به مناسبت نامگذارى سال 1387 شمسی به نام «نوآورى و شكوفايى»، این کتبا در همین راستا تهیه و تدوین شده است. يكى از عرصههاى نوآورى، مىتواند در حج باشد. ايران اسلامى توانسته است در سالهاى اخير، با بازتعريف حج و تبيين حج ابراهيمى و به ويژه برگزارى مراسم برائت از مشركين، نگاه همۀ مسلمانان به مناسك حج را تا حدود زيادى تحت الشعاع قرار دهد، به نحوى كه امروزه مقولۀ حج از نظر كميّت و كيفيت، تعريف نوينى يافته است.
خوشبختانه، تعداد متقاضيان حضور در سرزمين وحى براى انجام عمره و تمتّع به شدت افزايش يافته و حتى نوبتهاى بيش از هيجده سال، در انتظار متقاضيان حج تمتع و بيش از پنج سال در برابر مشتاقان حج عمره قرار دارد. از نظر سطوح مشاركت هم تعداد زيادى از جوانان در كاروانها و يا به صورت عمرۀ دانشآموزى و دانشجويى، به سرزمين وحى عزيمت مىكنند و با كولهبارى از معنويت و ايمان، به ميهن اسلامى باز مىگردند. كاروانهاى حج نيز با تبيين
فلسفه و اسرار حج، برگزارى برنامههاى فرهنگى مناسب در حج ابراهيمى و اجراى بهينۀ مناسك حج،ديدگاهبسيارى از جوانان را به آثار و پىآمدهاى اين عمل عبادى دگرگون و مثبت ساختهاند. دستاندركاران حج نيز با برنامهريزى مطلوب كوشيدهاند تا تغييرات اساسى و بنيادين، براى دستيابى به انجام حج ابراهيمى را براى حجاج فراهم آورند.
كاروانهاى حج ايرانى هم با الهام از رهنمودهاى حكيمانه رهبر فرزانه انقلاب، شور و نشاط خاصى در اجراى مناسك حج به وجود آوردهاند و با برنامههايى همچون نشستهاى تخصصى با برادران اهل سنت، تبيين باورهاى شيعى در برابر موج شبهه افكنى وهابيون، ارتباط معقول، مدبّرانۀ و روشنگرانه با حجاجِ ساير كشورها،ارتباط صميمانه با حجاج ايرانى ساكن كشورهاى ديگر، برگزارى باشكوه دعاهايى چون كميل و ندبه و... و رهبرى مدبّرانه مراسم برائت از مشركين، روز به روز باعث ارتقاى كيفى و شكوفايى بيشتر مراسم حج گرديدهاند. اين همه تلاش، در راستاى تحقق منويات رهبرى صورت گرفته است.