به همت گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت و همزنان با ایام اربعین حسینی نشست علمی «سیره علما در پیاده روی اربعین حسینی» با سخنرانی دکتر سعید طاووسی مسرور روز یکشنبه ( ۱۳ شهریور ۱۴۰۱) با حضور پژوهشگران پژوهشکده حج و زیارت در سالن جلسات پژوهشکده برگزار شد.
در این جلسه نخست دکتر طاووسی در حدود 40 دقیقه به طور نسبتا مبسوطی به تاریخچه پیادهروی اربعین از سوی علما پرداخت. وی نخستین فرد مؤثر در این رویداد را در تاریخ معاصر، مرحوم شیخ انصاری دانست و از ابتکار و نحوه پیادهروی جناب ایشان مطالبی ارائه کرد. وی در ادامه، برخی از علما مانند آیت الله شاهرودی و محدث نوری را به عنوان احیاگر پیادهروی و ترویج کننده آن معرفی کرد.
بخش پایانی سخنان دکتر طاووسی مسرور، فراز و فرود پیادهروی اربعین به ویژه محدودیتهای ایجاد شده و شدت برخورد با علما و دیگر زایران از سوی حزب بعث حاکم بر عراق بود که گاهی منجر به مجازات سنگین و به شهادت رساندن کسانی می شد که همچنان بر پیادهوی اربعین پای می فشردند. ایشان در همین زمینه بیان کرد: به هرروی این سنت حسنه متوقف نشد و با برچیده شدن رژیم بعث عراق، امروزه پیاده روی اربعین به یک رویداد مهم بین المللی تبدیل شده و کارکردهای بسیاری دارد. در پایان دکتر طاووسی پرداختن به تاریخ شفاهی پیادهروی اربعین را خواستار شد و بر اهمیت آن تأکید کرد.
در پایان این نشست علمی، شرکت کنندگان سؤالات متعددی را مطرح کردند شایان ذکر است که برخی از حاضران با توجه به آن که در این نشست به سیره علما کمتر پرداخته شده بود، نکاتی را در این باره یادآور شدند.