امام علي (علیه السلام)، در نهج البلاغه، با عتاب به عثمان فرموده است: «قد نلت من صهره ما لم ينالا»؛[1] «در داماد پيامبر بودن به چيزي رسيدهاي که خليفه اول و دوم نرسيدند». در اين سخن، علي (علیه السلام)، عثمان را صهر پيامبر (صلی الله علیه و آله) معرفي کرده است.
معلوم ميشود رقيه و ام کلثوم دختران رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بودهاند که علي بن ابيطالب (علیه السلام) عثمان را داماد پيامبر (صلی الله علیه و آله) ميشمارد.
در جواب اين شبهه بايد گفت: صهر رسول الله بودن عثمان، اعم از اين است که رقيه و ام کلثوم دختران حقيقي رسول خدا (صلی الله علیه و آله) باشند يا دخترخوانده و ربيبه رسول خدا (صلی الله علیه و آله)؛ همانطور که به شوهر دخترخوانده هم صهر گفته ميشود. بنابراين استعمال صهر، درباره عثمان، کاشف از اين نميشود که ام کلثوم و رقيه دختران حقيقي رسول خدا (صلی الله علیه و آله) باشند. صهر با هر دو مورد سازگار است. به علاوه اينکه با قراين و شواهد ثابت کرديم که ام کلثوم و رقيه، ربيبه پيامبرند و عثمان هم صهر پيامبر (صلی الله علیه و آله) است؛ چون با دخترخوانده پيامبر (صلی الله علیه و آله) ازدواج کرده است.
[1]. ابن ابيالحديد، شرح نهج البلاغة، ج19، ص261.