غزوه بدر ـ که در ماه مبارک رمضان سال دوم هجرت میان مشرکان مکه با مسلمانان در کنار چاههای بدر به وقوع پیوست ـ از رویدادهای مهم در تاریخ اسلام است که ابعاد و زوایای زیادی دارد و نیازمند واکاوی بیشتری است. شهدای والامقام این نبرد نابرابر و دیگر حاضران در آن، در طول تاریخ بلند اسلام جایگاه خاصی داشتهاند و ایثارگریهای آنان همواره از سوی مسلمانان ستوده شده است. پیروزی در نبرد بدر، موقعیت پیامبر (ص) را در مدینه مستحکمتر کرد و درسهای آموزنده بسیاری را برای مسلمانان به ارمغان آورد.
از آن جایی که پژوهشی نسبتاً جامع و عمیق درباره شهدای غزوه بدر و مزارات آنان انجام نگرفته و غالباً پژوهشهایی که صورت گرفته، بیشتر ناظر به معرفی برخی شهدا بوده است، لذا میطلبید تا در این باره، پژوهشی جامع و کامل انجام گیرد.
در این پژوهش پس از ارائه تحلیلی از نبرد بدر، شرح حال تمام شهدا از منابع دست اول استخراج و بررسی شده است. بررسی سیره و سنت معصومین (ع) در زیارت شهدای بدر، همچنین سیره بزرگان، علما و طبقات مختلف جامعه اسلامی نیز از دیگر ابعاد این موضوع است؛ چنانکه سیر بازسازی مقبره شهدای بدر و میزان اقبال و اهتمام زائران بیتالله الحرام و مرقد نبوی در گذشته نسبت به زیارت این شهدا نیز بعد دیگری از ابعاد آن است.
اهتمام بیشتر به سنت زیارت اولیا و بزرگان اسلامی، نمایان کردن نقش زیارت صحابه در ایجاد اتحاد و تقریب بین مذاهب اسلامی و بسترسازی جهت روشن ساختن تعارضهای موجود بین رویکردهای افراطی وهابیت و سنت اجتماعی و دینی اهل سنت، عمده هدف نگارنده از تألیف این کتاب بود ه است.
کتاب "غزوه بدر، شهدا و مزارات آن" نوشته حجتالاسلام محمد زاهدی مقدم در گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج وزیارت تهیه شده و به همت نشر مشعر در مرداد ماه 1401 در 164 صفحه و در قطع وزیری منتشر شده است.