دومین همایش مسعای قلم به منظور تجلیل از آثار برتر پژوهشی حوزه حج و زیارت (منتشر شده در سالهای 1393 تا 1400) با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت روز پنجشنبه (اول دی ماه) در ساختمان حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت در قم برگزار شد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در سخنرانی خود، بر انجام کارهای پژوهشی در همه حوزههای دینی و اسلامی به ویژه حوزه حج و زیارت تاکید کرد و آن را دارای ارزش و مورد تاکید قرآن و روایات دانست.
حجتالاسلام والمسلمین نواب، با استناد به آیاتی از قرآن کریم و روایاتی از اهلبیت(ع)، اهمیت دانش آموزی و انجام کارهای پژوهشی و مطالعه زندگینامه گذشتگان را خاطرنشان ساخت و علم و دانش را از مقدمات پژوهش دانست که در روایات از جمله وصیت امام علی(ع) به امام حسن(ع) بر آن تاکید شده است.
سرپرست حجاج ایرانی با گرامیداشت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) به خطبه آن حضرت در مسجد پیامبر(ص) اشاره و تاکید کرد که این خطبه در قالب یک کار مهندسی و پژوهشی ارائه و شرایط گوناگون زمان، مکان، مخاطب و از همه مهمتر محتوا، در آن رعایت شده است و میتواند الگوی مناسبی برای سخنرانان و پژوهشگران باشد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درپایان ضمن تقدیر از دستاندرکاران دومین همایش مسعای قلم، برای درگذشتگان حوزه حج و زیارت، به ویژه آیت الله ری شهری نماینده اسبق ولی فقیه در امور حج و زیارت، طلب مغفرت و مرحمت کرد.
سخنران ویژه این همایش، حجتالاسلام والمسلمین سید علی قاضی عسکر بود که ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع همکاران قدیمی و تسلیت ایام فاطمیه(س) بر ادامه راه پژوهش و تحقیق در حوزه حج و زیارت، تاکید کرد.
تولیت آستان مقدس عبدالعظیم حسنی (ع) با اشاره به خلاهای پژوهشی که در همه حوزهها از جمله حوزه حج و زیارت وجود دارد، بر ارائه پژوهشهای نو، قوی، به روز و کارآمد تاکید کرد و از مسئولان امر خواست که اهتمام ویژهای به این امر داشته باشند.
وی با اشاره به کارهای انجام گرفته در حوزه حج و زیارت سیاستگذاری دقیق، حسابشده و جدید در این حوزه را ضروری دانست و تصریح کرد که سیاستگذاری، مانع بروز کارهای تکراری میشود.
ضرورت نگارش در حوزههایی که کمتر به آن پرداخته شده است، از جمله برخی تکنگاریِها، اهتمام به ترجمه آثار برگزیدهای که در کشورهای دیگر منتشر شده و ترجمه آثار برگزیده پژوهشکده حج و زیارت به زبانهای دیگر، اهتمام به نگارش تاریخ شفاهی حج و اهتمام به رماننویسی به عنوان یکی از قالبهای تاثیرگذار به خصوص در بین نسل جوان، از دیگر توصیههای حجتالاسلام والمسلمین قاضی عسکر بود.
در ابتدای این همایش نیز رئیس پژوهشکده حج و زیارت با ارائه گزارشی از روند برگزاری این همایش گفت: آثار تولید شده در پژوهشکده حج و زیارت، با هدف رقابت بهتردیگران، در این همایش شرکت داده نشد؛ زیرا در صورت شرکت پژوهشکده حج و زیارت در این همایش، با توجه به تولید 600 اثر (منتشر شده در سالهای 1393 تا 1400) رقابت برای دیگران سخت میشد و اکثر برگزیدگان ازهمان آثار بودند.
آقای میرزا علیزاده ضمن بیان مراحل برگزاری دومین همایش مسعای قلم تاکید کرد که پس از انتشار فراخوان همایش، 287 اثر شامل کتاب، پایاننامه، رساله و مقاله به دبیرخانه رسید که در بین این آثار می توان به 82 کتاب، 48 پایان نامه سطح 3 حوزه، 32 پایان نامه سطح 4 حوزه، 27 پایان نامه کارشناسی ارشد و 17 رساله دکتری و 81 مقاله اشاره کرد.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت افزود: از مجموع 287 اثر، 1 اثر برگزیده، 5 اثر شایسته تقدیر و 15 اثر شایسته تحسین شناخته شدند.
درپایان این همایش که به همت پژوهشکده حج و زیارت برگزار شد، از نفرات برتر دومین همایش مسعای قلم با حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، تولیت آستان مقدس عبدالعظیم حسنی (ع)، معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری و رئیس پژوهشکده حج و زیارت با اهدای هدایایی تقدیربه عمل آمد.
بر پایه این گزارش، در دومین همایش مسعای قلم، حجتالاسلام و المسلمین مهدی درگاهی مولف کتاب "زیارت از دیدگاه مذاهب اسلامی"، حائز رتبه برتر شناخته شد. همچنین پنج اثر با عناوین: پرستشگاههای ادیان آسمانی در قرآن و حدیث (کتاب)، آسیبشناسی زیارت با تمرکز بر زیارت رضوی (کتاب)، نقد و بررسی مواضع و اشکالات علما و اندیشمندان اهل سنت در قبال احادیث خلفای اثنی عشر (پایاننامه)، بررسی سندی و تحلیلی دلالی زیارت غدیریهی امام هادی (ع) با تأکید بر مسألهی امامت (پایاننامه) راهبردهای مقابله با خطر جریانهای تکفیری برای امنیت جهان اسلام (پایاننامه)حائزعنوان شایسته تقدیر و 15 اثر به عنوان شایسته تحسین، انتخاب شدند و به مولفان آنان، هدایایی اهدا گردید.