درگذشت استاد ارجمند و معلم اخلاق، دکتر سیدمحمود سامانی، مدیر گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت را به خانواده، همکاران، دوستان و دانشجویان آن فقید سعید تسلیت عرض مینماییم.
این استاد فقید از سال 1387 با نگارش مقالاتی از دانشنامه حج و حرمین شریفین با پژوهشکده حج و زیارت شروع به همکاری کردند. ایشان از سال 1390 عضو گروه تاریخ و سیره پژوهشکده بودند و در سالهای اخیر مدیریت این گروه را بر عهده داشتند.
مرحوم دکتر سامانی با مراکز آموزشی و پژوهشی متعددی همکاری داشتند. همچنین کتب و مقالات متعددی در حوزه تاریخ اسلام از ایشان منتشر شده است.
گزارشی از فعالیتهای آموزشی و پژوهشی آن استاد عزیز در ادامه تقدیم میشود:
سوابق تحصیلی
۱-.دانشگاه فردوسی مشهد مقطع کارشناسی از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۳.
۲-.دانشگاه تبریز مقطع کارشناسی ارشد از سال ۱۳۷۳ – ۱۳۷۶.
۳-. دانشگاه معارف اسلامی قم مقطع دکتری از سال ۱۳۸۷ – ۱۳۹۳.
تدریسها
۱- تدریس در دانشگاه معارف اسلامی قم در مقطع کارشناسی ارشد از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹.
۲-.تدریس در دانشگاه فرهنگیان از سال۱۳۹۳_۱۳۹۹.
۳- تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی قم به مدت شش سال از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۳.
۴- تدریس در دانشکده اصول الدین در قم سه ترم سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶.
۵- تدریس در دانشکده علوم قرآنی و حدیث درقم چهار ترم سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۸.
۶- تدریس در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره گروه تاریخ و دانشگاه مجازی این مؤسسه پنج ترم از سال ۱۳۹۱ ببعد.
۷- تدریس در مقطع کارشناسی و ارشد مرکز جهانی علوم اسلامی (جامعة المصطفی العالمیه ) در قم به مدت هفت سال از ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰.
۸- تدریس در جامعه الزهرا در قم حدود هفت ترم در سالهای مختلف.
۹- تدریس در جامعه الرضویه در مشهد به مدت دو سال در سالهای ۱۳۷۵ و ۱۳۷۶.
۱۰- تدریس در مرکز تخصصی تاریخ حوزه ی علمیه قم(امام رضا ع) سه ترم .
۱۱- تدریس در دانشگاه علم و صنعت تهران نیم سال دوم ۱۳۹۵.
۱۲-.تدریس در بنیاد جعفری قم نیم سال دوم ۱۳۸۸.
خلاصه فعالیتهای پژوهشی:
۱- همکاری با مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۸به صورت پاره وقت به مدت دوازده سال و نقش در تولید: نرم افزار نور السیره ۲، نرم افزار دانشنامه ی نبوی (ص)، نرم افزارسیره ی معصومان (ع)و تاریخ ایران در دوره اسلامی و استخراج اعلام قرآن کریم .
۲- همکاری با پژوهشگاه فرهنگ و معارف قرآن کریم دفتر تبلیغات اسلامی قم، بخش دایرة المعارف قرآن کریم به عنوان عضو هیأت تحریریه ی گروه تاریخ و اعلام ، ارزیاب و پژوهشگر مقالات و تالیف حدود ۴۰ مقاله از جمله: ابوایوب انصاری، بنی قریظه، ایرانیان، بنی اسد، بنو مقرن، بنی اشجع، بنی اسلم، بنی امیه( بخش تاریخی) ، بعل، جابر بن عبد الله، اصحاب عقبه، اکثم بن صیفی، بدیل بن ورقا، ام حبیبه، اسد بن عبید، اسد بن کعب، تمیم داری، حسان بن ثابت، جُهینه، حذیفة بن یمان، طلحه بن عبید الله، طائف، شیبه بن عثمان، صفوان بن امیه، عثمان بن عفان، عتاب بن اسید و...).
۳-همکاری با گروه اعلام فرهنگ قرآن دفتر تبلیغات اسلامی قم و نوشتن اعلام آن مجموعه به صورت گروهی تا حرف سین.
۴_همکاری با پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و نوشتن حدود پنجاه مدخل کوتاه برای دانشنامه نبوی از جمله : اخنس بن شریق، ابراهیم بن ابی موسی اشعری، جارود عبدی، ابو ایوب انصاری و نیز ارزیابی مداخل جلدهای ۱ تا ۴.
۵-عضو پاره وقت پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) دفتر تبلیغات اسلامی قم از سال ۱۳۸۵تا ۱۳۹۱ و تألیف کتاب های مناسبات اهل بیت(ع) با ایرانیان و مشورت در سنت و سیره پیشوایان.
۶-عضو شورای گروه تاریخ دانشنامه پیامبر اعظم (ص) و نوشتن چند مدخل برای آن از جمله: مقوقس صاحب اسکندریه، ابطح ، ام جمیل، امیه بن خلف، بحرین، ارقم و ...
۷-مدیر گروه تاریخ و اعلام دانشنامه حج و حرمین شریفین از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۹ و عضو شورای علمی آن و تألیف حدود ۵۵ مدخل از جمله: امرای مکه، اشراف حسنی و اشراف حسینی، آل ابی نمی، بنوجماز، ابوایوب انصاری، حذیفه بن یمان، بحرین ، استوانه های مسجد النبی، شهدای احد، سلیم عثمانی، سهل بن حنیف، سلیمان قانونی، امیر محمل، بنو ثقبه، ابن افطس، ام البنین، شهدای احد، خادم الحرمین، سلمان فارسی، شهید فخ، خزرج، سلجوقیان، سلمان فارسی، امام رضا، امام جواد(ع)، شیعه، لیبی و....
