وبینار مجازی «اربعین تجلی محبت مسلمانان به امام حسین علیه السلام» به همت دفتر پژوهشکده حج و زیارت در خراسان و با همکاری موسسه آموزشی و پژوهشی مذاهب اسلامی برگزار گردید.
در این نشست که در تاریخ ششم مهرماه برگزار گردید، جناب آقای دکتر ضیایی ریاست محترم پژوهشکده حج و زیارت، حجت الاسلام والمسلمین دکتر زمانی استاد حوزه و دانشگاه، جناب عبدالجبار آخوند میرابی مدیر حوزه و امام جمعه قره تپه گنبد کاوس، جناب ماموستا عابد نقیبی مدیر مرکز بزرگ اسلامی سقز پیرامون امام حسین علیه السلام و عزاداری از دیدگاه فقه شافعی و حنفی، آداب و رسوم عزاداری اهل سنت در مناطق مختلف به ارائه بحث پرداختند.
در ابتدای این نشست تخصصی آقای دکتر ضیایی با اشاره به وجود روایاتی که در جوامع روایی فریقین نقل شده است؛ محبت اهل بیت علیهم السلام خصوصا امام حسین را یکی از اشتراکات مهم بین شیعه و اهل سنت دانستند. ریاست پژوهشکده حج و زیارت با برشمردن سابقه عزاداری برای امام حسین در میان اهل سنت فرمودند: امروزه در دنیا امام حسین علیه السلام سرمشق و الگوی تمام آزادگان است که این ویژگی در میان مسلمانان به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته است و باید این سرمایه عظیم را پاسداشت و از آن برای وحدت جهان اسلام استفاده کرد.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین دکتر زمانی با ذکر تجربیاتی که در ارتباط با اهل سنت داشتند، قریب به اتفاق اهل سنت را دلداده امام حسین دانستند که با تمام وجود به آن حضرت عشق می ورزند، ایشان با اشاره به کتب مقاتل متقدم و متاخری که به وسیله اهل سنت نگارش یافته است، اهل سنت را از پیشگامان مقتل نویسی درباره وقایع عاشورا دانستند.
امام جمعه حنفی مذهب قره تپه جناب عبدالجبار آخوند میرابی نیز در این نشست با بیان اینکه محبت اهل بیت در میان اهل سنت به عنوان فرض و امر واجب بر آن تاکید شده است گفتند: حضرت حسین یکی از صحابه ای است که با قیام خود در برابر ظلم و بی عدالتی دین اسلام را از انحراف حفظ کردند و ما اهل سنت حنفی مذهب در طول تاریخ احترام خاصی برای آن حضرت قائل بوده و هستیم. ایشان با اشاره به روایاتی در فضیلت امام حسین از منابع اهل سنت یادآور شدند همدردی عاطفی و همنوایی روحی با عاشورا و شهادت امام حسین علیه السلام و یارانش اختصاص به شیعیان ندارد و این مطلب حتی در میان اهل سنت نیز به مذهب خاص و گرایش ویژه محدود نمی شود، بلکه حالت فراگیر دارد. از این رو، اهل سنت به طور عموم از شهادت امام حسین علیه السلام و یارانش اظهار اندوه و حزن کرده و در عمل هم از فجایع کربلا اظهار نفرت و انزجار نموده اند.
حجت الاسلام والمسلمین احمری مسئول بعثه خراسان با سوالی پیرامون ذبح و نذر از آخوند میرابی خواستند که دیدگاه اهل سنت را درباره نذوراتی که در ایام محرم برای امام حسین انجام می شود را بیان کنند که آخوند میرابی گفتند از دیدگاه اهل سنت چون ذبح برای خدا و ثوابش برای امام است این عمل نه تنها مشکلی ندارد بلکه رجحان شرحی نیز دارد.
در ادامه این نشست علمی، ماموستا عابد نقیبی، مسئول مرکز بزرگ اسلامی سقز، مطالب خود را با اشاره به جایگاه محبت اهل بیت (ع) از دیدگاه اهل سنت بیان و با ذکر اشعار محمد بن ادریس شافعی در مدح امام حسین علیه السلام گفتند: در اعتقاد اهل سنت تکریم پیامبر (ص) و اهل بیت ایشان مرتبهاش بعد از توحید قرار دارد و باور ما این است صلوات بدون "آل محمد" ابتر است و اگر در صلوات نماز "آل محمد" گفته نشود نماز قبول نمیشود.
ماموستا نقیبی که شافعی مذهب است، درباره عشق و ارادت اهل سنت غرب کشور به اهل بیت علیهم السلام خصوصا به امام حسین با اشاره به اشاعری که پیروان طریقتها در مدح و رثای اهل بیت سروده اند گفتند: تمام اشعاری که بزرگان مشایخ در محافل ذکرشان میخوانند در مدح حضرت علی، حضرت حسن، و حضرت حسین است. همچنین اگر دیوانهای شعر کردی را ملاحظه کنید میبینید در ابتدا همیشه متوسل به امام حسن (ع) و امام حسین (ع) شده اند. وی با اشاره به شعرهای مولانا نقشبندی و اقبال لاهوری در مدح امام رضا (ع) و ائمه (ع) عشق و ارادت اهل سنت به اهل بیت پیامبر (ص) را انکارناپذیر دانست.
در پایان جناب آقای دکتر ضیایی ضمن تشکر از اساتید و میهمانان به جمع بندی مطالب پرداختند.