تاريخ : 1392/09/13 | کد : 6998 |
نشست علمي « بايسته ها و آسيب شناسي پژوهش در حوزه وهابيت» در پژوهشكده حج و زيارت برگزار شد
به منظور آسيبشناسي از تحقيقات و پژوهشهاي به عمل آمده در حوزه وهابيت پژوهي و چشم اندازي به بايستههاي پژوهش در اين زمينه گروه كلام و معارف پژوهشكده حج و زيارت در تاريخ دوازدهم آذرماه 1392 نشستي با عنوان «بايستهها و آسيبشناسي پژوهش در حوزه وهابيت» با حضور استاد فرزانه حجت الاسلام والمسلمين جناب آقاي سيد محمد كاظم طباطبائي برگزار كرد .
در اين نشست استاد طباطبائي با ذكر دو مقدمه به بيان آسيبهاي موجود و بايستههاي وهابيت پژوهي پرداخت
وي ابتدا تعريفي از كارهاي كلامي ارائه نموده و نوع كلامي را دفاع از مباني و آموزههاي مكتب و سلب برخي از نسبت هاي داده شده و يا نفي آموزههاي اشتباه مخالف بيان نمود وآنگاه در اين راستا ذكر دو مقدمه را لازم دانست:
مقدمه اول: -شناختن گروه هدف در تحقيقات. زيرا گروه هدف در شبهات وهابيتگاه شيعه وگاه سني است و هر كدام از اين دو گروه داراي طيفهاي مختلف از فرهيختگان تا توده مردم با باورها و گرايشات متفاوتند كه هر يك از اين مخاطبان كارهاي تحقيقي متناسب با سطح علمي و باورهاي خويش را ميطلبد.
مقدمه دوم: توجه به توليد فكر و انديشه در بررسيهاي كلامي.
وي در اين باره بيان نمود كه معمول مراكز علمي مربوط به بحثهاي كلامي و ديگر مباحث تحقيقي مبطلا به ايستائي شده اند از اين رو هر مركز علمي علاوه بر گروههاي علمي نيازمند يك فكر خلاق است تا تنها كارش توليد انديشه و مهندسي خلاقانه براي چگونگي تبيين انديشه ديني ومقابله با شبهات باشد.
جناب آقاي طباطبائي آنگاه پس از بيان دو مقدمه بايستههاي تحقيق در حوزه وهابيت پژوهي را چند امر دانست
۱-خروج از حالت تدافعي به حالت تهاجمي و وارد نمودن شبهه عليه باورهاي وهابيت
وي گفت در اين باره لازم است مباني اساسي وهابيت مورد توجه باشد البته در اين بررسيها نبايد به استدلالات علمي محض بسنده نمود بلكهگاه لازم است به جدال احسن نيز روي آورد و از مقبولات و مشهورات براي اسكات طرف مقابل استفاده نمود، از اين رو لازم است نكات وپاسخهاي نقضي و يا بديهه گوئي هائي كه عالمان برجسته به هنگام بحث و مناظره گفتهاند يكجا جمع گردد و در اختيار روحانيون كاروانها قرار گيرد.
۲- توجه به عموم مخاطبان (نه فقط خواص) بويژه عموم اهل سنت زيرا وهابيت با تهمتها و دروغ عليه شيعه در پي ايجاد خصومت و تفرقه بين آنان و شيعه ميباشد.
۳- توجه به همه مباحث اعتقادي نه فقط به بحث امامت.
۴-استناد به منابع دست اول اهل سنت براي پاسخ گوئي و تبيين عقايد خود.
وي آفت اصلي در وهابيت پژوهي را استناد به منابع غير معتبر و يا تمسك به روايات ضعيف و عدم بررسي اسنادي روايات مخالف برشمرد.
۵- استدلالات ضعيف در مقابل وهابيت
وي اعجاب به دانستههاي خود و ساده و بيسواد به حساب آوردن علماي مخالف را يكي ديگر از آفات و آسيبها در عرصه كلام دانست كه اين امر سبب آسيب پذير شدن بحثهاي كلامي و ضعف تاليفات مربوطه شده است.
۶-جايگزيني نقد جزئيات به جاي نقد مباني.
وي از ديگر آفات بررسيهاي كلامي و نقد وهابيت را جايگزيني نقد جزئيات به جاي نقد مباني نام برد كه برخي به جاي اينكه مباني وهابيت و اصول كلي را زير سوال ببرند به فلان حديث تمسك ميكنند و سعي در تضعيف آن روايت دارند.
وي در پايان سخنان خويش مطالعه پاسخهاي وهابيت به شبهات شيعه را بسيار رهكشا دانست زيرا با مطالعه اين گونه آثار محقق به خلاء موجود در پاسخهاي خود پي برده در همان امور به تحقيق ميپردازد.