۸.-مدیر گروه بخش تاریخ و اعلام دائره المعارف قرآن کریم از سال۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸.
۹- سرپرست گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت از ۱۳۹۵تا ۱۳۹۹۰ .
تألیفات:
۱.تالیف کتابی تحت عنوان:"مناسبات اهل بیت (ع) با ایرانیان"برای پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) دفتر تبلیغات اسلامی که در سال ۱۳۹۳ منتشر و تجدید چاپ شده است. این کتاب در سال ۱۳۹۴ در چهاردهمین همایش پژوهش فرهنگی سال شایسته تقدیر شناخته شد و از سوی وزیر ارشاد اسلامی تجلیل شد.
۲.تألیف کتابی تحت عنوان:"مناسبات ایران با حجاز در دوره های مختلف تاریخ اسلامی"، برای پژوهشکده حج و زیارت، نشر مشعر سال ۱۳۹۳.
۳.تالیف کتابی تحت عنوان :"مشورت در سنت و سیره پیشوایان "برای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که در سال ۱۳۸۷چاپ شده است.
۴.تألیف کتابی تحت عنوان: "فرهنگ ایثار در اسلام و راهکارهای ترویج آن در جامعه"برای پژوهشکده ارشاد اسلامی، چاپ شده در سال ۱۳۹۱ و دارای تقدیر نامه از این پژوهشکده.
۵.تألیف کتابی تحت عنوان:"نقش زنان در صدر اسلام" چاپ نشر مشعر در سال ۱۳۹۰.
۶- تألیف کتابی تحت عنوان"صحابه ایرانی پیامبر(ص) و دیگر مسلمانان عصر نبوی"برای پژوهشکده حج که در سال ۱۳۹۳ چاپ شده و با اضافات و تجدید نظر برای بار دوم در سال ۱۳۹۷ منتشر شده است.
۷- از مؤلفان مجموعه"مقتل جامع سید الشهدا(ع) و تالیف بخش:"ریشه های قیام کربلا " چاپ شده در سال ۱۳۹۰ و کتاب برگزیده و شایسته تقدیر.
۸. از مؤلفان مجموعه ي مقالات حکمت و حکومت پیامبر (ص) تحت عنوان "نقش زنان در حكومت پيامبر (ص)" چاپ شده در سال ۱۳۹۲.
۹- از مؤلفان مجموعه ي مقالات " نگاهی نو به جریان عاشورا". با مقاله " شهدای علوی تبار در واقعه عاشورا" چاپ شده در سال ۱۳۸۴( کتاب برگزیده کنگره دین پژوهان) .
۱۰- تألیف کتابی تحت عنوان"ابراهیم بن مالک اشتر"برای پژوهشکده حج وزیارت چاپ شده در سال۱۳۹۳.
۱۱- تألیف کتابی تحت عنوان "ابراهیم الغمر" با همکاری جناب فقیه جلالی بحر العلوم برای پژوهشکده حج وزیارت، چاپ شده در سال ۱۳۹۳.
۱۲- تألیف کتابی تحت عنوان "مشهد النذور" برای پژوهشکده حج وزیارت چاپ سال ۱۳۹۳.
۱۳.از مؤلفان مجموعه پاسخ به پرسشهای(کلامی، تاریخی و فقهی)چاپ شده در سال ۱۳۹۲.
۱۴. مؤلف کتاب:"امیران شیعی حرمین شریفین از آغاز تا حکومت آل سعود" چاپ شده در نشر مشعر، ۱۳۹۷.
۱۵. مؤلف کتاب:"محمد بن حنفیه و فرزندش ابوهاشم و مزارات منسوب به آن ها "با همکاری فقیه جلالی بحر العلوم، نشر مشعر ۱۳۹۵.
۱۶.مؤلف کتاب :"حج در سخن و سیره امام جعفر صادق(ع)" که سال ۱۳۹۸ در نشر مشعر چاپ شده است.
۱۷.مؤلف کتاب:"امارت شرفا(سادات حسنی و حسینی بر حرمین شریفین) در حال نشر در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی.
۱۸.مؤلف کتاب:"تحلیلی از غزوه احد، شهدا و مزارات آن"، تهران، نشر مشعر، ۱۴۰۰.
۱۹. از مؤلفان مجموعه مقالات امام حسین(ع) و قرآن (بخش منبع شناسی وصفی قرآنی امام حسین (ع ) چاپ در سال ۱۳۸۰ و نیز ارزیاب این مجموعه.
۲۰. "بازتاب حجگزاری و آثار اندیشوران مغرب اسلامی در دانشنامه حج و حرمین شریفین"به کوشش سید محمود سامانی، تهران، نشر مشعر، ۱۳۹۹.
۲۱."حج از سقوط حکومت ایلخانان تا پایان حکومت تیموریان"، تألیف مهناز موسوی مقدم؛ به کوشش سید محمود سامانی. مشعر، ۱۳۹۳.
۲۱. از مؤلفان و ویراستاران علمی دانشنامه سیره نبوی جلد۱، ۲، ۳ و ۴.
