یکصد و پانزدهمین پیش نشست علمی کنگره بین المللی اندیشههای قرآنی امام خامنهای (مدظله العالی) با موضوع" اصول نظری مذاکره با دشمن در اندیشههای قرآنی امام خامنهای" در سالن جلسات روز پنجشنبه 20 مهرماه 1402 در سالن جلسات پژوهشکده حج و زیارت برگزار شد.
در این نشست، دکتر میرزاد علیزاده، رئیس پژوهشکده حج و زیارت، به عنوان ارائه دهنده بحث به ارائه مطلب مستخرج خود از کتاب و مقالهای که برای این کنگره تحت عنوان «اصول نظری مذاکره با دشمن در اندیشه های قرآنی امام خامنه ای» تدوین کرده بود پرداخت.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت پس از بیان مقدماتی سه گانه در ضرورت پژوهش در قرآن برای استخراج علوم انسانی از دیدگاه رهبر معظم انقلاب دشمنشناسی و دشمنستیزی در اندیشه معظم له و ترازهای سه گانه مذاکره با دشمن در اندیشه ایشان را مورد بررسی قرار داد. وی برای این ترازها، تراز مبنایی ومکتبی و تراز تجربه تاریخی و تراز سیاسی و دیپلوماسی را بیان کرد .
دکتر علیزاده در ادامه به تبیین مفاهیم این پژوهش پرداخت و در تشریح اصول نظری؛ آنها را قواعد عامی دانست که در مرحله ذهنی انسا را برای طراحی و برنامه ریزی یاری می کنند. وی در ادامه پنج اصل را به عنوان اصول نظری مذاکره با دشمن در اندیشه امام خامنه ای مطرح کرد. ایشان این اصول را با این عناونی معرفی کرد: اصل توکل برخداوند؛ اصل غیرقابل اعتماد دانستن دشمن؛ اصل دشمن را اهل فریب و نقض عهد دانست ؛ اصل اعتقاد به نصرت الهی؛ اصل پنجم برخورداری از قدرت و مهارت در مذاکره .
حاضران این نشست ضمن تشکر از جناب علیزاده برای پای گذاشتن در این میدان و پرداختن به آن و تقدیر از تلاش علمی ایشان، نکاتی را به عنوان پیشنهاد و انتقاد برای تکمیل کار عرضه کردند از جمله تفکیک کردن بین اصول و مبانی، توجه به اصول حکمت و عزت و مصلحت در کلام رهبری، پرداختن به اینکه آیا مذاکره بدون ضرورت امری مستحسن و مجاز است، انتقاد به برخی از شاهدمثال های ذکر شده از آیات. همچنین از دکتر علیزاده خواسسته شد تا برهههای مختلف سخنان رهبر معظم انقلاب را با تنوع بیشتری از طیف آیات در این موضوع بررسی کند.
رئیس پژوهشکده نیز با تشکر ازانتقادات و پیشنهادات طرح شده، با تاکید بر ساحت اصول نظری مذاکره و نه ساحت اصول عملی در این نشست، همچین توجه به اینکه مطالب عرضه شده گلچینی از مقاله و کتاب در حال نگارش در این موضوع است و در آثار اصلی شواهد بیشتری آمده است، توضیحاتی بیان کردند.
این نشست با حضور اعضای گروه های علمی و کارشناسان پژوهشکده حج و زیارت با دبیری دکتر حجت الاسلام دکتر محمدسعید نجاتی برگزار شد.