حج و زیارت از بهترین فرصتهای ارتباط انسان با خداوند متعال و اولیای الهی است، که زائر با خلوص نیت و صفای باطن، با توسل به اهل بیت (ع) و بزرگان دین به خالق بی نیاز نزدیک تر میشود.
بی گمان پژوهش و نگارش در عرصه حج و زیارت، با توجه به تنوع و تعدد موضوعات، نیاز مبرم مخاطبان گوناگون این حوزه میباشد. پژوهشکده حج و زیارت (وابسته به حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت) نیز با توجه به اهداف و اولویتهای پژوهشی، اقدام به تدوین نظامنامه موضوعات علمی پژوهشی نموده است.
اکنون این مجموعه که مشتمل بر حدود هزار موضوع مرتبط با «حج و زیارت» است و در گروههای علمی پژوهشکده حج و زیارت (گروههای: اخلاق و اسرار، تاریخ و سیره، فقه و حقوق، کلام و معارف، مطالعات سیاسی - اجتماعی، واحد بقیع پژوهی، واحد احیای تراث و...) تهیه شده است، به عنوان «نظامنامه موضوعات پژوهشکده حج و زیارت» به فرهیختگان حوزه و دانشگاه تقدیم میشود، تا با تألیف کتب، پایاننامه و مقالات علمی در موضوعات مطرح شده در این مجموعه قدمی در راستای تعالی فرهنگ حج و زیارت و مسائل مرتبط با آن برداشته شود.
لازم به ذکر است این موضوعات بخشی از موضوعات مرتبط با حج و زیارت است که در پژوهشکده حج و زیارت نسبت به انجام آنها برنامهریزی شده است. مجلات پژوهشکده از جمله فصلنامه پژوهشی «پژوهشنامه حج و زیارت»، فصلنامه علمی ترویجی «میقات حج» و مجلات تخصصی «میقات الحج» و «فرهنگ زیارت» ونیز «دانشنامه حج و حرمین شریفین» برخی از ظرفیتهای قابل استفاده برای نشر آثار علمی در زمینه حج و زیارت هستند. همچنین پژوهشکده حج و زیارت از موضوعات پیشنهادی پژوهشگران محترم، استقبال میکند.