مقالات علمی_ پژوهشی
۱-تألیف مقاله ای علمی _ پژوهشی تحت عنوان:"دانش نسب شناسی با تکیه بر نقش شیعیان امامی" چاپ شده در فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی،شماره ۳چاپ شده در سال ۱۳۹۰با همکاری دکتر اصغر منتظر القائم.
۲-تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان:"بررسی تطبیقی دستیابی امویان به قدرت پس از اسلام" چاپ شده در فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، شماره ۹، ۱۳۹۱.با همکاری دکتر سید احمد رضا خضری.
۳- تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان:"دلایل و عوامل مؤثر در مناسبات دولت سلجوقی و امارت اشراف حجاز" چاپ شده در فصلنامه تاریخ اسلام و ایران دانشگاه الزهرا، شماره۲۱( ۱۳۹۳)، با همکاری دکتر فاطمه جان احمدی.
۴- تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان"چگونگی و چرایی مناسبات فاطمیان با شرفای حجاز "چاپ شده در فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام با همکاری دکتر فاطمه جان احمدی، شماره هفتم(۱۳۹۴).
۵. تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان" دارالسیاده زمینه های شکل گیری، جایگاه و کارکرد آن در عصر ایلخانان مغول"با همکاری یعقوبی و منتظری مقدم، چاپ شده در مجله علمی پژوهشی تاریخ در آیینه پژوهش، شماره ۲، سال ۱۳۹۳ .
۶.تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان :"تبیین و تحلیلی از میزان توجه دولتمردان تیموری به حج حرمین شریفین"، پژوهشنامه حج و زیارت، سال چهارم شماره ۱ (پیاپی ۷، بهار و تابستان ۱۳۹۸)
۷. تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان:"تحلیلی بر عوامل تأیر گزار در مناسبات صفویان و اشراف حجاز" چاپ شده در دو فصلنامه پژوهشنامه حج و زیارت، سال اول، شماره ۲، پاييز و زمستان ۱۳۹۵ .
۸. تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان:"بررسی جایگاه دولت شیعی آل عیون و نقش آن در گسترش تشیع در بحرین"چاپ شده در فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی، شماره ۲۵،۱۳۹۵.
۹. تألیف مقاله ای علمی پژوهشی تحت عنوان:"مناسبات امام جواد(ع) با شیعیان ساکن منطقه جبال" چاپ شده در مجله تاریخ اسلام، سال هفدهم، بهار ۱۳۹۵ شماره ۱(پیاپی ۶۵).
۱۰-تألیف مقاله ای علمی – پژوهشی تحت عنوان"پژوهشی در صاحب منصبان ایرانی در حرمین شریفین در عصر اول و دوم عباسی" چاپ شده در دو فصلنامه علمی _ پژوهشی، پژوهشنامه حج و زیارت ، دوره ۲، شماره ۲ - شماره پیاپی ۴، پاییز و زمستان ۱۳۹۶.
۱۱. تألیف مقاله ای علمی – پژوهشی تحت عنوان "پژوهشی در عملکرد خادم الحرمین در ادوار مختلف اسلامی و تطبیق آن برآل سعود، پذیرش شده در فصلنامه مطالعات تاریخی جهان اسلام،
۱۲. تألیف مقاله ای علمی – پژوهشی تحت عنوان "پژوهشی در چالشهای حج مغرب اسلامی، پژوهشنامه حج و زیارت پاییز و زمستان ۱۳۹۹، سال پنجم - شماره ۴ علمی-پژوهشی.
مقالات پذیرفته شده در همایشهای بین المللی
۱-تألیف مقاله ای تحت عنوان"روابط ایران و هند در عهد تکوین دولت صفوی" و ارائه آن به کنگره بین المللی میراث مشترک ایران و هند در سال ۱۳۹۲.
۲-مقاله"امام حسن(ع) و ایرانیان"پذیرفته شده در همایش بین المللی سبط النبی در سال ۱۳۹۳ و قرائت آن در کمیسیون سیره سیاسی، اجتماعی و مدیریتی همایش در سالن اجلاس سران در تهران .
۳.مقاله"بررسی علل و میزان توجه دولتمردان شیعی ایرانی به عتبات عالیات در عراق"پذیرفته شده در همایش بین المللی میراث مشترک ایران و عراق، ۱۳۹۳.
۴.مقاله" مشهد النذور" پذیرفته شده در همایش بین المللی میراث مشترک ایران و عراق، ۱۳۹۳ با همکاری آقای باقر زاده.
۵.مقاله"مناسبات ایرانیان با امام سجاد(ع)" پذیرفته شده در همایش بین المللی امام سجاد(ع) در سال ۱۳۹۴ و قرائت آن در کمیسیون مربوطه در تهران.
۶.مقاله"رهیافتهای امام سجاد(ع) در برون رفت شیعه از اضمحلال در سایه همدلی و همزبانی"، با همکاری آقای محمود بختیاری پذیرفته شده در پنجمین کنگره بین المللی امام سجاد(ع) در بندر عباس در سال ۱۳۹۴ که از مقالات برتر شناخه شد.
۷.مقاله:"بررسی تطبیقی میزان توجه دولت های شیعی به عتبه حسینی" و قرائت آن در همایش بین المللی ایرانیان و کربلا در شهر مقدس کربلا در خرداد ۱۳۹۶.
۸.مقاله:"مواجهه ایرانیان با عصر ظهور"و ارائه در همایش بین المللی دکترین مهدویت در قم در سال ۱۳۹۶و قرائت آن در کمیسیون مربوطه.
