در این نشست مدیران گروه تاریخ مجتمع امام خمینی جامعة المصطفی،دانشگاه باقرالعلوم، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، دانشگاه معارف اسلامی، مدرسه عالی معصومیه، پژوهشکده سیره اهل بیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و همچنین مدیر مدرسه اسلامی هنر و ریاست و معاونت پژوهشی و مدیر گروه تاریخ پژوهشکده حج و زیارت حضور داشتند.
بررسی طرح همایش صدمین سال تخریب بقیع
در این نشست در ابتدا میهمانان در جریان همایش های در دست اقدام پژوهشکده حج و زیارت از جمله طرح مقدماتی و چارت همایش صدمین سال تخریب بقیع ومطالبه بازسازی آن تحت عنوان «بقیع مضجع الائمه و الاصحاب» قرارگرفتند.
پس از ارائه محورهای این نشستها، حاضران به اظهار نظر درباره محورها پرداختند. هدف این گردهمایی اطلاع رسانی به مراکز علمی و پژوهشی برای جلب همکاری های مشترک با آنان و تولید محتواهای پژوهی در این محورها با مساعدت و مشارکت دانشگاه ها و مراکز پژوهشی متبوع و نیز شنیدن آراء و نظرات دوستان همکار برای تکمیل کار به ویژه با توجه به گستردگی همایش صدمین سال تخریب بقیع عنوان شد.
ضرورت رویکرد بین المللی به مسئله بقیع
حجتالاسلام والمسلمین رمضان محمدی مدیرگروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ضمن تشکر از برگزاری این نشست، پرداختن به مسأله بقیع را بسیار مهم و حرکتی درخور تقدیر که باعث درگیر شدن ذهن ها و طرح آن در مجامع علمی می شود دانست و ضرورت رویکرد بین المللی آن و پایین بودن اهمیت طرح این مساله در داخل کشور را گوشزد کرد.
دکتر ضیایی رئیس پژوهشکده حج انگیزه برگزاری این همایش ها را فتح بابی برای بررسی بیشتر و تولید پژوهش های مرتبط با حج وحرمین در این حوزهها دانست و انگیزه کار را به خصوص در مورد بقیع، انگیزه علمی و فرهنگی و دینی دانست.
توجه به انگیزش شبهه مرقد گرایی
دکتر نعمت الله صفری فروشانی، مدیر گروه تاریخ و تمدن مجتمع امام خمینی جامعة المصطفی العالمیه ضمن تشکر از برگزاری این نشست به بالا بودن حجم کار و موضوعات مطروحه و ضرورت طرح زمینهسازی برای طرح مسأله بقیع را برای جلوگیری از اتهاماتی مانند مرقد گرایی شد. ازجمله مسائلی چون کارکردهای مسجد النبی و مسجد الحرام یا عنوانهایی مانند بقیع محور وحدت. وی همچنین به طرح سؤالاتی پرداخت از جمله : درباره اولویت سنجی های این همایش ها و نیز تمرکز بر روی مکان در این همایش ها و تعیین این مسئله که آیا بقیع تخریب شده بیشتر به نفع ما است یا بقیع احیاء شده . وی همچنین درباره برخی از گروه ها و عناوین آن نقطه نظرات خود را ایراد کرد. ایشان اعلام هفته بزرگداشت بقاع تخریب شده و عزای عمومی در هشتم شوال را باعث اعتراض عده ای به دلیل افزایش یافتن ایام عزا عنوان کرد.
آسیب های احتمالی ماکت سازی از بقیع
دکتر مطهری نیز ضمن تشکر از برگزاری این نشست و پرداختن به مسأله بقیع،فرهنگ سازی در این زمینه راه مهم ارزیابی کرد و درباره طرح همایش های پژوهشکده حج ارائه آن را در قالب کلان پروژه ((مسلمانان جهان و حج و حرمین )) خواستار شد که با استقبال رئیس پژوهشکده حج و زیارت مواجه شد. مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) همچنین ساخت ماکت برای حرم ائمه بقیع و طرح زیارت از دور را باعث ایجاد شائبه و مشکلاتی چون پیاده روی اربعین در شهرهای ایران و ... دانست که باید در آن تامل بیشتری انجام شود.
زیارت از راه دور و تکرار آسیب امام باره های هند
دکتر حامد قرائتی که به نمایندگی از دکتر الویری مدیر گروه تاریخ و تمدن دانشگاه باقرالعلوم در این نشست حضور داشت، براستفاده پرداختن به مدفونین اهل سنت و نقش ایرانیان در حرمین و ضرورت توجه پژوهشکده حج و زیارت به زیارت در ایران و عدم تمرکز بر حج و نیز زوار خارجی تاکید کرد. وی همچنین محوریت مذاهب را برای همایش های جهانی و ایجاد انگیزه در میان اهل سنت برای پرداختن به مساله بقیع را خواستار شد و ساخت ماکت و طرح حرم ائمه بقیع را دارای آفتی مانند امام باره های هندوستان دانست که با ساخت آنان ارتباط تمدنی میان شیعیان هند و مراکز اسلامی مانند نجف و کربلا کاهش یافت .
دکتر شالباف مدیرگروه تاریخ موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه نیز به اولویت بندی و پرهیز از دوباره کاری در ساحت پژوهش در بقیع تاکید کرد.
طرح معماری بقیع در باشگاه هنر اسلامی یونسکو
دکترمحمدحسین نواب مدیرمدرسه اسلامی هنر نیز ضمن حمایت و تشویق بزرگداشت صدمین سال تخریب بقیع، ساختار کارگروه هنر و ادب همایش را قابل دفاع دانست که با اندکی تغییر بهبود خواهد یافت . وی طرح بحث از راهکار میراث معنوی بقیع و یونسکو را اجرایی و قابل پیگیری دانست و راهکار آن با همکاری باشگاه هنر اسلامی یونسکو و نیز آقایان دکتر ایوبی برای همکاری با یونسکو و نیز دکتر شجره رئیس حقوقدانان شیعی برای پیگیری تخریب بقیع مناسب است که رئیس پژوهشکده نیز از این پیشنهاد استقبال کرد
دکتر دانشکیا مدیرگروه تاریخ و تمدن دانشگاه معارف به توسعه موضوعات تمدنی در چارچوب بقیع و نیز پرداختن بیشتر به مدفونان بقیع با توجه به رویکرد تقریبی اشاره کرد
دکتر جباری مدیرگروه تاریخ و تمدن موسسه آموزشی و پژوهی امام خمینی ضمن تایید کارعلمی و پژوهشی در راستای بقیع ، حمایت و پشتیبانی خود از این کار را اعلام کردند.
گفتنی است در این نشست حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا رضایی دبیر نشست خادم الحرمین، آقایان دکتر سید محمود سامانی مدیر گروه تاریخ و سیره ، احمد خامه یار مدیر گروه تراث و دبیر نشست مسلمانان ترکیه و حج و حرمین شریفین، کامران محمد حسینی مدیر دانشنامه حج و حرمین و پژوه ویکی حج و دکتر محمدسعید نجاتی دبیر همایش مسلمانان مغرب اسلامی و حج و حرمین و مدیر واحد بقیع پژوهی نیز حضور داشتند، همچنین دکتر اصغرمنتظر القائم از دانشگاه اصفهان و دکتر شهلابختیاری و دکترزهرا تقوی از دانشگاه الزهراء(س) و دکتر محسن الویری از دانشگاه باقرالعلوم (ع)برای شرکت در این نشست دعوت شده بودند که متاسفانه علی رغم میلشان نتوانستند حضور یابند.