همايش "علوم اسلامي، اخلاق و هنر در جهان تشيع: بررسي موردي مدينه" در روزهای ۲۶ و ۲۷ مهر ۱۳۹۷ در شهر کلن آلمان به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به مناسبت پنجاهمين سالگرد تأسيس کتابخانه شيعي مرحوم پروفسور عبدالجواد فلاطوري برگزار شد. در این همایش سه تن از سخنرانان، مقاله خود را در حوزه بقیع ارائه کردند.
تاریخزدایی: فضا، هویت و قبرستان بقیع که آدام بِبِک از دانشگاه لایپزیگ آن را به زبان انگلیسی ارائه کرد و با این پیشفرض که بقیع برای شیعیان تنها مکانی برای ادای احترام به ائمه علیهم السلام نیست، بلکه کارکردهای اجتماعی هم دارد، نقش مکمل بقیع را در هویتبخشی به شیعیان در کنار کربلا و نجف و مشهد مورد بررسی قرار داد.
معماری مرقد ائمه اطهار در بقیع و پیوند آن با مراقد خاندان اهل بیت(ع) در مصر و عراق که عادل محمد زیاده از قاهره آن را به زبان عربی ارائه کرد و پس از برشمردن تعابیر مختلفی که در سرزمینهای اسلامی برای مراقد ائمه به کار میرود مانند قبه و مشهد و عتبه و اظهار این که در خیابان شارع الاشراف در قاهره تعداد زیادی ضریح متعلق به خاندان پیامبر(صلی الله علیه و آله) وجود دارد، با این پیشفرض که المعز لدین الله اولین کسی بود که در بقیع گنبد ساخت، معماری مراقد باقیمانده در مصر را بر اساس تصاویر موجود از بقیع(قبل از تخریب) ملهم از معماری بقیع معرفی کرد.
بازسازی جنت البقیع از سوی زهیر حسینی از موسسه فناوری نیویورک به زبان انگلیسی آخرین مقاله ارائه شده است. در این نشست بود که معماری پیشنهادی بقیع را در صورت فراهم آمدن شرایط بر اساس مؤلفههای مختلفی مانند مهندسی، رفاه حال زائران، حداکثر توجه به قبور اولیاء موجود در بقیع با انواع نقشههای مهندسی پیشنهاد کرده بود.
منبع: سایت اینترنتی دکتر محسن الویری
آدام بِبِک | عادل محمد زیاد الباحی | محد زهیر حسینی |