۹. مقاله" عدالتخواهی در سنت و سیره امیر مؤمنان(ع) و نقش آن در ریزش ها و رویشها با تکیه بر رویش موالی" و ارائه به دومین کنگره بین المللی سیره علوی و قرائت آن در همایش در سال ۱۳۹۶.
۱۰.مقاله"بررسی تطبیقی رفتار خلفای عباسی با امام هادی(ع)" و قرائت آن در همایش بین المللی ابن الرضا در آذر ۱۳۹۶ در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی.
۱۱.مقاله"پژوهشی در موقعیت بیداء و رویدادهای واقع در آن از محل احرام تا فرونشست آن از منظر فریقین"و قرائت آن در دانشگاه معارف اسلامی و همایش بین المللی دکترین مهدویت در اردیبهشت سال۱۳۹۷.
۱۲.مقاله "نقش شیعیان در تدوین منابع تاریخ دودمانی" پذیرفته شده در همایش بین المللی نقش شیعیان در گسترش علوم اسلامی، در اردیبهشت سال ۱۳۹۷.
۱۳.مقاله"عدالت اجتماعی امام علی(ع) و نقش آن در رویش موالی، ارائه شده در همایش بین المللی در سالن غدیر دفتر تبلیغات اسلامی ، ۱۳۹۷.
۱۴. مقاله:"پژوهشی در تدابیر ابوطالب برای فائق آمدن بر برابر دعوت رسول الله ص" پذیرفت شده در همایش بین المللی حضرت ابوطالب. ۱۳۹۹.
۱۵.مقاله:"تبیین مناسبات امام حسن عسکری(ع) و چالشهای پیش و رو" پذیرفته شد در همایش بین المللی سیره و زمانه امام حسن عسکری(ع) ۱۳۹۹.
۱۶. مقاله:"چالشهای حج مغرب اسلامی"، همایش بین المللی مغرب اسلامی؛ حج و حرمین شریفین و ارائه در کمیسیون مربوطه در سال۱۳۹۹.
۱۷.شرکت در همایش بین المللی امام صادق (ع) و نهضت حیسنی که به صورت ویبیناری برگزار شد و ارسال مقاله برای مجله الکترونیکی همایش.
مقالات پذیرفته شده در همایشهای ملی
۱-مقاله"بررسی کانون های شیعی در منطقه جبال ایران و مناسبات امام جواد(ع) با آن ها" پذیرفته شده در همایش ملی سیره و زمانه امام جواد در سال ۱۳۹۴ و ارائه در همایش.
۲-مقاله "مناسبات امام کاظم(ع)و ایرانیان با تکیه بر مکیان" پذیرفته شده در همایش ملی امام کاظم(ع) در سال ۱۳۹۲ .
۳-تألیف مقاله ای تحت عنوان" جلوه های ایثار در واقعه کربلا "، ارائه شده به کنگره علمی اخلاق و معنویت در حماسه حسینی در تهران سال ۱۳۹۱.
۴-تألیف مقاله ای تحت عنوان"آثار اجتماعی اعتقاد به معاد در قرآن کریم"و قرائت آن در همایش ملی تفسیر قرآن کریم و نهج البلاغه در سال ۱۳۸۹.
۵- تألیف مقاله ای با عنوان:"قشر بندی اجتماعی یاران امام حسین(ع)" و قرائت آن در کنگره ملی حماسه حسینی در قم به سال ۱۳۹۰ .
۶- تألیف مقاله ای با عنوان:" آثار تربیتی اعتقاد به معاد در آموزه های اسلامی با تکیه بر دیدگاه امام خمینی ره "و قرائت آن در همایش ملی نهضت علمی فرهنگی از نگاه خمینی ره در شهرستان خمین در سال ۱۳۸۹.
۷. تألیف مقاله: بررسی تاریخی گونه شناسی دیدگاهها درباره حضرت خدیجه (س)، مجموعه مقالات همایش صدف کوثر، حضرت خدیجه(س)، مرکز بين المللی ترجمه و نشر المصطفی (ص)، نویسنده: جمعي از نويسندگان،تعداد صفحات:۳۶۰،
۱- تبیینی از تعطیلی حج از صفویه تا انقلاب اسلامی ایران، فصلنامه میقات حج، دوره ۲۶، شماره ۱۰۳، بهار ۱۳۹۷، صفحه ۱۱۷_۱۳۳.
مقالات علمی ترویجی
۱- تبیینی از تعطیلی حج از صفویه تا انقلاب اسلامی ایران، فصلنامه میقات حج، دوره ۲۶، شماره ۱۰۳، بهار ۱۳۹۷، صفحه ۱۱۷_۱۳۳.
۲- اصحاب ایرانی رسول الله صلی الله علیه و آله، فصلنامه میقات حج، دوره ۲۱، شماره ۸۴، تابستان ۱۳۹۲،
۳-پژوهشی در مناسبات ایران و هند در عصر صفوی و تاثیر آن بر حج گزاری ایرانیان از طریق هند سیدمحمود سامانی، فصلنامه میقات حج، پیاپی ۱۰۷ (بهار ۱۳۹۸)، صص ۷ -۲۷
۴-.بررسی تطبیقی رفتار خلفای عباسی با امام هادی(ع)، سخن تاریخ، پاییز و زمستان ۱۳۹۶ - شماره ۲۶ علمی-ترویجی (وزارت علوم)/ISC (۲۰ صفحه - از ۴۷ تا ۶۶.
