تاريخ : 1392/12/28 | کد : 9317 |
فعاليتهاي علمي و پژوهشي، پژوهشكده حج و زيارت تشريح شد
حجتالاسلام سيدمهدي عليزاده موسوي كه در آخرين نشست معاونين و مديران بعثه مقام معظم رهبري به رياست حجت الاسلام و المسلمين سيد علي قاضي عسكر سخن ميگفت افزود: كار مهم ديگر پژوهشكده، انتشار دانشنامه به عنوان يك كار سنگين علمي پژوهشي در قالب ۲۵۰۰ مدخل است اين دانشنامه كه توسط مقام معظم رهبري رو نمايي شد در تير ماه سال آينده براي انتشار آماده ميشود.
وي افزود: در سال جاري براي به روزرساني اطلاعات كارگزاران حج، چند گاهنامه در قالب «بينش» منتشر كرديم كه بينشهاي عربستان و سوريه منتشر شده و بينش عراق نيز آماده چاپ است.
حجتالاسلام عليزاده موسوي در مورد ساختار نيروي انساني پژوهشكده گفت: با جذب ۱۱ نفر هيئت علمي در سالجاري هم اكنون ۲۸ نيروي علمي در پژوهشكده مشغول فعاليت هستند و تعداد ۱۲ نفر هم به صورت پروژه اي همكاري ميكنند.
وي تحركات تكفيرها را يكي از معظلات جهان اسلام دانست و گفت: بحث بينش كلامي ما به اين موضوع تكفيريها و پاسخ گويي به شبهات آنان اختصاص دارد.
رييس پژوهشكده حج و زيارت همكاري با كنگرههاي بين المللي را از ديگر اقدامات پژوهشكده اعلام كرد و گفت: پنج مقاله علمي پژوهشي از سوي پژوهشگران پژوهشكده حج به كنگره امت اسلامي جامعه المصطفي ارائه شد كه مورد تاييد قرار گرفت و در آن كنگره به نام پژوهشكده حج به ثبت رسيد. كنگره امام كاظم (ع) نيز يكي ديگر از كنگره هايي بود كه پژوهشكده حج و زيارت در آن شركت نمود و در ارزيابي مقالات حضور مستمر داشت.
حجت الاسلام عليزاده موسوي اضافه كرد: ۱۲ نشست علمي و ۲۷ جلسه شوراي پژوهشي در موضوعات مختلف از سوي پژوهشكده برگزار شد و در فروردين ۹۳ نيز در «مسعي قلم» از بهترين آثار تهيه شده درحوزه حج و زيارت بعد از انقلاب اسلامي تقدير خواهد شد.
وي در مورد فعاليتهاي پژوهشكده در حوزه توليد نرم افزار گفت: سه نرم افزار امسال در حال آماده شدن است. يكي نرم افزار جامع وهابيت است. در حوزه وهابيت ما چندين نرم افزار داريم اما اين نرم افزارها ناقص هستند. مانند نرم افزار «شاخ شيطان» كه نواقص بسياري دارد. اما اين نرم افزار جديد همه حوزهها اعم از فيلم، عكس، متن، به صورت كارشناسانه در برمي گيرد كه مجموعه بسيار كاملي است. نرم افزار ديگري داريم كه كار توزيع مفاهيم را انجام ميدهد به اين معنا كه اگر بر روي هر مفهومي كليك گردد مفاهيم زير مجموعه آن نشان داده ميشود و هر يك از اين زير مجموعهها خود داراي زير مجموعه هايي هستند و بدين ترتيب موضوعات را كاملا پوشش ميدهد.
حجتالاسلامموسوي افزود: نسخه اي ديجيتالي از كتابهاي ضد وهابيت با نگاه علماي اهل سنت تهيه شده است. تلاش اين است تا دراين نرم افزار قدرت جستجو ايجاد كرده و از سوي ديگر تعداد و محتواي كتابها را نيز كاملتر كنيم و نسخه مثل كتابخانه عقيده كه در مكه توزيع ميشد در اين CD تهيه نماييم.
وي اضافه كرد: درحوزه فيلم نيز بنا به نظر نماينده محترم ولي فقيه در امور حج و زيارت، فيلم مستندي در دست توليد است. سناريو و متن آن از سوي پژوهشكده آماده ميشود و آقاي حيدري تهيه كنندگي آن را برعهده دارند. اين فيلم در مورد جنايتهاي وهابيت است و از دوران خوارج شروع و سپس به قرن هفتم و شرايط امروز وهابيت و جنايات آنان در سوريه و عراق و پاكستان و سومالي ميپردازد. همچنين يك فيلم سيزده قسمتي هم توسط اتحاديه راديوتلويزيونهاي جهان اسلام توليد شده كه بخش علمي اين فيلم به مجموعه پژوهشكده حج و زيارت سپرده شده است.
