نوشته حافظ نجفی (عضو گروه اخلاق و اسرار پژوهشکده حج و زیارت)
فصلنامه فرهنگ زیارت، شماره 42، بهار 1399.
شیوع ویروس کرونا در جهان موجب تحولات زیادی در عرصههای مختلف زندگی مردم شد. یکی از پیامدهای آن، اعمال محدویت و سپس تعطیلی مراکز مذهبی - از جمله مساجد، نمازهای جمعه و جماعت، زیارتگاهها و بقاع متبرکه و تعطیلی مراسم جهانی حج است.
با توجه به نقش مثبت مراکز دینی و مراسمهای مذهبی در آرامش روحی و روانی مردم، ارتباطات مثبت و آگاهیهای اجتماعی، رونق گردشگری و نتایج مثبت اقتصادی، ضرورت دارد این پیامدها بررسی، و راهکارهای عملی در خصوص بازگشایی آن مراکز با رعایت اصول بهداشتی ارائه گردد.
در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی، آسیبهای ناشی از ویروس کرونا در خصوص حج و زیارت و راههای برون رفت از آن با استفاده از تعالیم دینی و توصیه اولیای الهی در خصوص انجام مناسک حج و مراسم مذهبی در شرایط خاص بررسی میگردد. برآیند این تحقیق نشان میدهد با رعایت قاطع و همهجانبه دستورالعملها و اصول بهداشتی در خصوص پیشگیری از شیوع کرونا میتوان همه مراکز اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی از جمله مساجد، مصلیها و زیارتگاهها را به روی مردم باز کرد و با روشها و مدلهای صحیحی که در این مقاله ارائه شده، حج و زیارت را انجام داد؛ مشروط بر اینکه اراده جدی متولیان، مدیریت علمی و آگاهیخشی اجتماعی در زمینه پیشگیری از گسترش کرونا و دیگر امراض، به صورت همهجانبه و قاطع وجود داشته باشد.
کلیدواژهها: آسیب، کرونا، حج و زیارت، راهکار.