۵.تألیف مقاله ای علمی ترویجی با عنوان"صاحب منصبان و اندیشوران ایرانی تبار مدفون در بقیع " برای ویژه نامه بقیع، که در فصلنامه علمی_ ترویجی میقات شماره ۱۱۱ بهار ۱۳۹۹ به چاپ رسیده است.
۶. پژوهشی در موقعیت بیداء و رویدادهای واقع در آن از محل احرام تا فرونشست آن از منظر فریقین
سیدمحمود سامانی ، فصلنامه پژوهش های مهدوی، پیاپی ۲۹ (تابستان ۱۳۹۸)، صص ۱۱۹ -۳۵
۷.بررس تاریخی شستشوی کعبه با گلاب ایرانی، فصلنامه میقات حج، شماره،۱۱۲، ۱۳۹۹ .
۸.حجگزاری لیبی و چالشهای آن، فصلنامه میقات حج، شماره، در حال انتشار.
مقالات علمی تخصصی
۱.تالیف مقاله ای تحت"عنوان بنی اسد و تشیع" چاپ شده در فصلنامه علمی _تخصصی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ۱۳۸۵.
۲.تألیف مقاله ای تحت عنوان:" راهبردهای امام سجاد(ع) برای گستش تشیع"، دوفصلنامه سیره پژوهی اهل بیت(ع)، شماره ۲، بهار و تابستان ۱۳۹۵.
۳.تألیف مقاله ای تحت عنوان "آثار تربیتی اعتقاد به معاد" فصلنامه پژوهشی مطالعات تفسیری، شماره ۴، ۱۳۸۹.
۴- تألیف مقاله ای تحت عنوان"سازمان مالی امویان با تکیه بر قلمروی شرقی خلافت چاپ شده در مجله "تاریخ در آیینه پژوهش"شماره ۶، ۱۳۸۴.
۵.تألیف مقاله تحت عنوان"منبع شناسی صحابه: الاصابه فی تمییز الصحابه" چاپ شده در مجموعه ي نقد وبررسي منابع سيره ي نبوي زير نظر استاد رسول جعفريان ,۱۳۷۸.
تقدیرنامهها:
۱-کسب عنوان پژوهشگر برتر در"چهارمین آیین ملی تجلیل از پژوهشگران معارف اسلامی"ویژه استادان و دانشجویان معارف اسلامی در سال ۱۳۹۰.
۲.دریافت لوح سپاس به عنوان کسب رتبه برتر و دانشجوی نمونه در مقطع دکتری در سال۱۳۹۱ از دانشگاه معارف اسلامی .
۳.دریافت لوح تقدیر از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات اسلامی وزارت ارشاد به خاطر تألیف کتاب: "فرهنگ ایثار در اسلام و راهکارهای ترویج آن در جامعه".
۴.دریافت لوح تقدیر از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به خاطر تألیف مقاله: "شهدای علوی تبار در واقعه کربلا" در مجموعه نگاهی نو به جریان عاشورا که آن به عنوان پژوهش برتر در همایش دین پژوهان انتخاب شد.
۵.دریافت لوح تقدیر از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به خاطر همکاری در مجموعه چند جلدی کتاب "فرهنگ قرآن کریم" به عنوان کتاب برگزیده سال جمهوری اسلامی در سال ۱۳۹۰.قابل ذکر است که بنده در نوشتن بخشی از اعلام این فرهنگنامه سهیم بودم.
۶. دریافت لوح تقدیر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به خاطر همکاری در مجموعه چند جلدی "دائره المعارف قرآن کریم"حائز رتبه دوم در دوازهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم به عنوان کتاب برتر قرآنی. قابل ذکر است که بنده به عنوان عضو شورای گروه تاریخ و همچنین مؤلف چند مقاله و ارزیاب برخی مقالات این دائره المعارف بودم.
۷.پژوهشگر نمونه استان قم در بخش فرهنگیان در سال ۱۳۹۳.
۸..حائز رتبه برای کتاب «مقتل جامع سید الشهدا» به عنوان محقق همکار از ...کنگره دین پژوهان در سال ۱۳۸۱.
۹.مقاله برتر پنجمین همایش بین المللی امام سجاد(ع) در بندر عباس در سال ۱۳۹۴.
۱۰. پژوهشگر برتر پردیس های دانشگاه فرهنگیان استان قم در سال ۱۳۹۶.
۱۱.پژوهشگر برتر پژوهشکده حج و زیارت ۱۳۹۷.
۱۲.پژوهشگر برتر در دانشگاه فرهنگیان،پردیس های قم در سال ۱۳۹۹.
۱۳.شایسته تقدیر دانسته شدن کتاب"مناسبات اهل بیت(ع) با ایرانیان" در فراخوان پژوهش کتاب سال فرهنگی و دریافت تقدیر نام از وزیر ارشاد اسلامی در سال ۱۳۹۴.
راهنمایی، مشاوره و داوری پایان نامه ها
الف) راهنمایی، مشاوره و داوری رساله های دکتری:
۱.راهنمایی رساله" فرایند تحول مذهب زیدی به مذهب امامی در طبرستان"، علی امامی فر، دانشگاه معارف اسلامی۱۴۰۰.
۲.راهنمایی رساله"تحلیل نهاد آموزشی امامیه در ایران عصر قاجار" محمد شهبازی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۴۰۰.
**مشاور رساله دکتری
۱. مشاور رساله دکتری:"نقش زنان در تمدن اسلامی عصر عباسی (شرق خلافت اسلامی)" خانم نصرت بانو عزیزی، رشته مدرسی معارف اسلامی گرایش تاریخ و تمدن اسلامی ،دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۹.
