شش کارگاه علمی ـ پژوهشی همایش جهانی «بقیع، مدفن امامان و اصحاب» به همت پژوهشکده حج و زیارت و با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی، روز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ در دو نوبت صبح و عصر، برگزار گردید.
در کارگروه علمی پژوهشی «مطالعات تاریخی تمدنی بقیع» که ریاست آن با حجتالاسلام والمسلین دکتر ناصر رفیعی، استاد حوزه و دانشگاه بود، چهار مقاله ارائه شد. در ابتدای این جلسه، حجتالاسلام رفیعی از بقیع به عنوان یک تاریخ و جغرافیای سیاسی که میتوان درسهای بسیاری از آن آموخت، یاد کرد.
مقاله نخست این کارگاه با عنوان »مرقد ائمه البقیع در آینه معماری بیناتمدنی (اسلامی ایرانی)» نوشته حمید رضانژاد رمضانی ارائه گردید و دکتر احمد خامه یار آن را نقد کرد. رضانژاد در بخشی از مقاله خود آورده است: اولین بنای قبرستان بقیع توسط یک معمار ایرانی ساخته شده است و با ورود اسلام به ایران، معماری آرامگاهها و مساجد در ایران رواج پیدا کرد. مقاله دوم این کارگاه با عنوان «مساجد بقیع در منابع تاریخی» نوشته سیدمحمدحسین میرعبداللهی شمس که توسط حجتالاسلام والمسلمین سیدمجتبی اوصیا نقد شد. مقاله سوم این کارگاه با موضوع «گونه شناسی باورهای زائران بقیع با تاکید بر سفرنامههای مغربیان نوشته آقایان حجج اسلام دکترحامد قرائتی و دکتر محمدرضا حیدری خراسانی ارائه گردید و توسط حجتالاسلام دکتر علی اکبر عالمیان نقد شد. مقاله پایانی این کارگروه از سوی خانم اعظم ابوالحسنی با موضوع «تاریخ نگاری ابن شبه درباره بقیع در آینه گزارشهای کتاب تاریخ المدینه المنوره و نقد آن» ارائه و توسط خانم دکتر ناهید طیبی نقد شد.