به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا، كتاب شخصيتهاي شيعه در صدر اسلام را «پيشگفتار، اصالت تشيع از نظر تاريخ، نوشتههايي درباره ياران پيامبر صليالله عليه وآله، حقكشيهاي روشن در تاريخ، شخصيتهاي اسلامي شيعه و موارد استعمال لفظ شيعه» سازماندهي كردهاند.
بررسي احوالات اشخاصي همچون «ابوايوب انصاري، ابان بن سعيد، ابوذر غفاري، براءبن مالك انصاري، بريد اسلمي، بريدة بن خضيب اسلمي، بلال بن رياح، حجاج بن عمرو بن غزيه مازني، حجر بن عدي كندي، حذيفة بن اليمان و شخصيتهاي ديگر» از ديگر موضوعات اين كتاب است.
در پيشگفتار اين كتاب در اصالت تشيع از نظر تاريخ آمده است: «زندگي ياران پيامبرگرامي اسلام صلياللهعليه وآله بزرگترين گنجينه علمي و اخلاقي و اجتماعي است كه در اختيار ما مسلمانان قرار دارد. هنگامي كه شجره رسالت بارور گرديد و پيامبر به تبليغ و پرورش افراد پرداخت، نخستين دستآورد اين شجره مقدسه، ايمان گروهي از رجال با اخلاص و با وفا بود كه در طول تاريخ حيات پيامبر صلياللهعليه وآله و پس از وي در گسترش و رسالت اسلام كوشيدند و جان و مال خود را فداي هدف مقدس حضرتش نمودند.
در اين كتاب درباره ابوذر غفاري و سخنان پيامبر صلياللهعليه وآله درباره او نوشته شده است: «پيامبر اسلام صلياللهعليه وآله با سخنان مختلفي به شخصيت و عظمت ابوذر اشاره نموده و او را مورد ستايش قرار داده است، ولي هيچكدام به اندازه جملهاي كه در مورد راستگويي او فرموده، جلوه و درخشندگي ندارد، پيامبر صلياللهعليه وآله فرمود: زير آسمان و روي زمين راستگوتر از ابوذر نيست. در اينجا ممكن است اين تصور پيش آيد كه طبق اين حديث، آيا ابوذر از امام و پيامبر هم راستگوتر بوده است؟...»
ابيّ بن كعب از جمله ياران پيامبر صلياللهعليه وآله است كه در اين كتاب احوالات او نيز مورد بررسي قرار گرفته و آمده است: «ابيّ بن كعب پيش از آنكه اسلام بياورد، از احبار و دانشمندان يهود به شمار ميرفت و به تورات و عهد عتيق و كتابهاي مذهبي يهوديان، كاملا احاطه داشت و از بشارتهايي كه در تورات درباره پيامبر اسلام صلياللهعليه وآله داده بود، آگاه بود. از اين رو هنگامي كه نخستين مبلغ اسلام، مصعب بنعمير به شهر يثرب (مدينه) وارد شد و مردم را به آيين اسلام دعوت كرد، وي با بينش و بصيرت كامل، اسلام را پذيرفت، بيآنكه تا آن هنگام، خود پيامبر صلياللهعليه وآله را ديده باشد.»
در رابطه با همبستگي جابر با خاندان رسالت ميخوانيم: «در ميان ياران پيامبر صلياللهعليه وآله، جابر جزء گروه معدودي است كه در ميان شيعه شهره و محبوبيت خاصي دارد و در افكار عمومي، چهره شناختهشدهاي به شمار ميرود. علت اين امر، ارتباط و پيوند معنوي عميق جابر با خاندان رسالت است، زيرا او همواره در كنار خاندان رسالت بوده و در شرايط حساس و دشوار، علاقه عميقش را به اين خاندان به ثبوت رسانيده است.»
در بخش پيمان وفاداري شيعيان با اميرالمؤمنين عليه السلام آمده است: «بامداد روز بيستم ماه رمضان، شهر كوفه چهرهاي ديگر داشت، همه ناآرام و نگران بودند، حادثه سحرگاه روز قبل، همه چيز را عوض كرده بود. در اطراف خانه اميرمؤمنان عليهالسلام انبوهي از جمعيت ديده ميشدند كه با بيتابي انتظار ميكشيدند، اينبار برخلاف هميشه درب اين خانه به روي مردم بسته بود. مردم طاقت نميآوردند و براي اطلاع از حال امام اجازه ورود ميخواستند. ناگاه در ميان انتظار و ناآرامي جمعيت، در باز شد و مردم به داخل خانه علي عليهالسلام راه يافتند...»
شايان ذكر است، كتاب شخصيتهاي شيعه در صدر اسلام نوشته آيتالله جعفر سبحاني به همت انتشارات توحيد در ۵۵۲ صفحه و با تيراژ ۱۰۰۰ نسخه روانه بازار نشر شده است.