نشست علمی بررسی و نقد کتاب «تاریخ نجف از آغاز تاکنون» تألیف دکتر هادی انصاری روز پنجشنبه (۲۹آذر) با حضور جمعی از پژوهشگران در پژوهشکده حج و زیارت برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر هادی انصاری پیرامون انگیزه تالیف این کتاب گفت: نام نجف عشق و محبت و وابستگی به ساحت مقدس اهلبیت را ایجاد میکند، بنده ۱۷ سال دراین شهر زندگی خود را سپری کردم و اذان و اقامه را در گوش بنده در بالاسر مطهر خواندهاند و در بیت روحانیت و مرجعیت رشد پیدا کردم. لذا احساس کردم تا با نگارش این کتاب ادای دین خود را نسبت به این شهر انجام دهم.
وی به تبار خانوادگی خود اشاره کرد که همگی در خدمت خاندان اهلبیت بودهاند و گفت: مرحوم والد ما هر روز ماوقع آن روز را در منزل برای والده مطرح میکردند و همین باعث شد که از دوران کودکی در جریان مسائل مختلف نجف و بیوتات علما قرار میگرفتیم و همچنین ارتباط ایشان با ساخت بناهای مختلف اعتاب مقدس و مقابر علما باعث ایجاد علاقه و انگیزه جدی در بنده شد تا در این زمینه خدمت کنم.
مولف کتاب به بیان جزئیاتی از ترمیم و بازسازی اعتاب مقدسه پرداخت و گفت: در این کتاب نکات نابی از معماری حرم امیرالمومنین(ع) و سایر اعتاب مقدسه و همچنین نکات تاریخی از حوزه علمیه نجف را در ۳۴۵ عنوان و ۱۵۰۰ صفحه و ۷۰۲ منبع بیان نمودهام.
دکتر هادی انصاری افزود: از کوچه پس کوچههای نجف تا پایاننامههای دانشگاههای بغداد هر آنچه را که درباره تاریخ نجف آمده است بررسی و جمعآوری نمودهام. همچنین تلاش نمودهام فرهنگ خاص مردم نجف از پوشش و غذا و آداب و رسوم مختلف نجف را در این این کتاب تجمیع کنم. همچنین تعاملات مردم نجف با طلاب و حوزویان را نیز ثبت نمودهام.
در ادامه آیتالله سیدمنذر حکیم به عنوان ناقد به بررسی فصلها و عناوین کتاب پرداخت و گفت: از نظر بنده ۱۴ امتیاز در این اثر وجود دارد از جمله آنکه کتاب توصیف نجف از سوی یکی متولد و بزرگ شده و تربیت شده در یک خانوادهی اصیل این شهر و همچنین فردی دنیا دیده روایت شده است. نثر بسیار زیبا و رسا و پاورقیهای خوب و راهگشا و نگاه چند بعدی به مسائل از دیگر امتیازات این کتاب است.
وی افزود: نامگذاری این کتاب با عنوان « از آغاز تاکنون» ابهام دارد و به نظر میرسد باید آغاز شهر نجف در تاریخ مشخصی محصور شود. نیاز بود روش این کتاب و نوع مخاطبان و همچنین فهرست منابع در پایان کتاب مشخص شود.
در بخش دیگر این نشست حجتالاسلام دکتر نجاتی دیگر ناقد این کتاب گفت: این کتاب با توجه به جامعیتی که دارد میتواند مرجع و منبع مهمی برای تحقیقات آینده پیرامون نجف باشد. اقدامات دکتر انصاری در بازسازی اعتاب مقدسه خدمت بزرگی به تمدن اسلامی بوده که گزارش جزئیات آن در این کتاب آمده است.
ی گفت: قلم توانای ایشان در توصیف حال و هوای نجف از بازار تا مدارس و حرم مطهر این شهر به حدی زیبا و دقیق است که انسان خود را در همان فضا احساس میکند. این قلم در تاریخ اجتماعی امتیاز بسیار مهمی است. تصاویر ثبت شده در این کتاب هم گنجینهی بسیار مهمی است که جا داشت به صورت رنگی در کتاب چاپ شود.
در پایان دکتر هادی انصاری به برخی نقدها و نظرات وارده از سوی حضار پاسخ گفت.