۲. مشاور رساله دکتری:"کارکرد تاریخ اجتماعی شیعیان از عصر سلجوقیان تا پایان ایلخانان با تأکید بر آداب و رسوم"، ایمانی، سطح ۴ حوزه علمیه، ۱۴۰۰.
**۱. داوری رساله دکتری محمد جواد واعظی با عنوان"انعکاس اخبار اهل بیت در منابع منتخب" در دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۴.
۲.داوری رساله دکتری با عنوان "جایگاه و نقش سادات طباطبایی در عصر عباسیان" از خانم مرضیه خزعلی در دانشگاه معارف اسلامی ۱۳۹۴.
۳.داوری رساله دکتری "مواجهه فرهنگی امامان شیعه با فرهنگ ایرانی و ایرانیان" دانشگاه معارف اسلامی ۱۳۹۵.
۴.داوری رساله دکتری: آموزه امت اسلامی در قرآن کریم و تبیین قابلیت های فرهنگی و تمدنی آن،: محسن عرفان، دانشگاه معارف اسلامی،۱۳۹۵.
۵.داوری رساله دکتری"پیامدهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مهاجرت علویان به ایران تا برآمدن آل بویه" ، علیزاده، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷ .
۶.داوری رساله دکتری "فرآیند تحول تاریخی سنت اجتماعی مهریه در فرهنگ اسلامی تا پایان قرن چهارم هجری" اعظم رمضانی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۷. داوری رساله دکتر، تحلیل وضعیت دانش پزشکی و داروسازی در عصر صفوی، زهرا اسلامی فرد، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۸..داوری رساله دکتری، ":بررسی مواجهه فرهنگی امامان شیعه (ع) با فرهنگ ایرانی" علی یزدانی احمدآبادی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۶.
۹. داوری رساله دکتری": تحلیل تأثیر سیاستهای شاهان صفوی بر گرایش مذهبی مردم ایران به تشیع اثنی عشری، سید حمید حسینی، جامعه المصطفی العالمیه،۱۴۰۰.
۱۰.داوری رساله دکتری:"تأثیر آموزه های مکتب اهل بیت(ع) بر مردم سبزوار"، جامعه الزهرا، ۱۴۰۰.
راهنمایی کارشناسی ارشد:
۱.راهنمایی پایان نامه :"بررسی اندیشه، شخصیت و مواضع مقداد"، سمیه ممیوند، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۶.
۲.راهنمایی پایان نامه" وضعیت علوم و عالمان در قرون ..." خانم مریم بزرگ زاده دانشگاه معارف اسلامی(۱۳۹۶.
۳.راهنمایی پایان نامه: بررسی تاریخی تعالیم کلامی امام کاظم(ع)، محمد زاهدی مقدم، دانشگاه معارف اسلامی,۱۳۹۶
۴.راهنمایی پایان نامه "بررسی تاریخی تعالیم کلامی امام هادی(ع)"، محمود بختیاری، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۵. راهنمایی پایان نامه "وضعیت علم تاریخ و جغرافیا در قرون هفتم و هشتم"، نسرین تمهیدی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۶. راهنمایی پایان نامه "بررسی تاریخی تعالیم کلامی امام رضا(ع) ، حسینی بیجی کلا، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۷. راهنمایی پایان نامه"انگیزه های فتوحات تا پایان امویان" سید غفور موسوی امیری ، دانشگاه معارف اسلامی،۱۳۹۸.
۸.راهنمایی پایان نامه:"آموزش قرآن و احکام در عصر نبوی" جامعه الزهرا،
۹. راهنمایی پایان نامه"جنگ بدر از دیدگاه فریقین"، غلام حیدر از پاکستان ، جامعه المصطفی العالمیه.
۱۰. راهنمایی پایان نامه" نقش فرهنگی و رفاهی زنان از آغاز تا پایان عباسیان"، جعفری، جامعه الزهرا، ۱۳۹۹.
۱۱. راهنمایی پایان نامه"دولت شیعی بنو حمود در اندلس، سید رضا هدایتی، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۹۹.
۱۲.راهنمایی پایان نامه"وضعیت سیاسی، اجتماعی،فرهنگی وعلمی قرون پنجم وششم در شرق جهان اسلام"، افراخته، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۱۳. راهنمایی پایان نامه" نقش فرهنگي علماي اماميه در دوره ايلخاني"، فرحناز پریدار، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۱۴. راهنمایی پایان نامه:" بررسی تعامل ایرانیان با سپاه اسلام در جریان فتح ایران تا پایان دوره ی امویان"، مهران رحیمی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۱۵.پایان نامه :"بررسی تاریخ تشیع در امارات"، احمد قاسمی، رساله سطح ۳ حوزه علمیه ۱۳۹۹.
۱۶. راهنمایی پایان نامه:"نقش دولت صفوي در صنايع و محصولات غير نظامي"، عليرضا کرم پور، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۱۷.راهنمایی پایان نامه:"بررسی وضعیت علم تفسیسر (در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری)"، اعظم احمدی قروه، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۱۸.راهنمایی پایان نامه:"وضعیت علوم اسلامی (فقه و اصول فقه) و عالمان در شرق خلافت اسلامی قرون هفتم و هشتم،" فاطمه بلنج، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
ب) استاد مشاور
۱- مشاور پایان نامه:" بررسی جایگاه و شخصیت جابر بن عبد الله انصاری در تاریخ اسلام، پایان نامه ی کارشناسی ارشد، مهدی قادری، دانشگاه معارف اسلامی قم,۱۳۹۳
۲- مشاور پایان نامه: ""جنبش های شیعی در دوره عباسیان تا سال ۲۶۰ قمری و مواضع ائمه در برابر آن"، مظهر حسین سبزواری (پاکستان)؛ جامعه المصطفی العالمیه،
۳- مشاور پایان نامه: "شخصیت و نقش محمد بن ابی بکر در عصر عثمان و امام علی(ع)، مانگ تاوون، جامعه المصطفی،۱۳۹۳ .
