ابوسفيان بن حارث بن عبدالمطّلب نام اوست و گفتهاند كنيهاش نيز همين است؛ يعني همين ابوسفيان اسم او است. بعضي گفتهاند نامش مغيره است. پسر عموي پيامبر خدا(صلی الله علیه و آله) و در واقع برادر رضاعي آن حضرت است.
قال ابن قتيبة: كان أخا رسول الله من الرضاعة، أرضعته حليمة بلبنها أيّاماً وكان يألف رسول الله(صلی الله علیه و آله) فلمّا بعث عاداه و هجاه، ثم أسلم عام الفتح وشهد يوم حنين... .[1]
ابن قتيبه گويد: او برادر رضاعي پيامبر(صلی الله علیه و آله) است، چون از حليمه سعديه شير خورده و با پيامبر(صلی الله علیه و آله) مأنوس بود، اما همين كه پيامبر(صلی الله علیه و آله) به رسالت برانگيخته شد، با آن حضرت موضع دشمني و عداوت گرفت و در سال فتح مكه اسلام آورد و در جنگهايي مانند حُنين شركت كرد.
پيامبر(صلی الله علیه و آله) به ابوسفيان بن حارث توجه و علاقه وافر داشتند بهگونهايكه دربارهاش فرمودهاند:
أبوسفيان أخي و خير أهلي و قد أعقبني الله من حمزة أباسفيان بن الحارث.[2]
ابوسفيان، برادر و بهترين عضو خانواده من است. خداوند پس از حمزه، ابوسفيان را به من عنايت كرد.
در سال بيستم هجرت، ابوسفيان بن حارث را ديدند كه در بقيع قبري ميكند و آنرا منظم ميسازد. هنگامي كه فهميد، مردم از قضيه آگاه شدند، دچار اضطراب شديد شد و به آنان گفت: من قبر خودم را قبل از مرگم آماده ميكنم. پس از سه روز در خانه خويش بر بستر قرار گرفت. فرزندان وي بر او گريستند. به آنان گفت: بر من مگرييد، من از وقتي كه مسلماني برگزيدهام، خطايي مرتكب نشدهام.
مات في خلافة عمر سنة عشرين و صَلَّی عَلَيْه عمر ودفنه بالبقيع.[3]
در زمان خلافت عمر، در سال بيستم از هجرت، از دنيا رفت و عمر بر او نماز گزارد و در بقيع دفنش كرد.
[1]. المعارف، ابن قتيبه، ج٢، دارالفكر للطباعة والنشر، بيتا، ص١٢۶.
[2]. المعارف، ج٢، ص128.
[3]. بقيع الغرقد، ص ٢١٣.