسط نشر مشعر در 79 صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است.