۴. مشاور پایان نامه: "مقایسه جریان تشیع در اوایل و اواخر امامت امام سجاد(ع) با تأکید بر نفش فرهنگی و سیاسی ایشان، یوسف ملاکی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۴.
۵.مشاور پایان نامه:"بررسی وضعیت علوم انسانی غیر اسلامی (تاریخ نگاری و جغرافی نگاری) از آغاز صفوی تا انتهای دوره شاه عباس صفوی، مهسا اسد بیگی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۶.
۶. مشاور پایان نامه:" علل واگرایی دولت های شیعی(آل بویه، حمدانیان، فاطمیان) در قرن چهارم"،مهدی قاسمی طالشی، دانشگاه معارف اسلامی،۱۳۹۶.
۷. مشاور پایان نامه:"سرگذشت شیعیان در قلمرو حکومت عثمانی"، جوهری، سطح سه حوزه علمیه، ۱۳۹۵.
۸. مشاور پایان نامه: "قیام امام حسین(ع) در منابع روایی و تفسیری اهل سنت"، عبد الحسین رئیسی، دانشگاه فرهنگیان، ۱۳۹۴.
۹. مشاور پایان نامه "هنر ارتباط در سیره نبوی" دانشگاه فرهنگیان، ۱۳۹۸.
۱۰.مشاور پایان نامه:"تساهل در سیره معصومین(ع)"، امرایی، حوزه علمیه ، ۱۴۰۰.
۱۱. مشاور پایان نامه:"وضعیت علوم انسانی غیر اسلامی (تاریخ نگاری و جغرافی نگاری عصر تیموری، فرزانه فتوحی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۱۲.مشاور پایان نامه: "تأثیر تفرقه و اختلاف بر فرهنگ اسلامی از رحلت پیامبر (ص) تا پایان امویان"مسلم امیریان، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۶.
۱۳.مشاور پایان نامه ارشد "تاثیر تحجر و جمود بر فرهنگ اسلامی از رحلت پیامبر(ص) تا پایان عصر اموی"، رحمان ترابی،دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۸.
۱۴.مشاور پایان نامه"نقش اماکن مقدس بالخصوص حرم سیدالشهداء در استجابت دعا ، علی ادبی، حوزه علمیه، ۱۳۹۸.
ج) استاد داور
۱.داوری پایان نامه ارشد با عنوان:"تاریخنگاری امامیه در عصر صفویه"، جامعه الزهرا، به راهنمایی خانم ناهید طیبی و دانشجو زهرا محمدی.
۲.داوری پایان نامه :"نقش زنان در تحولات سیاسی _فرهنگی صدر اسلام تا سال ۶۱ هجری"، حمیده گنجی ،دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۴
۳.داوری پایان نامه:" فرصت ها، چالش ها و استراتژی های فرهنگی امامیه تا پایان امویان" نگار مهرجو، دانشگاه معارف اسلامی،۱۳۹۴.
۴.داوری پایان نامه "مناسبات پیامبر با رؤسای قبایل"، دانشگاه معارف اسلامی،۱۳۹۴.
۵.داوری پایان نامه ارشد :"بررسی کاتب وحی بودن معاویه" پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، آبان۱۳۹۵.
۶. داوری پایان نامه : "اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شیعیان خراسان در دوره سوم خلافت عباسی"، سطح سه حوزه علمیه قم، ۱۳۹۵
۷. داوری پایان نامه ارشد :"نقش باذان در اسلام ایرانیان یمن و پیامدهای آن"، محسنی، سطح سه، ۱۳۹۵
۸.داوری پایان نامه ارشد"بررسی و نقد تاریخ نگاری امامیه در عصر صفوی"،زهرا محمدی، به راهنمایی ناهید طیبی.
۹..داوری پایان نامه "مناسبات پیامبر با رؤسای قبایل"، دانشگاه معارف اسلامی،۱۳۹۴.
۱۰.داوری پایان نامه ارشد :"بررسی کاتب وحی بودن معاویه" پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، آبان ۱۳۹۵.
۱۱. داوری پایان نامه : "اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شیعیان خراسان در دوره سوم خلافت عباسی"، سطح سه حوزه علمیه قم، ۱۳۹۵
۱۲.داوری پایان نامه:"نقش باذان در اسلام ایرانیان یمن و پیامدهای آن"، محسنی، سطح سه حوزه علمیه قم، ۱۳۹۵
۱۳.داوری پایان نامه ارشد"بررسی و نقد تاریخ نگاری امامیه در عصر صفوی"،زهرا محمدی، به راهنمایی ناهید طیبی.
۱۴. داوری پایان نامه ارشد با عنوان:"تاریخنگاری امامیه در عصر صفویه"، جامعه الزهرا، به راهنمایی خانم ناهید طیبی و دانشجو زهرا محمدی
۱۵.داوری پایان نامه حقوق همسایه از دیدگاه قرآن و سنت با تأکید بر رساله حقوق امام سجاد(ع)، علی ضیایی، دانشگاه فرهنگیان، ۱۳۹۷ق.
