هرساله جمعیتی میلیونی از سراسر عالم برای انجام حج به سرزمین نزول وحی ميآيند و با یکی از مشکلات بزرگ ادای مناسک حج، یعنی ازدحام جمعیت، مواجه ميشوند. اين مشکل موجب شده مکه و مشاعر حج توسعهِ يافته و ازاينرو فقیهان با سؤالاتی متأثر از توسعه مزبور مواجه شوند. مثلاً توسعه شهر مقدس مکه سبب شد تا از حکم «خروج از قسمتهای توسعه یافته این شهر پس از عمره تمتع» یا «عبور از جاده کمربندی یا منطقه منا از طریق تونل بعد از عمره تمتع»، سخن به ميان آيد.
همچنين حکم استفاده از ماشینهای مسقف برای مردان مُحرم، استفاده از تلفن همراه برای گرفتن عکس سلفی در حال احرام، ورود بدون طهارت در شبستانهای جدید مسجدالحرام، طواف و سعی از طبقات فوقانی مسجدالحرام و مسعا، رمی از طبقات فوقانی و به سمت جمرات با شمایل جدید و... از مسائل نوپدیدی هستند که فقیه را ملزم میکند تا جهت کشف حکم شرعی مترتب بر آنها، علاوه بر مراجعه به آیات و روایات، موضوعشناسی را نیز در دستور کار خود قرار دهد.
کتاب "مسائل نوپدید در حج و عمره متأثر از توسعه" در همین راستا تهیه شده است. در کتاب حاضر، که اثر محقق ارجمند جناب حجة الاسلام والمسلمین دکتر مهدی ساجدی است، حکم فقهی مسائل نوپدید متأثر از توسعه در مکه مکرمه، مسجدالحرام و مشاعر حج شناسايي و تبيين شده است. نویسنده کوشیده با تحلیل ادله روایی و تاریخی، موضوعشناسی صورت گرفته و احکام مسائل نوپدید متأثر از توسعه در اماکن فوق و ملاک ترتب احکام، روشن شود.
کتاب «مسائل نوپدید در حج و عمره متأثر از توسعه» نوشته آقای مهدی ساجدی در گروه فقه و حقوق پژوهشکده حج و زیارت تهیه شده و در مهر ماه 1401 به همت نشر مشعر در 238 صفحه در قطع وزیری منتشر شده است.