در نام وي اختلاف است؛ بعضي او را طالب و برخي خزيمه خواندهاند. [1] كنيه وي ابورافع است. خاندانش از سابقين وپيشگامان اسلاماند. خاندان ابورافع از برترين خانوادههاي شيعه هستند كه به نام وي به عنوان «آل ابيرافع» شهرت يافتهاند.
مسلماني ابورافع، در همان روزهاي نخستين رسالت روي داد. او دو بار هجرت كرد؛ هجرت به حبشه و هجرت به مدينه. در تمام جنگها، در كنار پيامبر(صلی الله علیه و آله) و
ملازم ركاب آن حضرت بوده است. جنگهاي اُحد، بدر، خندق و حنين از
جنگهايي است كه نام وي در شمار مجاهدان آن صحنهها، به صورتي پررنگ ثبت شده است.
روزيكه پيامبر(صلی الله علیه و آله) در مسجد قبلتين( ١۵ شعبان) در حال نماز ظهر، مأمور به تغيير قبله شد، ابورافع در كنار آن حضرت حضور داشت و بر دو قبله نماز گزارد.
بعد از رحلت پيامبرخدا(صلی الله علیه و آله) ملازم علي(علیه السلام) بود و همراه آن حضرت به كوفه رفت و خزانهدار كوفه شد.
ماجراهاي فراواني در باره ابورافع و خزانهداري بيتالمال علي(علیه السلام) در كتب تاريخي مطرح شده است.[2]
بعد از شهادت امام علي(علیه السلام) با امام حسن مجتبي (علیه السلام) به مدينه بازگشت. او از نخستين دانشمندان شيعه محسوب ميشد. كتاب «السنن و الأحكام و القضايا» از تصنيفات او است كه روايات آن را از حضرت علي(علیه السلام) نقل ميكند. عبدالله و علي نيز از فرزندان او هستند و از اصحاب و ياران با وفاي علي(علیه السلام) به شمار رفتهاند. كتاب «قضايا اميرالمؤمنين» از تصنيفات عبدالله است و علي بن ابيرافع نيز كتابهاي بسياري در فنون فقه نگاشته است. [3] كتابهايي در «وضو» و «صلاة» از نوشتههاي او است.
به نوشته فاكهي، ابورافع در سال ۵٨ هجرت از دنيا رفت و در قبرستان بقيع به خاك سپرده شد. اما ابن خلکان و ديگران مينويسند: «توفّی في المدينة في نفس العام الذي استشهد فيه الامام أميرالمؤمنين و دفن بالبقيع»[4]؛ «در مدينه، در سالي كه علي(علیه السلام) به شهادت رسيد [سال 40 ه .ق] وفات يافت و در بقيع مدفون گرديد».
[1]. ر.ک: همان، ج5، ص303.
[2]. فروغ ابديت، ج٢، ص٢١٨.
[3]. ابورافع، مولي رسول الله، السيد ناصر الطيبي، مجمع البحوث الاسلامية، ١۴١٢ ه .ق، ص ۶۴ .
[4]. وفيات الاعيان، ابن خلكان، ج4، ص346.