۱۶. داوری پایان نامه" نقش عالمان در جامعه اسلامی از منظر امام باقر(ع) و امام صادق(ع)" فهیمه نصر اللهی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۴۰۰.
۱۷.داوری پایان نامه:" تمدن در قرآن کریم (مطالعه موردی المیزان علامه طباطبایی (ره)، ملک نصب،دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۱۸.داوری پایان نامه":اصحاب امام سجاد (ع) : جایگاه، شخصیت و رفتار (با تاکید بر گونه شناسی گرایش ها)، محمد باقر شاکری، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۷.
۱۹.داوری پایان نامه:" بازتاب سنت های تاریخی در واقعه عاشورا، معصومه محمدیان، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۶.
۲۰.داوری پایان نامه:" فضائل و مناقب اهل بیت در کتاب تاریخ یعقوبی و مروج الذهب، زینب شفیعی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۶.
۲۱.داوری پایان نامه":نقش زنان در تحولات سیاسی _فرهنگی صدر اسلام تا سال ۶۱ هجری." ، حمیده گنجی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۵.
۲۲.داوری پایان نامه":فرصت ها، چالش ها و استراتژی های فرهنگی امامیه تا پایان امویان"،نگار مهرجو، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۵.
۲۳.داوری پایان نامه "سیر رفاه گرایی در میان مسلمانان بعد از رحلت پیامبر اکرم (ص) تا پایان امویان و داوری پایان نامه "تأثیر آن بر فرهنگ و تمدن اسلامی" عطاء الله عارف، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۴.
۲۴.داوری پایان نامه "تأثیر امام رضا(ع) در گسترش فرهنگ تشیّع در ایران تا پایان عباسیان، حسین علی میرزایی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۴.
۲۵.داوری پایان نامه:" بررسی مناسبات پیامبر اکرم (ص) با رؤسای قبایل"نرگس مسیبی، دانشگاه معارف اسلامی، ۱۳۹۴.
نظارت ها:
-. نظارت برکتاب "امام حسین (ع) و قرآن" کار مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی قم چاپ شده در سال ۱۳۸۶.
-.نظارت بر کتاب"خدمات علمای امامیه در حج و حرمین شریفین از صفویه تا انقلاب اسلامی" ۱۳۹۹.
-.نظارت بر کتاب"تحلیلی از غزوه بدر، شهدا و مزارات آن" در چرخه انتشار.
-.نظارت بر مجموعه مقالات فدک در پژوهشکده حج و زیارت.
-. نظارت بر کتاب"نگاهی انتقادی به کتاب اثر التشیع علی الروایات التاریخیه.
-.شرکت در کارگاه"نقد و بررسی کتاب امامان شیعه" تألیف حمید احمدی، در دانشگاه معارف اسلامی.
-.شرکت در تدوین سرفصلهای درسی گرایش تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در دانشگاه معارف اسلامی
-.ارزیاب و داور کتب و مقالات تاریخی همایش بین المللی میراث مشترک ایران و عراق .
-.ارزیابی مقالات علمی – پژوهشی و ترویجی فصلنامه های متعدد. و نیز ارزیابی آثار مراکز آموزش و پژوهشی مختلف.
عضویت ها در مراکز آموزشی و پژوهشی
-.عضو کمیته علمی همایش بین المللی سیره و زمانه امام حسن عسکری(ع) به عنوان نماینده پژوهشکده حج و زیارت.
پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت/ عضو شورای علمی گروه تاریخ و سیره اهل بیت(ع) به مدت چند سال.
پژوهشکده حج و زیارت /عضو شورای علمی دانشنامه حج و حرمین شریفین از سال ۱۳۸۹ ببعد
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی/عضو شورای علمی گروه تاریخ و اعلام دائره المعارف قرآن کریم
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی/ عضوشورای علمی گروه تاریخ پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع)
پژوهشکده حج وزیارت / مدیر گروه تاریخ و اعلام دانشنامه حج و حرمین شریفین از سال۱۳۸۸ تا کنون.
عضو شورای علمی گروه تاریخ دانشگاه معارف اسلامی قم از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷.
پژوهشکده حج و زیارت /عضو شورای پژوهشی از سال ۱۳۹۳ تا کنون .
پژوهشکده حج و زیارت /عضو شورای علمی دانشنامه حج و حرمین شریفین از سال ۱۳۸۹.
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی/عضو شورای علمی گروه تاریخ دائره المعارف قرآن کریم از سال حدود ۱۳۸۰ ببعد.
عضو شورای علمی گروه تاریخ"دانشنامه اهل بیت(ع)" در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹(ادامه دارد).
عضو هیئت مدیره انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم در دو دوره در سالهای ۱۳۹۵ ببعد.
فعالیتهای علمی اجرایی
-.دبیر گروه تاریخ جامعه المصطفی العالمیه(مدرسه عالی امام خمینی ره ) در سال ۱۳۷۹.
-.سرپرست گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت از ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰.
-.مدیر گروه تاریخ و اعلام دایره المعارف قرآن کریم از سال۱۳۹۶ تا۱۳۹۸ .
-.دبیر علمی برخی نشست های علمی مانند:"گونه شناسی مزارات سادات مدفون در ایران در قرون نخستین اسلامی" در روز چهارشنبه ۳ مهر ماه ۱۳۹۸ در سالن جلسات پژوهشکده حج وزیارت.
-.دبیر علمی نشست تخصصی" هند و حج و حرمین شریفین"، ۱۳۹۸.