نویسنده در این اثر، به شیوه روان در قالب گفت وگو، صحنه های روزمره زائران را در کاروان ها یا روند سفر و فضای مسجدالحرام و مسجدالنبی و مواقف حج و عمره ترسیم می کند. برخی از عنوان های کتاب چنینند: بار اضافی؛ غار حرا؛ کار عوامانه؛ ساده، اما باعظمت؛ کمبود خواب؛ مثل محشر؛ طواف وداع.
در بخشی از مقدمه کتاب آمده است:
هر يك از عبادتها و سنتهاى دينى، پوستى دارد و مغزى، شكلى دارد و محتوايى.
برخى تنها در ظاهر عبادات و اعمال و مناسك عبادى مىمانند و به عمق و درون و اسرار آن نمىرسند.
بعضى هم در سايۀ شناخت ژرفتر و آگاهى از اسرار و معارف و مفاهيم بلندى كه در تكاليف دينى و آداب و سنن مذهبى نهفته است، بهرههاى بيشترى مىبرند و انجام اينگونه عبادات، برايشان نردبانى براى عروج و گامى براى رشد و كمال مىشود. خوشا به سعادتشان!
حج و زيارت خانۀ خدا و حرم حضرت
رسول(ص) و انجام اين مناسك عظيم نيز از اين قاعده مستثنا نيست. براى بعضى، دستاوردى جز رنج و خستگى و خرج پول و دورى از خانه و زندگى ندارد.
اما براى برخى، مبدأ يك تحوّل عظيم روحى و سرفصلى براى پيمودن مراتبى از كمال و معنويت و آگاهىهاى ارزشمند است و حق هم همين است و هدف از تشريع اين فريضه هم رسيدن به مراتب بالاتر از معرفت و ايمان و عمل است.
تأليفات فراوانى از سوى بزرگان دين و نويسندگان انديشمند وجود دارد كه صاحبان قلم و فكر، كوشيدهاند پرده از اسرار و معارف حج بردارند و زائران حرمين شريفين را ارتقاى فكرى و روحى بدهند. اجرشان با خدا.