وي از بزرگان صحابه پيامبر(صلی الله علیه و آله) و از نقبا و بزرگان انصار است؛ فردي است كه در زمان ورود پيامبر(صلی الله علیه و آله) و مهاجران(از مكه) به مدينه، خانهاش را در اختيار مهاجران قرار داد. اموال خود را ميان آنان تقسيم كرد و ايثار را برگزيد. پدر وي، رييس قبيله اوس است. يوم بعاث را شاهد بوده. او معروف به «حضير الكتائب» است. به وسيله مصعب بن عمير، صحابي پاكباخته پيامبر(صلی الله علیه و آله) كه اولين مبلّغ راه رسالت بود، ايمان آورد. در زمان هجرت پيامبر(صلی الله علیه و آله)، به استقبال آن حضرت آمد و شور و شعف زايد الوصفِ جواني انجام داده. تلاش وسيعي كرد تا پيامبر(صلی الله علیه و آله) در دعوتش در مدينه توفيق يابد. در ورود پيامبر(صلی الله علیه و آله)، به جمع قبيله خود وارد شد و بشارت به بزرگترين منّت الهي بر اهل يثرب داد.
در کتاب بقيع الغرقد دربارة وي چنين نوشته شده است:
أسيد بن حضير بن سماك الأشهلي من سادات الأنصار و كان نقيباً و هو ممّن شهد العقبتين و بدراً... كنيته ابويحيَی، و قد قبل: أبوعتيق... أسلم علی يدي مصعب بن عمير.[1]
اسيد بن حضير بن سماك اشهلي، از بزرگان انصار است، سرپرستي را(نقابت) داشت. از كساني است كه در دو عقبه حاضر بود و در نبرد بدر حضور داشت. كنيهاش ابويحيي و به قولي ابوعتيق است به دست مصعب بن عمير اسلام آورد.
اسيد بن حضير بن سماك اشهلي، در دوران خلافت خليفه دوم، عمر بن خطاب دعوت الهي را لبيك و بدرود حيات گفت و به سوي خالق هستي پركشيد.
ابن حبان مينويسد:
مات في شعبان في خلافة عمر بن الخطاب سنة عشـرين، وصلّی عليه عمر بن خطاب و دفن بالبقيع.[2]
در ماه شعبان، در عهد خلافت عمربن خطاب به سال بيست هجرت حيات را وداع گفت و عمر بن خطاب بر او نماز گزارد و در بقيع مدفون گرديد.
[1]. بقيع الغرقد، ص ٢٢٠.
[2]. مشاهير علماء الأنصار، ابوحاتم محمد بن حبان، دارالوفاء، ١٩٧۶ م، ص ٣٣.