وي افزود: ۲۵۰۰ كليپ از جنايات وهابيت در پژوهشكده جمع آوري شده است كه به عنوان منبعي از سوي نهادهاي گوناگون مورد استفاده قرار ميگيرد. همچنين همه موضوعاتي كه نسبت به وهابيت وجود دارند مورد بررسي قرار گرفت تا در جاهايي كه كمتر كار شده است مورد توجه بيشتري قرار گيرد. نهايتا دو طرح تهيه و تصويب شد. كار يك دفتر مطالعات استراتژيك سلفيه كه در پژوهشكده ايجاد شده نيز اين است كه به جاي اين كه به تاريخچه وهابيت بپردازد به شرايط امروز وهابيت و سلفيه پرداخته ميشودو اطلاعات لازم را در باره گروهها و دستههاي تند رو سلفي و وهابي همچون القاعده و… ارائه ميدهد.
وي ادامه داد: با عنايت به اين كه وضعيت تكفير در جهان اسلام رو به افول است و تكفيريها در نشست سراسري اخير خود در رياض اذعان كردند كه تكفير كار درستي نيست و حتي تبليغ علني مذهبي در جهان را كار نادرستي دانستند. بنابر اين بهترين فرصت براي ارتباط با چهرههاي سرشناس و رموز اهل سنت و حتي خود سلفيه ايجاد شده است. مي توان با برخي از چهرههاي سعودي كه خواهان تعامل هستند ارتباطات برقرار كنيم و با آنها در زمينه مسائل مشترك تعامل نماييم.
وي در مورد برنامههاي سال آينده پژوهشكده اعلام كرد: در سال آينده چند برنامه اساسي مد نظر پژوهشكده قرار دارد. به نظر ميرسد كه در حوزه عتبات كمتر كار شده. عتبات بايد به عنوان يكي از محورهاي اصلي كار پژوهشكده قرار گيرد. به جاي اين كه به مباحث پاسخ به شبهات بپردازيم به تقويت بنيههاي اعتقادي زائران با توجه به سطح تحصيلي كه قرار دارند توجه خواهيم داشت تا آنان با مباني و عقايد شيعه بيشتر آشنا شوند و اگر در اين زمينه درست عمل شود، توانسته ايم به بحث پاسخ به شبهات نيز عمل نماييم.
دكتر موسوي ادامه داد: به نظر ميرسد در مطالعات سياسي و اجتماعي كمتر كار شده است. يكي از كارهايي كه در پژوهشكده صورت گرفته تهيه مجموعه «حج در انديشه مقام معظم رهبري» است كه در مرحله تصويب و چاپ است و اين آمادگي وجود دارد كه برخي از مقالات آن به زبانهاي ديگر ترجمه شده و براي ايام حج آماده شود. متاسفانه ظرفيتهاي سياسي اجتماعي حج شناخته نشده و نياز به توجه بيشتر دارد.
وي افزود: بحث سبك زندگي را با عنايت به فرمايشات مقام معظم رهبري در سال آينده آغاز ميكنيم بحث ديگر تمركز بر گروههاي هدف است. مثلا در حوزه عمره دانشجويي چه برنامه هايي بايد داشته باشيم البته كتاب هايي در اين زمينه تهيه شده ولي كارهاي زيادي وجود دارد. لازم است برنامه اي براي دانشجويان و نخبگان و اساتيد در مكه و مدينه و عتبات تهيه شود.
وي اضافه كرد: به دنبال اين هستيم كه از ظرفيتهاي استانها و حوزههاي علميه در پژوهشكده حج و زيارت استفاده كنيم و هماهنگي هايي در اين زمينه انجام شده است.
متاسفانه در حوزه بين الملل آنگونه كه بايد پژوهشكده فعال نيست. به عنوان نمونه در ماه آينده در آكسفورد همايشي تحت عنوان «زيات» برگزار ميشود كه تمام حوزههاي زيارت در اين همايش مورد بررسي قرار ميگيرد. در اين زمينه تعدادي از مقالات تهيه شده در پژوهشكده حج و زيارت براي اين همايش ارسال كرده ايم كه مورد توجه قرار گرفته است.
در اين نشست نماينده ولي فقيه در امورحج و زيارت از مديريت و همكاران پژوهشكده حج و زيارت قدرداني كرد و بر تداوم توليد محصولات اثر گذار پژوهشي در حوزه معارف حج وزيارت تاكيد نمود.
وي همچنين ابراز اميدواري كرد سال جديد سال پر خير و بركت براي همه مردم ايران اسلامي باشد و با درايت و مديريت حكيمانه رهبر معظم انقلاب توفيقات نظام جمهوري اسلامي ادامه تداوم يابد.