در ابتدای این نشست علمی حجت الاسلام محسن محمدی به عنوان دبیر نشست، به ارائه گزارشی از فعالیتها و پژوهشهای صورت گرفته در حوزههای مختلف پژوهشی در پژوهشکده حج و زیارت پرداخت و گفت: از ابتدای تاسیس پژوهشکده حج و زیارت تاکنون بیش از 1400 عنوان با موضوعات و نگاههای مختلف پژوهشی در این مجموعه تولید و منتشر شده است.
وی با بیان اینکه پژوهشکده حج و زیارت، کارنامه بسیار درخشانی در موضوع پژوهشی حج و زیارت دارد، افزود: باید تحولی در سیاستهای پژوهشی در عرصه حج و زیارت ایجاد شود.
در ادامه، ارائه دهنده این نشست علمی، آقای دکتر سید مجید امامی، مدیر اندیشکده راهبردی اربعین دانشگاه امام صادق علیه السلام به ضرورت موضوع آسیبشناسی فعالیتهای پژوهشی و تحلیل کارنامه پژوهشهای عاشورا و اربعین پرداخت.
وی گفت: لازم است وضعیت پژوهشی، آسیبشناسی شود، زیرا این امر بسیار مهم است، البته وجود آسیب، نشان نقطه ضعف نیست، بلکه برای رفتن به مرحله بعد باید آسیبها را شناسایی و متناسب با آن تصمیم گیری کرد.
امامی افزود: سطوح فرهنگی و اجتماعی پژوهشهای اربعینی بسیار لایه لایه و گسترده است و ما از پرداختن به آن غفلت کردهایم و باید علاوه بر تحقیقات کتابخانهای و نصی عقلی، به تحقیقات میدانی و اجتماعی (تجربی) بپردازیم؛ ما بین روش تحقیق تجربی و روش تحقیق نصی، فاصله ایجاد کردهایم و این فاصله باعث دوری جامعه از علوم انسانی شدهایم. روش علمی تجربی به سه صورت کیفی، کمی و آمیخته انجام می شود و به امور مجرب که به تجربه انسانی رسیدهاند میپردازد.
مدیر اندیشکده راهبردی اربعین تصریح کرد: لازم است علاوه بر تحقیقات نصی کتابخانهای به تحقیقات علمی تجربی پرداخته شود تا خلاءهای موجود در جامعه بین المللی پر شود.
در ادامه، حاضرین در نشست، سوالات خود را مطرح کردند و به گفتگو و تبیین ابعاد مختلف روش علمی تجربی پرداختند.