چهارمین همایش از سلسله همایشهای بینالمللی «جهان اسلام، حج و حرمین» با موضوع «مغرب اسلامی حج و حرمین شریفین» امروز ، پنجشنبه ۱۴ اسفند ماه ۱۳۹۹ به همت پژوهشکده حج و زیارت و با همکاری پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) (وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) در قم برگزار شد. در این همایش جمعی از علما، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه حج و زیارت حضور داشتند.
حجتالاسلام والمسلمین نجف لکزایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در انی همایش با اشاره به آيه شريفه «هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَكَفَى بِاللَّهِ شَهِيدًا؛ اوست كسى كه پيامبر خود را به [قصد] هدايت با آيين درست روانه ساخت تا آن را بر تمام اديان پيروز گرداند و گواه بودن خدا كفايت مىكند» يکی از راهکارهای دينی برای تحقق اين وعده الهی را «حج» دانست و افزود: لازمه استفاده از ظرفيت حج، داشتن رويکرد و نگاه راهبردی نسبت به آن است و اگر رويکرد راهبردی را در نظر بگيريم بايد به ابعاد مختلف آن بپردازيم.
لکزايی ضمن اشاره به توصيه مقام معظم رهبري در بيانيه گام دوم انقلاب مبنی بر تحقق تمدن نوين اسلامی، بيان کرد: يکی از بهترين راههای رسيدن به تمدن نوين اسلامی، حج است. اگر رويکرد حج راهبردی شود، بايد نسبت به زيرساختها و ساختار حج کنونی و حج مطلوب و الگوهای اجرايی متنوع در کشورهای مختلف در اين زمينه توجه کنيم.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اينکه يکی از دانشهای کاربردی در حج دانش تاريخی است، بیان کرد: همايشهای حج و حرمين شريفين بايد ساختار ميان رشتهای و چندرشتهای داشته باشد تا به کمک آنها بتوان به يک رويکرد راهبردی در زمينه حج رسيد و ايدههای نو و تازه در اين عرصه را در اختيار مسئولان ذيربط بگذاريم.
وي با اشاره به اينکه در قرآن کريم از رسول گرامی اسلام(ص) و حضرت ابراهيم(ع) با تعبير اسوه ياد شده است، گفت: حضرت ابراهيم(ع) پس از بنای کعبه از خداوند متعال میخواهد تا دلهای مردمان، همه به اين جذب شود و لذا تلاش ما بايد بر اين باشد که با تکيه بر حج ابراهيمی و رسيدن به اين امر، در اين زمينه قدم برداريم و در همين راستا بايد از پژوهشگران کشورهای مختلف و راهکارها و پيشنهادات آنها بهرهمند شد.
همایش بین المللی «مغرب اسلامی، حج و حرمین شریفین» چهارمین همایش از سلسله همایشهای بینالمللی «جهان اسلام، حج و حرمین» که به همت پژوهشکده حج و زیارت و با همکاری پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) در قم برگزار شد.