كعب بن عمرو از ديگر آرميدگان در بقيع است. وي مشهور به ابواليسر و داراي پيشينهاي نيك بوده و از اصحاب باوفاي پيامبرخدا(صلی الله علیه و آله) است که در كتب رجال نام برده شده است.
كعب از كساني است كه همراه با يثربيان، در آخرين پيمان عقبه حضور داشته و با پيامبرخدا(صلی الله علیه و آله) بيعت ميكند. مسلماني او در يثرب، به وسيله مُصعب بن عُمير بوده است.
كعب بن عمرو، هم در بيعت رضوان حضور داشته و هم در بدر. علامه اميني در كتاب ارزشمند «الغدير» او را در زمره كساني ياد ميكند كه در بيعت رضوان و بدر حضور داشته و در جلد نهم كتاب ياد شده آورده است:
در روز جنگ جمل، گروهي از برجستگان صحابه پيامبرخدا(صلی الله علیه و آله)، زير پرچم علي(علیه السلام) حضور داشتند. آنان از نامداران امت بودند و بيشترشان در جنگ صفين، همراه حسن و حسين، در كنار علي(علیهم السلام) و در ركاب آن حضرت بودند. اينها كساني بودند كه هم در بيعت رضوان حضور داشتند و هم در بدر. [1]
علامه سپس از نام آنها ياد ميكند و مينويسد:
١. اُسيد بن ثعلبه انصاري، بدري؛ ٢.ثابت بن عبيدانصاري، بدري كه در صفين كشته شد... ٣.كعب بن عمرو، ابواليسر يا ابوزعنه، بدري، كه در بيعت رضوان حضور داشت .[2]
كعب بن عمرو در ميدانهاي رزم و نبرد، دلاوري بزرگ و فردي شجاع و نترس بود كه در ماجراي اسير گرفتن گروهي از كفار قريش، پيامبرخدا(صلی الله علیه و آله) به او فرمود: «أَعَانَكَ عَلَيهِم مَلَكٌ كَرِيمٌ»[3]؛ «فرشتهاي كريم تو را بر آنان ياري داد».
كعب بن عمرو، يا ابواليسر، از راويان احاديث پيامبرخدا(صلی الله علیه و آله) بود كه از او روايات فراواني در مسانيد صحيح فريقين باقي مانده است كه جهت دوري از طولانيشدن بحث، از آوردن نمونه خودداري ميكنيم.
طبق نقل ابن حجر عسقلاني، كعب بن عمرو(ابواليسر) در سال ۵۵ ه .ق در مدينه وفات يافت. «صَلَّی عَلَيهِ جَمَاعَةٌ مِنَ المُسلِمِين وَ دُفِنَ بِالبَقِيع».[4]
[1]. الغدير، ج٩، ص ٢۶٧.
[2]. الغدير، ج٩، ص٢۶٨.
[3]. بعض ما جاء في جبرئيل و بعض الملائكة، مركز المصطفي، ص ١۶٢۴.
[4]. تهذيب التهذيب، ابن حجر عسقلاني، ج٨٠، دارالكتاب العربي، ١٩٨٧ م، ص ۴٣٧.